Előfizetés

Józsefváros betiltja az autóban élést is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.27. 22:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az utcán lakni már bűncselekmény, a nyolcadik kerület vezetése azonban kriminalizálja azt is, ha valaki Józsefvárosban kocsijában húzná meg magát.
Egy kiégő autó miatt tiltja meg Józsefváros önkormányzata, hogy a kerületben autókban húzzák meg magukat hajléktalan emberek – számolt be a helyi döntésről az RTL Klub.
A csatorna szerint a döntés előzménye, hogy egy hajléktalan által használt kocsi kigyulladt és a tűz miatt lángra kapott a közeli orvosi rendelő külső szigetelése is. A múlt héten meghozott döntés ráadásul nem csak az autókra, hanem társasházak közös helyiségeire – lépcsőházakra és szeméttároló helyiségekre, padlásokra –  is vonatkozna. Sára Botond józsefvárosi polgármester azzal indokolta a szigorítást, hogy az ilyen helyre beköltözők szabályszegő magatartásukkal saját és másik testi épségüket veszélyeztetik. A kerületi döntéssel ugyanakkor még nehezebb helyzetbe hozzák azokat a rászorulókat, akik otthonukat ugyan elvesztették, de járművükben, vagy a társasház jóvoltával valahol még meghúzhatják magukat. Igaz, a lakóközösségek maguk dönthetnek a fedél nélküliek közös terekből való kitiltásáról – az autósokra viszont kötelező lesz a tilalom.
A szigorítást alkotmányellenesnek tartja Erőss Gábor, a Párbeszéd kerületi képviselője, épp ezért az Alkotmánybírósághoz fordul majd jogorvoslatért. 

Mártír vagy „legrosszabb fajta kommunista”?A kormány sem tudja, hányadán áll Nagy Imrével

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.27. 21:32
Nagy Imre szobra, egyelőre a Vértanúk terén
Fotó: Bohanek Miklós
Miután Kövér László érdemei elismerése mellett ócsárolta a mártír miniszterelnököt, Kovács Zoltán, korábbi kormányszóvivő is beszállt a Nagy Imréről kialakuló Facebook-vitába.
A Facebookon kelt ki Kövér László házelnök lapunk által is idézett mondatai miatt Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája. A házelnök – miután neobolsevista csőcseléknek nevezte a Kossuth téren tüntetők egy részét – Nagy Imréről azt mondta, hogy a legrosszabb fajta kommunistának tartja, aki csak annyiban volt tiszteletre méltó, hogy az „56-os forradalom után mégis volt egy pillanat, amikor a meg nem alkuvó módon, önként vállalt halálával felülírta mindezt.” 
Jánosi nagyapja (le)minősítését vetette össze Orbán Viktor budai Várba költözésével. „Az én nagyapám, aki kétszer is Magyarország miniszterelnöke volt (és akit nem átall a jobboldal tele pofával szidni, mint „legrosszabbfajta kommunistát”) a fizetéséből bérelt lakásban lakott… A fizetéséből vett abba bútort, képet, szőnyeget…(…) Mikor halálra ítélték, teljes vagyonelkobzás is sújtotta – csakhogy a bútorán, lemezein, könyvein, ruháin kívül nem volt semmiféle ingatlana, palotái, yachtjai, bankszámlái, külföldi ingatlanai, földjei, birtoka. Annyija volt, mint mikor munkába állt… soha semmije. Úgy hogy kérdem én: KI ITT A LEGROSSZABB FAJTA?”
 -írta a Facebookon; bejegyzését először a 168 Óra idézte, de nyilvánosan már nem elérhető. A közvetett vitába itt kapcsolódott be Kovács Zoltán, korábbi kormányszóvivő, a a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. 
Kovács szintén a Facebookon jegyezte meg, hogy „Katalin Jánosinak nincs igaza. Nagy Imrét, Magyarország kommunisták által halálra ítélt és kivégzett miniszterelnökét a jobboldal nem szokta szidni. Különösen nem "tele pofával." Épp ellenkezőleg. Kommunista múltja és tettei ellenére a nemzet mártírjai között tartja számon”.
Kérdés, hogy Kovács ezzel a hozzászólással kizárta-e Kövér Lászlót a jobboldal szellemi holdudvarából – vagy arra utalt, hogy Kövér nem azonosítható a jobboldal egészével.

Összehangolt ellenzéki fellépést kér Ujhelyi István az EP-választáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.27. 20:25

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint csak így lehet megállítani az Orbán-rendszert, aminek Achilles-inát a májusi választás sikere jelentheti. A Fidesz szerint Ujhelyi egyszerűen Brüsszel embere.
Január első hetére stratégiai egyeztetésre hívja a demokratikus ellenzéki pártok európai parlamenti kampányfőnökeit az MSZP választási felkészülését irányító Ujhelyi István, aki szerint a májusi választáson összehangolt fellépéssel megtörhető az Orbán-rendszer. Csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a szocialista párti politikus arról beszélt: óriási az ellenzék felelőssége abban, hogy a jövő évben megálljt parancsoljon "annak a diktatórikus hatalmi építkezésnek, ami jellemzi Orbánt és oligarcháinak rendszerét".
Ujhelyi István szerint megmutatkozik az Orbán-rendszer sebezhetősége, ha a Fidesz májusban nem szerzi meg a brüsszeli mandátumok többségét. Ezért a választók voksaiért versengő ellenzéki erőknek egyeztetniük kell stratégiájukat azért, hogy többségbe kerüljenek „a nem Orbán Viktort szolgáló európai parlamenti képviselők” - idézi szavait az MTI. 
Nyilvánvaló, hogy ez nem jelenthet közös nagy ellenzéki listát - jelentette ki, utalva arra, hogy több párt bejelentette már jelöltjeit, hozzátéve, ettől függetlenül „kutya kötelességünk egyeztetni a politikai stratégiánkat”

Hangsúlyozta: a karácsony előtt indult, addig példátlan és példamutató ellenzéki, szakszervezeti és választói együttműködés közös frontot hozott létre az Orbán-kormánnyal szemben, hozzátéve, ez az együttműködés januárban folytatódik. Ujhelyi szerint azt akarják megmutatni, hogy nem néhány ezer ember, hanem százezrek tiltakoznak a rendszer ellen, hangosan is kimondva véleményüket.  2019 jelszava Stop Orbán - jelentette ki, a focipályáról ismert piros lapot felmutatva kijelentette, mostantól ezt a jelképet használják "Orbán Viktor bűnös rendszerével szemben".

Fidesz: Ujhelyi Brüsszel embere

A Fidesz szokott kommunikációs sablonjával felelt az ellenzéki nyilatkozatra: mint közleményükben írták, Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselő és az MSZP Brüsszelt és a brüsszeli bevándorláspolitikát képviseli – szemben a kormánypártokkal, melyek a magyar emberek pártján állnak.