Tudomány;autizmus;probiotikum;bélflóra;

2018-12-28 15:44:00

Az anya bélbaktériumai is befolyásolhatják az autizmus kialakulását

Az anya bélflórájának összetétele fontos szerepet játszik az autizmus kialakulásában – derül ki egy kutatásból. Így a kockázat az étrend megváltoztatásával csökkenthető.

Egy várandós nő bélflórája nagy szerepet játszik abban, hogy a születendő gyermek autista lesz-e – derült ki a Virginia Orvostudományi Egyetem kutatásából. Az eredmények szerint szerint valószínű, hogy az anya étrendjének megváltoztatásával, valamint probiotikumok szedésével csökkenteni lehet a kockázatot - írta az Egészségemre.com.

A bélflóra egyedi, mint az ujjlenyomat

Minden embernek egyedi összetételű, rá jellemző baktériumtörzsekből álló mikrobiom él a bélrendszerében. Ezekben a több ezer baktériumcsaládnak több mint százszor több génje van, mint szervezetünk összes sejtjének. A bélflóra genomja tehát több mint százszor annyi gént tartalmaz, mint az ember génállománya. A kutatás az anya bélflórája és a magzat egészséges fejlődése közötti komplex kapcsolatra világít rá.  

A bélflóra összetételének megváltoztatása - étrenddel, probiotikumokkal vagy akár székletátültetéssel - segíthet, hogy helyreálljon a bélben élő különféle mikroorganizmusok egészséges egyensúlya.