Kormányfő a kolostorban

Január elsején kéretik ünnepelni! Ugyan, dehogy az új évet. (Az ideit is megünnepeltük, aztán mi lett belőle.) Hanem a demokráciát. A házelnök megmondta: „A demokrácia ünnepe lesz, ha a kormány a Várba költözik.” Erre eddig nem gondoltam, pedig L. Simon már évekkel ezelőtt felvilágosított: ez „sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni”. Innen már érthető, miért titkosították a beruházás pénzügyi adatát. Már az első Orbán-kormány idején is – nagyon helyesen - ünneprontónak tekintették azokat, akik a tűzijáték árát firtatták. 
Szóval ez az egész költözés a Várba, a Karmelita kolostorba voltaképpen a mi örömünket szolgálja. Aki még nem örül eléggé, annak Kövér elmagyarázta, hogy végre földrajzilag is szétválik a végrehajtó és a törvényhozó hatalom, roppant snassz volt eddig a társbérletük a Parlamentben, kész blama. De most aztán épp olyan demokratikus lesz minden, mint Horthy Miklós kormányzó idején, aki szintén az Országgyűléstől távol, a Várban táborozott. Lehet, hogy a telefonösszeköttetést is meg kell majd szüntetni a két épület között, bár ez a mobilok korában elég macerás. Mert mi van akkor, ha a miniszterelnök netán telefonon próbál dirigáltatni a képviselőknek? 
Ilyesmi persze eszébe sem jut, a Fidesz alapszabályába is csak tévedésből került be, hogy a pártelnök, aki történetesen kormányfő is, jelöl minden politikai funkcióra, a parlamentiekre is. Ha a Lánchidat is lebontják, pláne megszűnik ez a csúnya átjárás a két hatalmi ág között, és rögtön szertefoszlik az a tévhit, hogy nálunk minden döntés egyetlen személy kezében van. Ugyan.
Erre az egészre már csak a miniszterelnök puritán elvei miatt is szükség van. A Parlament túl csicsás, ott az a sok aranyozás meg minden, bezzeg majd a Várban! Az Origó megírta: „Orbán Viktor puritán körülmények között folytatja munkáját az új évben, egy egykori kolostorban”. Lázár János még hatalma teljében leszögezte: „kolostorhoz illően egyszerű, szerény, puritán építészeti kialakítású irodák” lesznek. Azért szerintem ezt egy kicsit túlzásba vitték. Elég rossz asszociációkat kelt, hogy az irodákat a kolostor celláiból alakították ki. Orbánét két cellából. Az itt dolgozók kedélyére kifejezetten nyomasztóan hat majd a cellában ülés gondolata. Ez egészen a depresszióig fokozódhat, ha megtudják, hogy pl. a libanoni karmeliták csak rácsokon át érintkezhettek a külvilággal.
Ennek mégsem tehetjük ki az ország vezetőit. Jobb ötletem van: költözzön a miniszterelnök irodája inkább ide, a mi házunkba. Ez is megvan vagy száz éves. A fölöttem lévő lakást úgyis rendszeresen kiadják. Beprotezsálhatom, persze csak ha megígéri, hogy tőle nem fogok beázni. Eddig már kétszer megtörtént, még jó, hogy fizette a biztosító. Tudom, beleélte már magát a Várba, készült is fotó, ahogy a vadiúj, szép nagy erkélyről néz le a városra, zsebrevágott kézzel és olyan Edward királyos arckifejezéssel („Hadd látom, úgymond, mennyit ér a velszi tartomány”). Erkély éppenséggel nálunk is van, ha a felettem lévő lakásé nem elég, szívesen kipakolom az enyémről is az üres cserepeket, csak vigyázzon, hogy ne zárja ki magát, mert kívülről nem nyílik az erkélyajtó. Puritánságban meg éppen nincs hiány: a lépcsőházat már rég fel kellett volna újítani. Azért a TEK-esek így is jól elférnek majd a lépcsőfordulókban vagy lent a levélszekrényeknél. Az unokáim imádják majd nézni, ahogy feltűnés nélkül a gallérjukba beszélnek: „Bagoly mondja Verébnek. Veréb, Veréb, jelentkezz. Nagyfejű 8.30-kor érkezik.”
Nem lesz gond a kormányülések helyszínével sem. A kolostorban ez az egykori ebédlő, a refektórium lett volna - hát konyha vagy étkező nálunk is minden lakásban van, az enyémben pláne kihúzható az asztal. Ahogy a Várban, nálunk is van belső udvar, igaz, nem szökőkút van benne, hanem a kukák. Ennek az az előnye, hogy nem gond elzárni a látogatóktól, ahogy ott tervezték. A kutya sem akar benne sétálgatni, épp csak a szemetet visszük le.
Bevallom, azért két dolog némi fejtörést okozott, de kis kreativitással azok is megoldhatók. A Várban folytatni akarják a Horthy idején működő Spanyol Lovasiskola hagyományát, ezért 16 ló számára föld alatti istállót építenek. Ez nálunk nem olyan egyszerű, a föld alatti istállóépítésnek nem örülnének a lakók, elég, hogy az utca is folyton fel van túrva. De ha mindenki kipakolja a pincerészéből a lomokat, talán ott is elférnek a lovak. Szép lesz, amikor tollbokrétával a fejükön ügetnek körbe a kukák körül.
Na és itt van még a biztonsági páncélkamra kérdése. A miniszterelnök dolgozószobájából a Várban nyílik egy ilyen kétszer két méteres helyiség, támadások esetére. A méretről jutott eszembe: hát nem épp ekkora nálunk a lichthóf! Ha vész közeleg, abba nyugodtan elbújhat a miniszterelnök úr. Történetesen a mi fürdőszobánkból lehet oda bejutni, de az ajtaján lógnak két szögön a pongyoláim, kizárt, hogy azok mögött keresse valaki. 
Jobb, mint a páncél, és garantáltan puritán. Plusz a törvényhozó hatalomtól is szeparálva van. Tessék tehát ezt a költözést újragondolni!
2018.12.29 09:10
Frissítve: 2018.12.29 09:24

