Az MTA elnöke akkor marad, ha van értelme

Publikálás dátuma
2018.12.30 09:31
A társadalmi problémákra nyitott, a női kutatók és a fiatal tudósok érdekeit szem előtt tartó Akadémiát szeretne. FOTÓ: Vajda Jó
Lovász László attól tart, egy erőteljes átszervezési periódus kezdődik.
Reméli, hogy kitölti a 2020-ig szóló mandátumát, ám ehhez az kell, hogy értelme legyen annak, amit a Magyar Tudományos Akadémia élén csinál, azaz maradjon meg a kutatóhálózatának integritása, működőképessége, becsülete – erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt Lovász László. Az MTA elnöke mindenesetre bízik benne, hogy a kutatóhálózat nem sérül nagyon, illetve nem darabolják fel. 
„Nem vagyok sértett ember, az, hogy a költségvetést nem írtam alá azért volt, mert senki nem értette” – jelentette ki az elnök. (Emlékeztetőül:a kabinet azt kommunikálja, hogy Lovász azért nem a jövő évi költségvetést és azért nem ment el Orbán Viktor vacsorájára, mert sértett ember.) Ami pedig a vacsorameghívás kihagyását illeti, annak teljesen politikamentes oka volt, egy előre megbeszélt  külföldi útra ment.
Azt azonban Lovász egyértelművé tette, hogy a kabinettel, pontosabban Palkovics László miniszterrel valóban van vitája. „Az alapkutatásokkal valóban kell foglalkozni, azt hiszem, ezt Palkovics miniszter úr sem tagadja. Márpedig az alapkutatások témái azok a tudomány belső logikája szerint következnek, ezeket kívülről eldönti, vagy előre előírni nem lehet” – fogalmazott Lovász. (Alapkutatási kérdés például, hogy egy elemi részecske, hogyan viselkedik.) Úgyhogy az elnök szerint az első negyedévben sok, átgondolatlan részletkérdést kell tisztázni - ilyen például az, hogy hogyan tudnak eleget tenni nemzetközi kötelezettségeknek, ha nem kapnak ehhez elegendő támogatást. Emlékeztetőül: Palkovics és Lovász abban egyetértett, hogy át kell vizsgálni, hogy mennyire hatékonyak a különböző kutatóintézetek, így egy vizsgálóbizottságot melybe hét embert küld a kormány, hetet pedig az akadémia delegál, továbbá megállapodtak, hogy nemzetközi szakembereket kérnek fel az átvilágításra.  Lovas most attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik, amit csak akkor tud elfogadni, ha látja annak a célját. Palkovics elképzeléseiből van amit el tud fogadni, és akad olyan, amit nem - utóbbira példa, hogy a kormány a kutatóintézeteket teljes egészében pályázati alapon finanszírozná. És a jelek szerint nem megalapozatlanok az MTA elnökének aggodalmai, ugyanis finanszírozási ügyben a miniszter a saját embereit is átverte.
Frissítve: 2018.12.30 10:39

Orbán: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

Publikálás dátuma
2019.04.24 12:28

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök Kazahsztánban beszélt arról, hogy Magyarország a jelenlegi, megváltozott helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket.
Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni – mondta Orbán Viktor szerdán Kazahsztánban. A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot. Orbán kiemelte: 
a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal „nekünk könnyen megy”,
mert történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hangsúlyozta: Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az EU-ban és a közép-európai térségben, a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik.

Kormányrendelet biztosítja műemlék épületek engedély nélküli bontását, hogy elférjen a készülő Trianon-árok

Publikálás dátuma
2019.04.24 12:24

Fotó: Steindl Imre Program
Emellett csökkentik a zöldterületet és visszavágják a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hatókörét a V. kerületben, és csúsztatják a Néprajzi Múzeum kiköltöztetését is.
Szinte minden szabályt elsöpört a kormány, hogy a két hete bejelentett budapesti Trianon-árok elkészülhessen, és közben nem csak hogy a Vértanúk teréről szinte teljesen eltűnnek a fák, de még az Agrárminisztérium műemlék épületét is meg kell bontani - írja a hvg.hu.
A Kossuth térre nyíló Alkotmány utcába szánt, és várhatóan a tüntetések szervezőinek igen komoly fejtörést okozó, emellett 5 milliárd forint közpénzt elégető Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kiásását egy új kormányrendelet egyengeti. Azt már korábban kimondták, hogy
  • nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni,
  • nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni,
  • nincs helye országkép- és településképvédelmi szempontú előzetes véleményezésnek,
  • nem kérhető ki a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleménye,
  • közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának sincs helye,
  • és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást sem kell lefolytatni.
Ehhez most hozzátették, hogy ugyancsak nem kell alkalmazni az építtetői fedezetkezeléssel kapcsolatos rendelkezéseket. Továbbá,
a szomszédos Agrárminisztérium műemlék épületének "részleges bontása – a műemléki értékek figyelembevételével, továbbá a településképi arculat helyreállításának kötelezettsége mellett – engedély nélkül végezhető".
Eltörölték azt a szabályt is, amely szerint az V. kerületi kormányhivatal által folytatott építéshatósági eljárásokról, üzletportálokról, plakátokról, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységről kötelező volt konzultálni a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsággal.
Az új rendelettel emellett a Vértanúk terén, az eltávolított Nagy Imre emlékmű helyére szánt, eredetileg Horthy Miklós jelenlétében avatott, erősen vitatott régi-új szobor körül a kötelező minimális zöldfelület arányát 15 százalékról 4,5 százalékra csökkentették. Meghosszabbították a Néprajzi Múzeum kiköltöztetésének határidejét is, 2020. június 30-ra.
Frissítve: 2019.04.24 12:32