Összehangolt ellenzéki fellépést kér Ujhelyi István az EP-választáson

Publikálás dátuma
2018.12.27. 20:25

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint csak így lehet megállítani az Orbán-rendszert, aminek Achilles-inát a májusi választás sikere jelentheti. A Fidesz szerint Ujhelyi egyszerűen Brüsszel embere.
Január első hetére stratégiai egyeztetésre hívja a demokratikus ellenzéki pártok európai parlamenti kampányfőnökeit az MSZP választási felkészülését irányító Ujhelyi István, aki szerint a májusi választáson összehangolt fellépéssel megtörhető az Orbán-rendszer. Csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a szocialista párti politikus arról beszélt: óriási az ellenzék felelőssége abban, hogy a jövő évben megálljt parancsoljon "annak a diktatórikus hatalmi építkezésnek, ami jellemzi Orbánt és oligarcháinak rendszerét".
Ujhelyi István szerint megmutatkozik az Orbán-rendszer sebezhetősége, ha a Fidesz májusban nem szerzi meg a brüsszeli mandátumok többségét. Ezért a választók voksaiért versengő ellenzéki erőknek egyeztetniük kell stratégiájukat azért, hogy többségbe kerüljenek „a nem Orbán Viktort szolgáló európai parlamenti képviselők” - idézi szavait az MTI. 
Nyilvánvaló, hogy ez nem jelenthet közös nagy ellenzéki listát - jelentette ki, utalva arra, hogy több párt bejelentette már jelöltjeit, hozzátéve, ettől függetlenül „kutya kötelességünk egyeztetni a politikai stratégiánkat”

Hangsúlyozta: a karácsony előtt indult, addig példátlan és példamutató ellenzéki, szakszervezeti és választói együttműködés közös frontot hozott létre az Orbán-kormánnyal szemben, hozzátéve, ez az együttműködés januárban folytatódik. Ujhelyi szerint azt akarják megmutatni, hogy nem néhány ezer ember, hanem százezrek tiltakoznak a rendszer ellen, hangosan is kimondva véleményüket.  2019 jelszava Stop Orbán - jelentette ki, a focipályáról ismert piros lapot felmutatva kijelentette, mostantól ezt a jelképet használják "Orbán Viktor bűnös rendszerével szemben".

Fidesz: Ujhelyi Brüsszel embere

A Fidesz szokott kommunikációs sablonjával felelt az ellenzéki nyilatkozatra: mint közleményükben írták, Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselő és az MSZP Brüsszelt és a brüsszeli bevándorláspolitikát képviseli – szemben a kormánypártokkal, melyek a magyar emberek pártján állnak. 
Szerző

Dombóvár sem alkalmazza a rabszolgatörvényt

Publikálás dátuma
2018.12.27. 18:56

Fotó: Népszava
A Botka László szegedi polgármester indította "bojkotthoz" újabb önkormányzat csatlakozott: Dombóváron sem alkalmazzák a városi cégek a rabszolgatörvényt.
Pécsi Stop cikke szerint a Tolna megyei városban is határozat született arról, hogy az önkormányzati cégek a naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak. A döntést a testület két fideszes tagja nem szavazta meg, a Jobbik képviselője nem volt ott a szavazásnál. Dombóváron e három képviselőt leszámítva a Természetesen Dombóvár Közéleti Egyesület nevű szervezet helyi politikusai alkotják a közgyűlést.
Az MSZP-s szegedi polgármester, Botka László a hónap közepén terjesztett be javaslatot a helyi közgyűlés elé, amely megtiltja a rabszolgatörvény alkalmazását az önkormányzat cégeinél. Ezt karácsony előtt meg is szavazták a képviselők. Hasonló kezdeményezés történt a XV. kerületben és Salgótarjánban is.
Szerző

Rendkívüli ülésnapon vitatná meg a rabszolgatörvényt az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.12.27. 17:49
Molinóval tiltakozó ellenzéki képviselők a parlamentbem
Fotó: Molnár Ádám
A parlament ellenzéki és független képviselői a saját megbüntetésükről és a tévészékház előtt történtekről is tárgyalnának az Országgyűlésben.
Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez az ellenzék - közölte a Demokratikus Koalíció (DK) csütörtökön az MTI-vel.
A párt közleménye szerint a parlamenti ellenzéki pártok - a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP - valamint független képviselők csütörtökön kezdeményezték a rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását, az ehhez szükséges több mint 40 képviselői aláírást eljuttatták a házelnökhöz.    A rendkívüli ülésnapon a kezdeményezők a "rabszolgatörvény" és más törvények megszavazását, a tiltakozó ellenzéki képviselők "példa nélküli módon" történő megbüntetését, és azt kívánják megvitatni, hogy később "a rendőrök tétlenül nézték az ellenzéki képviselők elleni fizikai erőszakot". Emlékezetes, hogy Kövér László 400-600 ezer forint büntetéssel sújtotta azokat, akik december 10-én füttyszóval és hangos, de erőszzakmentes ellenzéki tiltakozással szabotálták, hogy fideszes kétharmad elfogadja az ülés napirendjét, és az úgynevezett rabszolgatörvényról szóló zárószavazást.  Az MTVA-székház elé kirendelt rendőrök pedig szótlanul, passzívan nézték végig, hogy szekuritisok parlamenti képviselőket hajítsanak ki az épület ajtaján.
A Házszabály szerint Kövér László házelnöknek nyolc napon belülre, vagyis legkésőbb január 4-ére kötelező összehívnia az Országgyűlés rendkívüli ülését - tette hozzá közleményében a Demokratikus Koalíció.
Szerző