Őrnagy őrnagy

Publikálás dátuma
2018.12.30 17:17
„NEM TALÁLTUK POSTAI ÚTON” - Két rendőrnek ezért kellett személyesen kézbesíteni a szabálysértési ügyben tanúmeghallgatásra szól
Fotó: FORTEPAN
Csöngetnek.
Két rendőr áll az ajtóban. A meglepetéstől elkerekedik a szemem. Keresem náluk a vezetőszárat, de hál’ Istennek nem látom. Talán van még remény. Menekülni úgyse tudnék, elállják az utat.
Mit követtem el? Nem rémlik semmilyen rendőri intézkedés az elmúlt években, szabálytalan parkolásért is van már vagy öt éve, hogy megbírságoltak. Tán csak nem valamelyik Facebook-bejegyzésem keltette fel a hatóságok érdeklődését? Állítólag figyelik azt is. Mire idáig jutok a gondolataimban, lassan oszlani kezd a homály. Kiderül, idézést hoztak tanúkihallgatásra. Saját(!) szabálysértési ügyemben - tanúként…
- Mi az oka ennek a meglehetősen ijesztő kézbesítési módnak? (A hatóság láttán családom tagjai a háttérben fegyelmezetten aggódnak.)
- Nem találtuk postai úton - így a lakonikus válasz.
Felrémlik, hogy a nyáron hat hétig távol voltam. Lehet, hogy az alatt… De ilyenkor meg szokták ismételni a kézbesítést. Nos, most már mindegy, a parancs, az parancs. Notórius szabálysértőknek ez jár.
Közegek tisztelegnek, elmasíroznak.
Nézzük. Ilyen és ilyen forgalmi rendszámú autóval, ekkor és ekkor, itt és itt. De hiszen azt az autót lassan már fél éve eladtam. Ekkor tűnik fel a dátum: 2017. január. Több mint másfél éve. Tanúkihallgatásra rendelnek a … kerületi kapitányságra, egy másfél évvel(!) ezelőtti eset miatt, amelynek során semmilyen helyszíni intézkedés nem történt. Még csak üldözőbe se vettek.
Az ügy előadója XY rendőr őrnagy. Őrnagy őrnagy. Még ez is. A tárgyalás időpontjában vidéken egy temetésen kellene lennem. Hívom a háziorvost, adna-e igazolást. Az attól függ. Mitől? Már sosem tudom meg. Reszkető kézzel felhívom Őrnagy őrnagyot. A vonal túlsó végén kellemes női hang.
Igen, 2017 januárjában a közterület-felügyelet észlelte, hogy itt és itt szabálytalan balra kanyarodást hajtott végre, és emiatt feljelentést tett kapitányságunkon. Kezdeném mondani, hogy helyszíni intézkedés nem történt, és különben is a tárgyalás napján nem tartózkodnék Budapesten, meg hogy van-e róla, satöbbi… ( Nincs róla.)
Udvariasan félbeszakít.
Állampolgár emlékszik-e arra hogy 2017 januárjában azon a napon ki vezette az autót? Hozzáteszi: nem köteles ennyi idő elteltével emlékezni rá. Csak hat hónapig köteles emlékezni rá. Családtagjaira sem köteles terhelő vallomást tenni.
Érteni vélem.
A vonal másik végén várakozó csend.
Állampolgár kapcsol. Természetesen nem emlékszik.
Ha mindezt ezek után saját kezűleg leírja, tárgyalásra sem kell jönnie, az ügyet lezárom - így az egyre kedvesebb őrnagy. (A hangja után akár randevúzni is kedvem lenne vele…)
Miután állampolgár még aznap saját kezűleg leírja a nem emlékezést, az ügy abban a pillanatban le is zárul. Kézcsókomat küldöm. Kedves. Happy end.
Összefoglalom.
Lehet, hogy állampolgár szabálytalanul kanyarodott, lehet, hogy akkor, lehet, hogy ott, és lehet, hogy egy közterületi közeg ezt észlelte, de intézkedés biztosan nem történt, felvétel biztosan nincs róla, csak a teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen feljelentés. Ami felesleges munkát ad két kerületi - az illetékes és a lakóhely szerinti - kapitányságnak, eltelik több mint másfél év, akták jönnek, akták mennek, állampolgár - plusz család - halálra rémül az ajtóban álló rendőrök láttán.
Gratulálunk a közterület-felügyeletnek.
De van pozitív oldala is a történetnek. Találkoztam a magyar rendőrség empatikus képviselőjével. Őrnagy őrnaggyal. Respect.
Utóirat. Őrnagy őrnagy - © Joseph Heller: A 22-es csapdája.
Frissítve: 2018.12.30 17:17

