Iványi Gábor;

2018-12-28 09:00:13

Iványi Gábor: Nincs olyan társadalmi csoport, amit meg ne bántottak volna

A lelkész – ha találkozna Orbánnal – azt tanácsolná a miniszterelnöknek: „mondjon le azonnal, és akkor valamit még tudna enyhíteni azon a bűnön, amit folyamatosan, naponta növel”.

Most éppen a fedél nélküliek az új migránsok, de szinte nincs olyan társadalmi csoport, amit mélyen meg ne bántott volna a hatalom, és minden bizonnyal újabb és újabb csoportokat fognak találni – mondta a zoom.hu-nak Iványi Gábor lelkész, akinek egyházától a Fidesz 30 év után vette el az egyházi státuszt.

Iványi Gábor hozzátette: bármilyen keserűen is hangzik, rég meg kellett volna vonni Magyarország szavazati jogát is. Szerinte talán társadalom is okulna ebből, nem szabad azt várni, hogy mások megoldják helyettünk a problémáinkat.

Arra a kérdésre, hogy ha találkoznának, mit tanácsolna Orbán Viktor miniszterelnöknek, azt mondta:

A rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása után kezdődött tüntetéshullámmal kapcsolatban arról is beszélt: szerinte minden azon múlik, hogy mennyi kitartás van bennünk. „Sok múlik azon, hogy a fiatalok, akiknek sokkal több erejük van, és sokkal nagyobb a lobogás bennük, meddig bírják, illetve mennyire értik, hogy nem csupán a tanszabadságról, a CEU ügyéről vagy éppen a túlórákról van szó, hanem erről az egész nyomorult országról, amelyik 30 évvel a rendszerváltás után sikeresen leküzdötte magát Európa sereghajtójává, már csak Bulgária van mögöttünk. Ráadásul mindenhol máshol sokkal erősebb a politikai öntudat, pedig nálunk már nincs olyan része a társadalomnak, amely ellen pusztító hadjáratot ne viseltek volna” – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy karácsony előtt ismét módosították az egyházügyi törvényt, de a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség továbbra sem kapta vissza a 2011-ben – 30 év után – elveszített egyházi státuszát, Iványi Gábor azt mondta: „a karácsonyban nemcsak kisded van, meg pásztorok és angyalok, hanem Heródes is, aki mindent és mindenkit elpusztít, aki és ami az útjában van”.

Az interjúban szóba került, hogy az intézményeikre utalva nemrég Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy Demszky Gábor és Iványi 2010 előtt „hencegtek” ezekkel a szerinte a jelenleginél rosszabb minőségű hajléktalanszállóikkal.

Iványi Gábor úgy reagált: Tarlós arroganciája közismert. „Mi soha nem hencegtünk, hanem dolgoztunk a mostoha körülmények ellenére. Tarlós politikai okokból vonta meg a támogatást tőlünk. Szégyellje magát – nekem még kampányfőnököm volt Tarlós, amikor 1990-ben az SZDSZ színeiben indultam és parlamenti képviselő lettem.

Arra a kérdésre, hogy mit remél 2019-től, közölte: abban bízik, nem tart örökké a sötétség ott, ahol most éjszaka van, végre egyszer elég lesz, és az emberek azt mondják, ennél minden jobb. Arra is számít, hogy „a kormánypárton belül is lesznek, akiknek ettől már felfordul a gyomruk, és szakítanak a ma még megbonthatatlannak látszó közösséggel”.