Szerintem

Cafeteria extra  Nem látok csodálkoznivalót a Gundel étteremnek az Orbán-menzán alkalmazott, erősen mérsékelt árain. Ez ugyanaz a vállalkozói magatartás, mint amelyik a TAO pénzekből messze jelentőségén felül juttat milliárdokat a Kedves Vezető felcsúti csapatának. Mindkét esetben a vállalkozó valamilyen előnyre számít a szolgálataiért, a Gundelnél pedig tudjuk is, milyen területen: ez a tendereztetett csomagban szereplő állami fogadások, események cateringje. A Miniszterelnöki Hivatal persze ezt másképp is intézhette volna, például - ha nem tették volna tönkre a cafeteria rendszerét - adhatna étkezési támogatást a dolgozóinak, amivel ők a valós menzaárakat mérsékelhetnék. Akkor persze azon lehetne lamentálni, miért is kell egy miniszterelnöki hivatali dolgozónak, vagy épp egy parlamenti képviselőnek – hiszen az Országház menzáján is hasonló árak vannak - jelentős étkezési hozzájárulást adni. De ez morálisan is egy másik történet, a vállalkozó legalább kimarad belőle. Echter István A remény halála? Az illúziók nélküliség, a Fidesz autokrata stílusa és intézkedései már régen elérték az EU ingerküszöbét. A Sargentini-jelentés a bizonyítéka: a ketrecharcos Orbán érezhetően megroggyant. Akkor mégis, miért ez a beletörődő társadalmi hangulat körülöttünk? Igaz, ennek a farizeus politikának és a Brüsszel-ellenes fellépésnek nem a kormány, hanem a magyar nép láthatja kárát, hiszen az EU-nak vannak elvárásai a pénz felhasználását illetően. Ez azonban mégsem a sötétbe vezető alagút, mert minél rosszabb a nyomás alá helyezett hatalomnak, annál szélesebb út nyílik az ellenzéknek. Én nem forradalmat vizionálok egy kormányváltás érdekében, csak érzem: előbb-utóbb csordultig lesz ama bizonyos pohár. A Vár ura és oligarchái százas szeget vernek a demokratikus jogállam koporsójába, és nem akarnak bikaként elvérezni a torreádorok ellenében. Egy olyan országban, ahol a miniszterelnök semmitmondó sajtótájékoztatójára is csak meghívásos alapon jutnak be médiumok, a kommunikáció legalábbis dadog. Olyan hangosan kell kiáltani, hogy ők is megértsék! Dr. Nagy Zoltán Egy szavazat Sok szó esik mostanában a közelgő EP választásokról, de nagyon hungarocentrikusan. Mint laikus, szeretnék tisztán látni. Az Európai Parlament képviselőit az Európai Unió polgárai választják meg, demokratikusan, one man, one vote alapon – gondolom én, de lehet, hogy tévedek. Elképzelhető, hogy a kettős állampolgárságú „külhoni magyarok” két országban is választhatnak EP képviselőt? Különösen furcsának találnám, ha a titkos (pl. szlovákiai) kettős állampolgárok fontosabbak lennének, mint a jogkövető uniós állampolgárok. Tisztában vannak ezzel Brüsszelben? Wiegandt Richárd
2019.01.19 16:00
Frissítve: 2019.01.19 16:00