Sebes György: Egon lubickol

Publikálás dátuma
2019.03.17 16:15
Rónai Egon
Ha valaki műsort vezet bármelyik televízióban, akkor szinte mindenre fel kell készülnie. Erre éppen a héten láthattunk példákat az RTL Klub egyik új műsorában, a Toplistában, amelyben emlékezetes – és gyakran kínos – pillanatokat idéztek fel. Hiszen élő adásban sok minden előfordulhat. A műsorvezetőnek tüsszentenie kell, esetleg bakizik, vagy netán röhögőgörcsöt kap. Mindezt természetesen a nézők szeme láttára.
Az is előfordul, hogy a műsorvezetőnek át kell ülnie a másik székbe, így kérdezőből kérdezett lesz. Ez történt az utóbbi hetekben többször is Rónai Egonnal, de kiderült, riportalanynak is pont annyira jó, mint egy adás házigazdájának. Sőt, ennél többet is megtudhattunk róla, mégpedig abból az alkalomból, hogy az ATV egy új sorozatot indított vele. Kvíz eddig nem volt a kínálatukban, mostantól azonban van, nem is akármilyen. Az ország géniuszát keresik ugyanis egy olyan vetélkedőben, amilyen még nem volt a hazai palettán. A végső győztesnek 500 kérdést kell(ene) megválaszolnia, mindet öt másodpercen belül és egymás után csak kétszer hibázhat, mert a harmadiknál kiesik. Segítsége – választási lehetősége – ugyancsak nincs. Közben arathat szakasz-győzelmeket, amelyek után már az övé lehet az addig megnyert összeg: minden jó válasz 50 ezer forintot ér. Mindez annyira nehéz, hogy bár jól felkészült és nagy tudású emberek is játszottak, eddig még egyikük sem jutott el a 100. kérdésig sem.
Nos, ezt a – korábban rögzített - műsort vezeti Rónai Egon, de emellett továbbra is láthatjuk az Egyenes beszédben. És mint az interjúkból is világossá vált, lubickol az új szerepben. Ilyesmit ugyanis még nem csinált és bár hosszú múltra tekinthet vissza a különböző médiumokban, még a castingot is vállalta érte. Meg is nyerte és az első két hét tapasztalatai alapján jó választásnak bizonyult. Ha van titka, talán az lehet, hogy – bár pörgetnie kell az adást és ezért folyamatosan fel kell tennie a gyakran nem is könnyű kérdéseket – őt elsősorban az ember érdekli. Tehát igyekszik bemutatni a játékosokat és megtudni tőlük döntéseik – a kiválasztott témakörök vagy a kérdésekre adott feleletek – okát is.
Ebből a szempontból pedig ez a kvízmesterség nem is különbözik nagyon attól, ahogy eddig is működött, mint műsorvezető. Amikor két éve beszélgettem vele – abból az alkalomból, hogy Kálmán Olga után az azóta már távozott Mészáros Antóniával együtt átvette az Egyenes beszéd vezetését -, volt egy nagyon figyelemre méltó mondata. Éppen azt fejtegette, hogy ők kicsit másképp állnak hozzá egy-egy témához, mint elődjük. Kálmán Olga – magyarázta - ”mindig erősen a célra tartott - remekül is csinálta -, engem meg nem feltétlenül érdekel, hogy mindenáron leterítsem a nyilatkozót”. És ez jól jellemzi riporteri – de egész műsorvezetői – attitűdjét.
Volt persze néhány éve a szakmában, hogy ezt kialakítsa. A 90-es évek elején tűnt fel a médiában, először mint a Danubius Rádió műsorvezetője. Attól kezdve aztán rengeteg helyen dolgozott – a Budapest Rádióban, a Sport TV-ben, rövid ideig a Magyar Televízióban is -, míg végül 2011-től az ATV lett az „otthona”. És ott szinte mindent csinálhatott, kivéve a szívéhez oly közel álló sportközvetítéseket. Viszont dolgozott politikai és közéleti műsorokban, reggeli adásokban és vezetett vitaműsort (Csatt), s lett önálló portré-műsora is Húzós címmel – amelynek beszélgetéseiből eddig már négy könyvet is összeállított. Ezekkel pedig elérte, amit a szakmában csak nagyon kevesen, hogy a nézők sosem mondták, most már sok belőle. Bárhol feltűnt, szívesen kapcsoltak oda, mert minőséget kaptak.
Néhány hete egy hosszabb beszélgetés alanya volt a Heti TV-ben és – mivel a szűkös idő nem kötötte sem őt, sem a kérdező Breuer Pétert – akkor sok minden kiderült magáról Rónai Egonról. A magánéletéről – öt gyerekéről és kutyájáról -, valamint arról is beszélhetett, ami a munkája mellett foglalkoztatja. Megtudhattuk, hogy szereti és ismeri a történelmet, de van véleménye a hitről és a vallási kérdésekről is. Természetesen felkészült a napi politikából, de – mint egykori sportriportert – a sport területén sem lehet „eladni”. Mindez azért érdemel említést, mert arra is rávilágít, hogy nem elég „csak” a munka, a sokoldalú tájékozottság is hozzátartozik a tévés műsorvezető egyéniségéhez. Az sem hátrány persze, ha valaki szimpatikus és tisztában van vele, mi érdekli a nézőket és miképpen lehet számukra érdekessé tenni egy-egy – akár száraz – témát is.
Mindez érthetővé teszi, miért indult olyan jól az ATV új kvízműsora. Az előző hét 50 legnézettebb programja között a 28. helyet érte el az első napi adás. A csatorna egyébként büszkén adta hírül, hogy ebben a listában hét műsoruk szerepelt, a legjobban Sváby András Heti Naplója, amely 310 ezres nézettségével a 20. helyre került. Minthogy ezt az adót nem lehet az országban mindenütt fogni, ezek a számok igen figyelemre méltóak.
Rónai Egon és az ATV a jelek szerint jól egymásra találtak. Mindkettejük elemi érdeke, hogy megőrizzék ezt a gyümölcsöző együttműködést. De még fontosabb: a nézők nyerhetnek vele a legtöbbet.
Frissítve: 2019.03.17 16:15

