Hidegebb, szeles időt hoz a hétvége

Publikálás dátuma
2018.12.28. 17:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között lehet szombaton.
Változó nedvességtartalmú, kissé hidegebb légtömegek áramlanak térségünk fölé szombaton – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint országszerte szakadozott, réteges felhőzet lesz jellemző, de délelőtt – elsősorban a középső részeken – hosszabb-rövidebb napos periódusokra is számíthatunk. Főként a Tisza menti területeken valószínű gyenge eső, zápor, a magasabban fekvő részeken pedig havas eső lehet. Az északnyugati szél a délelőtt folyamán még élénk lesz, majd délutántól jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig -2 és +4 fok között lehet.
Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, a nyugati határnál lehet némi napsütés. Összességében többfelé valószínű csapadék: a Nyugat-Dunántúlon döntően eső, máshol eső, havas eső, hó lehet vegyesen. Előbb délnyugati, majd ismét északnyugati szél várható erős, főleg a Dunántúlon és középen viharos lökésekkel. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul.
Szerző

A kormány nem hajlandó megmondani, hogy hány gyerektől vették el a családi pótlékot

Publikálás dátuma
2018.12.28. 17:01
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Bangóné Borbély Ildikó kíváncsi volt az adatokra, ám nem kapott érdemi választ a kérdésre.
Már azt sem árulja el a kormány, hogy hány gyerektől vették el a családi pótlékot: Rétvári Bence tavaly még válaszolt egy ezt firtató kérdésre, az idén már nem – vette észre a hvg.hu. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője tett fel írásbeli kérdést azzal kapcsolatban, hogy hány gyermektől, mekkora összegű családi pótlékot vettek el az elmúlt években. Bangóné a dokumentumban azt írta: az Orbán-kormánynak köszönhetően lassan nyolc éve már, hogy el lehet venni a családi pótlékot, ha a gyermek 50 óránál többet hiányzik. Hozzátette, hogy ennek a pozitív hatásai nem ismertek, hiszen vélhetően inkább azokat a kamaszokat érintette a túlzott hiányzás, akik a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt már talán nem is járnak iskolába – negatív hatásai viszont annál jelentősebbek, hiszen az érintett családok így több tízezer forinttól eshettek el. Az Emmi államtitkára, Rétvári Bence válaszolt, ám csak az MSZP-kormányok egykori intézkedéseit hozta fel, illetve az intézkedés sikeréről értekezett. Azt írta, a 2016/2017-es tanévben a 2009/2010-eshez képest az általános és középiskolákban 62 százalékkal csökkent az 50 igazolatlan órát összegyűjtő gyerekek száma, de azt, hogy hányan vannak, akiktől elvették a családi pótlékot, nem írta le.
Szerző

Így változik a vasúti menetrend a következő napokban

Publikálás dátuma
2018.12.28. 15:56

Fotó: Kállai Márton
December 30-án és 31-én az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok.
Változik a vonatok közlekedési rendje az év végén és 2019 elején: december 30-án és 31-én az ünnepnapi, január 1-jén pedig a vasárnapi menetrend lesz érvényes. Január 2-án, szerdán már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok – közölte a Mávinform. Mint írták, mivel az új év első munkanapja január 2. lesz, a vasúttársaság arra számít, hogy az utasok száma a január 2. és 4. közötti rövid munkahéten is magas lesz, főként a munkahelyre és az oktatási intézményekbe fokozatosan visszatérők miatt. A bérletváltás szempontjából január 4-én és 7-én lehet kiemelkedő forgalom, erre a pénztári szolgálat megerősítésével is készül a vállalat. A MÁV-START a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül számos InterCity-t is indít. Ezek a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelnek, ezért az InterCity-kre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket. A helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez képest – az IC-khez pluszkocsikat is kapcsolnak. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyeket, helyjegyeket érdemes elővételben megváltani, illetve igénybe venni az internetes vagy a Vonatinfó mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is – hangsúlyozták a közleményben.
Szerző