Soros Tízparancsolata

Az a tény, hogy az Európai Parlament majdnem kétharmados többséggel szavazta meg a jelentést, amely szerint jogállamisághoz kötnék a 2021-2027-es uniós költségvetési időszakban a támogatások kifizetését, arra mutat rá: hiába veri vissza keményen a külgazdasági és külügyminiszter, a kormányszóvivő, vagy a kormány bármely tagja a magyar kabinetet ért „sorosista támadásokat”, az EU nagy részének elege van ebből a stílusból. A pökhendi, cinikus, lekezelő, bicskanyitogató megnyilatkozások helyett nem ártana ezen elgondolkodni. 
Eddig az uniós pénzek – finoman fogalmazva – sajátos felhasználásával kisbirodalmak épültek. Itthon ezt minden további nélkül meg lehetett tenni, de más országokban szemet szúr, hogy a NER a németek, a franciák és más demokráciák befizetéseiből hozta létre a saját urizáló elitjét. Az EP által elfogadott javaslatból persze nem lesz egyik napról a másikra minden országra érvényes törvény, de az igenek magas aránya után elég valószínű, hogy az Európai Tanácson is átmegy majd. A magyar-lengyel vétó ezúttal kevés lesz. 
Nyilván egyetlen fideszes képviselőtől sem várhatjuk, hogy a nyilvánosság előtt beismerje a lopást. Az azonban sajátos, hogy a csütörtöki döntést még olyan kormánypárti politikusok is Soros ármánykodásának nevezték, akik épp az EP-től veszik fel nem is csekély fizetésüket. Mintha nem volnának tisztában azzal, hogy épül fel az Unió parlamentje, vagy hogy azt pártok tucatjai alkotják, amelyeknek a lehető legcsekélyebb kapcsolatuk sincs az amerikai magyar milliárdossal. 
Két lehetőség van. Vagy hirtelen elbutulás miatt írják a jelentés elfogadását Soros számlájára, vagy simán hazudnak. S mivel kormányunk a kereszténység bástyája, mélyen hívő politikusai pedig az Evangélium szellemisége szerint élnek, marad az első variáció. Az ostobaság persze nem feltétlenül egy államférfi legszerencsésebb tulajdonsága, de ez itthon talán nem is feltétlenül igaz. S hogy a Tízparancsolatban „Ne lopj” is szerepel? Nyilvánvalóan ez is a Soros-terv része.
2019.01.19 09:10
Frissítve: 2019.01.19 09:13