Del Medico Imre: Nyomják Rákosit

Publikálás dátuma
2019.03.17 14:20

Fotó: Fortepan/ Berkó Pál
Három évvel a külügyi szolgálatból történt kényszerű távozásom után végre sikerült elhelyezkednem. Működésének utolsó évében, 1952-ben alkalmazott a Magyar Zeneszerzők és Szövegírók Szövetkezete, amelynek jogutóda 1953. január elsején a Szerzői Jogvédő Hivatal lett. Onnan ismertem Sally (Salamon) Gézát. Ő magát füttyös zeneszerzőnek nevezte; elfütyülte a maga által komponált dallamot egy hangjegyeket ismerő embernek és jó esetben ezt a művet ajánlotta fel a kiadónak. Kiadásra csak akkor számíthatott - 1952-t írunk -, ha a dalt elfogadta a Könnyűzenei Műveket Véleményező Bizottság.
Sally lévén sem termékeny, sem „jól fekvő” alkotó, a Zeneműkiadó alkalmazottjaként terjesztette a nyilvános helyeken zenét szolgáltató muzsikusok számára szükséges műsorfüzeteket. Ehhez a Szövetkezet adott neki íróasztalnyi helyet, abban a teremben, amelyben én is dolgoztam. Ott naponta reklamáltak dühös zenészek: miért késnek a füzetek, botrányt fognak csinálni, stb. Olykor meg is fenyegették Sallyt. A menő vendéglátóipari zenészeket a füzetek persze nem érdekelték, nekik volt módjuk beszerezni azt, amit kellett, arról nem is szólva, hogy maguk is komponáltak olykor.
Abban az évben, ha csak rövid időre is, Sally Géza megúszta szemrehányások, reklamációk és átkok nélkül a kényszerű találkozásokat a műsorfüzetek előfizetőivel. A magyar közélet központi témája ugyanis az ország akkori első emberének, Rákosi Mátyásnak a hatvanadik születésnapja lett: a kis nagyember 1892-ben született. Következésképp már 1951 utolsó heteitől kezdve rengeteg szó, szöveg, sőt zeneszó esett az évfordulóról. Így aztán faliújságon is, ami Sally asztala fölött volt.
Amikor a reklamációt előadni készülő zenész még csak a torkát köszörülte, Sally rámutatott a faliújság mellett díszelgő plakátra: Elvtársam, Rákosit nyomják. Hatvan éves! Rákosi! Mátyás!
A varázsige hatott: igen, igen, hát persze, majd később jövök, ez fontosabb, stb.
Sally Géza számára 1952. március 9-e valóban ünnep lett.
Frissítve: 2019.03.17 14:20