Előfizetés

"Ha az emberek nem mennek a kiállítótermekbe, akkor a képeket kell elvinni az emberekhez"

Népszava
Publikálás dátuma
2018.12.29. 11:30

Fotó: MATEBENCEKIALLITAS.HU
Nagyszabású vándorkiállítással és előadássorozattal járja majd az országot Máté Bence természetfotós 2019-ben, amihez egy fiataloknak szóló izgalmas játék is kapcsolódik.
Ha az emberek nem mennek a kiállítótermekbe, akkor a képeket kell elvinni az emberekhez – fogalmazta meg Máté Bence nagyszabású projektjének indító gondolatát. A cél most is a természetvédelemre való ösztönzés, a környezetünkben élő állatok megismertetése. Máté Bence 623 természetfotóját nyolc nagyváros frekventált külterén állítják ki külön erre kifejlesztett paravánokon. A képeket egy speciális, LED-fényekkel hátulról megvilágított technika teszi majd még izgalmasabbá. A mindenki számára ingyenesen megtekinthető tárlat képanyagának majdnem fele Magyarországon készült, itthon élő állatfajokról. A 15 U alakú paraván mindegyike más-más témát dolgoz majd fel, lesz például külön paravánja a szalakótáknak, búbos bankáknak, ürgéknek, rókáknak, vagy a magyar természetvédelem címermadarának, a nagy kócsagnak is. De nem csak hazai állatfajokat ismerhetünk meg így, hiszen lesznek más, általánosabb tematikák is a kiállításon, mint például Fények az éjszakában, Fehér, Afrika vagy Sziluett. A turné a tervek szerint 2019. március 12-én indul Budapestről, ezután egy-egy hónapot tölt majd el itt és a következő városokban: Debrecen, Székesfehérvár, Eger, Keszthely, Szeged, Győr, Miskolc. Mindenhol tart majd egy előadást is Vértelen vadászat címmel, amin a természetfotózás kulisszatitkaiba avatja be a nézőket, valamint arról is mesélni fog, hogyan lett a pusztaszeri „problémás” diákból a világ legsikeresebb természetfotósa. A kiállítással párhuzamosan egy fiatalokat megcélzó projekttel is készül, amelynek neve Fajbook. A népszerű közösségi oldalra utaló név nem véletlen, hiszen az alapötlet szerint, ha már úgyis folyamatosan fényképezik magukat és barátaikat a fiatalok okostelefonjaikkal, akkor akár megtehetik ezt a környezetükben felbukkanó állatokkal is. Természetesen vadon élő állatokról kell majd képeket készíteni, és feltölteni a játék weboldalára. A fotók készülhetnek bármilyen telefonnal, fényképezőgéppel, ezúttal nem annyira a minőség, inkább a megörökített állat lesz a lényeg. Tíz kategóriában 700 fajt lehet összegyűjteni a verseny során, ha sikerül meghatározni a lefotózott állatot, azt dupla ponttal jutalmazzák majd. A verseny végén pedig komoly nyereményekkel jutalmazzák a legjobbakat. A fajmeghatározó játék indulása is 2019. március 12-én várható. 

Siker

Máté Bence ma a legismertebb magyar természetfotós nemzetközileg, a legrangosabb, BBC által jegyzett Wildlife Photographer of the Year fotópályázatán 2010-ben ő lett az év természetfotósa, valamint eddig ő az egyetlen, aki mind az ifjúsági mind a felnőtt mezőnyben is megkapta a legjobbnak járó első díjat. A fotópályázat összesített ranglistáján jelenleg ő a legeredményesebb versenyző.  

