Vas megyei politikusok léptek ki Gyurcsány pártjából

Publikálás dátuma
2018.12.29. 10:58

A megye egyik választókerületi szervezetében a tagság is fogyatkozik.
Miután kilépett a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőcsoportjából Székely Sándor országgyűlési képviselő, további politikusok döntöttek úgy, hogy otthagyják Gyurcsány Ferenc pártját. A 24.hu írta meg, hogy az ugytudjuk.hu portál cikke szerint a Vas megyei Kám település polgármestere, Mecseki Csaba kilépett a DK-ból, és ezután függetlenként politizál. Vele együtt 13-an – többek között Kelemen Krisztián szombathelyi önkormányzati képviselő – hagyta ott a pártot.
Mecseki távozása hátterében részben anyagi okokat sejtetett. Azt mondta: "Sok olyan kiadás volt, amit én magam a saját zsebemből fizettem. Bélyegzőkészítés, Vadai Ágnes szentgotthárdi fórumának terembérlése, molinó készítés, koszorúk és hasonlók. Nagyjából 90 ezer forintnyi számla gyűlt össze, a többi kiadáson felül, mivel minden kitelepülést, szórólapozást, pesti utakat saját magunk finanszíroztunk, ami egy ilyen nagy választókerületben nem kevés kiadás. A nyáron küldtem el a központba a számlákat, hogy egyenlítsék ki, azóta sem kaptam nemhogy pénzt de még csak választ sem." A portál emlékeztet: a Vas megyei 3-as választókerületben alig maradt DK-s tag.
Szerző

Többszörös szerződésszegés miatt tették ki Zsiday Roy cégét az MNB doktori iskolájából

Publikálás dátuma
2018.12.29. 10:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
A szeptemberben átadott, 4 milliárdnyi közpénzből felújított épület földszintjének gyakorlatilag egészét Zsiday cégei kapták, ám az öröm csak decemberig tarthatott.
Többszörös szerződésszegésre hivatkozva december közepén azonnali hatállyal kitették a Magyar Nemzeti Bank alapítványának Budai Várbeli épületéből Zsidai Roy cégét - írja a 24.hu.
A Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADAS) Szentháromság téri doktori iskolájáról a portál pénteken írta, hogy az ott lebonyolított karácsonyi bulik miatt kétszer is kihívták a szomszédok a rendőrséget. A cikkre a PADS nevében a vagyonkezelést végző cég reagált. Az Optima Befektetési Zrt. levele szerint
a PADS és Zsidai Roy cége között létrejött bérleti szerződést a bérlő többször több ponton megsértette, ezért a PADS a szerződést 2018. december 11-én azonnali hatállyal megszüntette. Zsidai Roy cége ezt követően a PADS épületéből kiköltözött.

A 4 milliárd forintból renovált és nagyrészt átépített középkori épületet szeptemberben adta át Matolcsy György MNB-elnök. A Bölcs Vár névre keresztelt doktori iskola épületében a Zsidai Group számára is szorítottak helyet: Orbán Ráhel mentora két új vendéglátó egységet indíthatott. Gyakorlatilag a teljes földszintet és a fedett belsőudvart megkapta cégcsoport. A Bistro 1786 étterem az épület üvegtetővel lefedett belső udvarát foglalta el, és a Mátyás-templom felőli oldalon egy Budapest Mokka Cafe&Deli nevű kávézót rendeztek be. Utóbbi kedvéért egy ajtót is vágtak a műemlék épület Szentháromság térre néző falába.
Jelenleg – más néven – a kávézó üzemel csupán.
Szerző
Frissítve: 2018.12.29. 10:27

Meghalt Lendvai Vera

Publikálás dátuma
2018.12.29. 10:11

Fotó: Szalmás Péter
Elhunyt Lendvai Vera újságíró, a Népszava egykori rovatvezetője. Türelemmel viselt hosszú betegség után, életének 92. évében érte a halál.
„Szolgálatnak tekintettem az újságírást” – írta pályájának történeteit összegző könyvének bevezetőjében. Ez jellemezte őt mindig. 1951-ben végezte el az újságíró-iskolát, a Szabad Népnél kezdett, aztán negyven évig dolgozott lapunknál. Nyugdíjba vonulása után publikált a Képes Újságban is. A Népszavánál vezette a hírrovatot, majd a belpolitikát, szakértője volt a mezőgazdaságnak, de foglalkozott szinte minden témával. „Emberekről írtam embereknek. Minden fellengzősség nélkül, ez volt az ars poeticám”. Ezekkel a szavakkal idézte fel pályáját az Időutazás című könyvében. Egykori munkatársai megerősítik ezt a hitvallást, a nagyszerű újságíróra és a kitűnő emberre emlékeznek. „Olyan volt a rovat élén, mint egy tyúkanyó” – emlékezett vissza egyikük. Ami azt jelentette, hogy szinte úgy éltek, mint egy nagy család, barátok voltak, de eközben igyekeztek magas színvonalon művelni hivatásukat. Lendvai Verát szigorú rovatvezetőnek tartották, aki a munkában sosem engedett az általa fontosnak tartott szabályokból. A közönség tájékoztatását, a pontosságot, az alaposságot tekintette fő céljának és ezt tanította meg annak a sok fiatalnak is, aki az ő rovatában válhatott igazi újságíróvá. Családjában is eredményesen örökítette tovább mindezt. Fia követte a pályán, s nem is hozott rá szégyent, sőt. Németh Péter, lapunk korábbi - s jelenlegi tiszteletbeli – főszerkesztője édesanyját gyászolja Lendvai Verában. A kitűnő újságíró emlékét pedig a mai Népszava munkatársai vele együtt megőrzik, miközben ars poeticáját maguknak és a jelenkor számára is érvényesnek tartják.
Témák
elhalálozás
Frissítve: 2018.12.30. 17:34