Az MTA elnöke akkor marad, ha van értelme

Publikálás dátuma
2018.12.30 09:31
A társadalmi problémákra nyitott, a női kutatók és a fiatal tudósok érdekeit szem előtt tartó Akadémiát szeretne. FOTÓ: Vajda Jó
Fotó: /
Lovász László attól tart, egy erőteljes átszervezési periódus kezdődik.
Reméli, hogy kitölti a 2020-ig szóló mandátumát, ám ehhez az kell, hogy értelme legyen annak, amit a Magyar Tudományos Akadémia élén csinál, azaz maradjon meg a kutatóhálózatának integritása, működőképessége, becsülete – erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt Lovász László. Az MTA elnöke mindenesetre bízik benne, hogy a kutatóhálózat nem sérül nagyon, illetve nem darabolják fel. 
„Nem vagyok sértett ember, az, hogy a költségvetést nem írtam alá azért volt, mert senki nem értette” – jelentette ki az elnök. (Emlékeztetőül:a kabinet azt kommunikálja, hogy Lovász azért nem a jövő évi költségvetést és azért nem ment el Orbán Viktor vacsorájára, mert sértett ember.) Ami pedig a vacsorameghívás kihagyását illeti, annak teljesen politikamentes oka volt, egy előre megbeszélt  külföldi útra ment.
Azt azonban Lovász egyértelművé tette, hogy a kabinettel, pontosabban Palkovics László miniszterrel valóban van vitája. „Az alapkutatásokkal valóban kell foglalkozni, azt hiszem, ezt Palkovics miniszter úr sem tagadja. Márpedig az alapkutatások témái azok a tudomány belső logikája szerint következnek, ezeket kívülről eldönti, vagy előre előírni nem lehet” – fogalmazott Lovász. (Alapkutatási kérdés például, hogy egy elemi részecske, hogyan viselkedik.) Úgyhogy az elnök szerint az első negyedévben sok, átgondolatlan részletkérdést kell tisztázni - ilyen például az, hogy hogyan tudnak eleget tenni nemzetközi kötelezettségeknek, ha nem kapnak ehhez elegendő támogatást. Emlékeztetőül: Palkovics és Lovász abban egyetértett, hogy át kell vizsgálni, hogy mennyire hatékonyak a különböző kutatóintézetek, így egy vizsgálóbizottságot melybe hét embert küld a kormány, hetet pedig az akadémia delegál, továbbá megállapodtak, hogy nemzetközi szakembereket kérnek fel az átvilágításra.  Lovas most attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik, amit csak akkor tud elfogadni, ha látja annak a célját. Palkovics elképzeléseiből van amit el tud fogadni, és akad olyan, amit nem - utóbbira példa, hogy a kormány a kutatóintézeteket teljes egészében pályázati alapon finanszírozná. És a jelek szerint nem megalapozatlanok az MTA elnökének aggodalmai, ugyanis finanszírozási ügyben a miniszter a saját embereit is átverte.
2018.12.30 09:31
Frissítve: 2018.12.30 10:39

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39