Kutyának hiszi magát egy mentett boci

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.28. 13:24

Fotó: Facebook / Rocky Ridge Refuge Sanctuary
Moonpie, a minitehén megmentése után 12 kutyával él együtt.
Az állatot egy aukcióról mentette ki a Rocky Ridge Refuge Sanctuary állatmenhely alapítója. Janice Wolf úgy találta, a boci ahhoz túl kicsi és gyenge, hogy a tehenekkel éljen, ezért úgy döntött, ideiglenesen, beengedi a házába, ahol 12 kutyájával él. A nő azonban annyira megszerette az állatot, hogy maradhatott - írta a Szeretem az állatokat.
Moonpie szinte azonnal összebarátkozott a kutyákkal, most már testvérekként élnek: együtt alszanak és rosszalkodnak. Igaz, a menhely Facebook-oldala alapján úgy tűnik, Janice állatai hozzá lehetnek szokva, hogy nem mindig kutyát kapnak lakótársként. 

Megmérgezheti a kutyákat a csoki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.22. 11:11
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az ünnepek alatt sokan túletetik a kedvencüket, ami kóros elhízáshoz vezethet, tilos a csokoládé, egyes édesítők mérgezőek is lehetnek. A nyírfacukorból például már kis mennyiség is halált okozhat a kedvenceinknél.
A kutyák, mivel sokak mindennapi életének részei, sőt akár családtagjainkká is váltak, az emberhez hasonlóan ki vannak téve az olyan civilizációs ártalmaknak, mint például az elhízás. Hiába néznek „boci szemekkel” a konyhaasztal mellett, próbáljunk, ellenállni és ne adjunk nekik folyton enni. A karácsony időszakában, amikor minden háztartásban beindul a nagyüzemi sütés-főzés, különösen figyeljünk oda – mondta Böszörményi Andrea, a Farkaskonyha kisállat dietetikusa.

A nyírfacukor és a csokoládé méreg

Az egyes csokifajtáknak eltérő a teobromin tartalma. Az elfogyasztott mennyiségtől és fajtától függően hányást és hasmenést okozhat. Ha a kutya csokievés után rosszul van, koplaltassuk és figyeljünk, hogy legyen előtte friss ivóvíz. Ha a tünetek súlyosbodnak, forduljunk azonnal állatorvoshoz - javasolta a szakértő. Míg a csokoládé általában nagyobb mennyiségben okoz komolyabb tüneteket, a nyírfacukor már kis mennyiségben is akár halálos lehet.
„A kutyában mindössze egyetlen gramm nyírfacukor is hipoglikémiás állapotot okozhat, hirtelen lemegy a vércukorszint és epilepsziaszerű tünetek jelentkezhetnek. Pár gramm pedig akár végzetes is lehet. Bármilyen kis mennyiséget evett is a kutya egy nyírfacukor tartalmú édességből, azonnal forduljunk állatorvoshoz!”

A szakember hozzátette, fontos, hogy olyan helyre tegyük a kutyák számára mérgező ételeket, hogy véletlenül se érjék el. Gyakoriak az olyan „balesetek”, amikor például az erkélyre kitett sütemény vagy hús idő előtt eltűnik, de nem ritka a karácsonyfa alól felszívódó édesség sem. Sok kutyus igen kreatívan kibontja és megeszi akár a fát díszítő szaloncukrot is. Célszerű kerülni a túlzott szénhidrátbevitelt is, ha nem figyelünk, kedvencünk könnyen túlsúlyos lesz. A kóros elhízás, az emberekhez hasonlóan a háziállatoknál is egyre gyakoribb civilizációs ártalom.
Böszörményi Andrea azt ajánlja, jutalomfalatot is tudatosan vásároljunk. Nézzük meg az összetevők listáját és olyat válasszunk, amelynek magas a hústartalma és nem tartalmaz glükózt, fruktózt, cukrokat, mesterséges színezékeket és ízfokozókat. Törekedjünk a természetes összetevőjű termékek választására. Ne felejtsük el, hogy kedvencünk ragadozó gyomrú állat és semmi szüksége szénhidrátokra.
Legjobb, ha az ünnepek alatt – amikor talán picit több szabadidőnk van - a szeretetünket nem nasival fejezzük ki, hanem minél több időt töltünk kedvencünkkel a természetben. Jutalomfalatok helyett egy kiadós séta az ünnepi ebéd után kutya és gazdi számára egyaránt remek elfoglaltság és segít elkerülni a plusz kilókat is a póráz mindkét oldalán állónak."