Nagy Imre-szobor;

2018-12-28 08:28:12

Elbontották Nagy Imre emlékművét

Az elemeket egy nyerges vontatóra pakolták. A Jászai Mari térre kerül a mártír miniszterelnök szobra.

Elkezdték bontani Nagy Imre emlékművét – adta hírül a Klubrádió. Egy hallgatójuk fotója alapján derült ki, hogy egy nyerges vontatóra pakolták az emlékmű elemeit.

 

A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság korábban előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk terének átépítéséhez és ennek részeként a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójához, valamint a Nagy Imre-emlékmű Jászai Mari téren történő felállításához.

Nagy Imre unokája és a Nagy Imre Társaság is tiltakozik az ellen, hogy a Jászai Márai térre helyezzék át Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobrát. Közölték, hogy az elképzelés korábban már napvilágot látott, de a szobor egyik kezdeményezője és finanszírozója, a közelmúltban elhunyt Demján Sándor tiltakozására és a közvélemény nyomására levették a napirendről.

A Mérce még elcsípte, ahogyan elszállították a szobor talapzatát adó hidat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szobrot nem a magyar állam és nem is a főváros, hanem három magánszemély állíttatta, elhelyezését és tájolását egy nagy tekintélyű bizottság határozta meg, áthelyezése nemcsak történelmi, városképi, hanem az eredeti művészeti koncepció szempontjából is elvesztené jelentőségét” – hangsúlyozta korábban a Nagy Imre Társaság.

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája péntek reggel mindössze annyit írt ki a Facebook-oldalára: