Az ellenzék törvénytelenkedik és bizony erőszakoskodik is - ez Harrach Péter karácsonyi felismerése

Publikálás dátuma
2018.12.30. 15:14
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nehéz időkre számít Harrach Péter, a Magyar Hírlapnak interjút adó  KDNP-s frakcióvezetőt az ellenzék viselkedése aggasztja leginkább. Nem tud vele mit kezdeni, hogy a saját értelmezésében az ellenzék a parlamenti obstrukció alkalmával túllépte a törvényesség és józan politikai magatartás határát. (Arról nem beszél, hogy a fideszes többség a házszabály megerőszakolásával akadályozta meg, hogy a Tisztelt Ház szavazzon az MSZP módosító javaslatairól.) A parlamenti akciót a KDNP-s politikus szerint az ellenzéki képviselők csak fokozták a tévészékházban elkövetett erőszakoskodásukkal. (És arról is hallgatott Harrach, hogy az MTVA székházában leginkább az ellenzéki honatyákat vegzálták - például a biztonsági örök Hadházy Ákost és Szél Bernadettet ki is dobták.)
Az utcán pedig - rémült látványosan a kormánypárti politikus - az általuk feltüzelt aktivisták garázdálkodtak. "Hogy miért? Olyanok, mint a bukdácsoló diák, aki az iskolán kívül, a haverok között próbál kitűnni. Ha nincs politikai teljesítmény, legyen erőszak. Valahogy láthatóvá kell válni. Ezt abbahagyni sem lesz könnyű. A mi támaszunk viszont az a józan többség, amelyik megdöbbenéssel és felháborodással figyeli a jelenséget", értelmezte a világot saját szája íze szerint Harrach.
Mindenesetre a bűnbak-képzésen kívül sok politikai innováció nem jelenik meg az interjúban. Amikor a lap arról faggatja Harrach Pétert, mit tesz pártja jövőre az országért, akkor arról beszél, hogy: "a KDNP az elmúlt időszakban is képviselte sajátos szempontjait a fontosabb kérdésekben, így a nemzetpolitikát, a bevándorlást, az üldözött keresztények védelmét és a családokat érintő kérdésekben. A korábbi devizahitelesek, illetve a végrehajtási problémákkal küzdők tekintetében látunk még megoldandó problémákat, de a fogyasztóvédelem területén is van még tennivalónk". (És arról szintén nem ejtett szót, hogy a KDNP-s vívmányok közül sok bebukott: becsődölt a családi csődvédelem, illetve a vasárnapi boltzár ötlete is hamvába holt.)
Szerző

Hatáskör hiányára hivatkozik és nem nyomoz a rendőrség az MTVA székházából kiebrudalt képviselők ügyében

Publikálás dátuma
2018.12.30. 13:26

Fotó: Tóth Gergő
Máskor nem ügyelt ilyen kényesen a jogszerűségre a szervezet, amelyik most az ügyészségre mutogat.
„A rendőrség még meg sem kezdte a nyomozást a közmédiában történtek kivizsgálására"; „A rendőrség még nem kezdte meg a nyomozást a közmédia épületében meghurcolt képviselők ügyében”; „A rendőrség még nem nyomoz az MTVA-nál történtek ügyében” címmel jelentek meg írások egyes internetes hírportálokon - nos ezek a cikkek a rendőrség szerint pontatlanok, úgyhogy szervezet a hiteles tájékoztatása érdekében akcióba lendült, és közleményben szándékszik rendet vágni az újságírói fejekben.  Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy Hadházy Ákos közösségi oldalán fakadt ki, miszerint "a rendőrség nem hogy nem védett meg a biztonsági őrök törvénytelen erőszaka ellen, de az azóta eltelt időben még csak meg sem kezdte a nyomozást". (Hadházy volt az egyik országgyűlési képviselő azok közül, akiket két hete, a rabszolgatörvény elfogadása utáni demonstrációk során az MTVA biztonsági őrei bántalmaztak, majd kidobtak a köztévé székházából.) A rendőrség nem vitatja, hogy Szél Bernadett országgyűlési képviselő 2018. december 17-én Budapesten a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ Központi Panaszirodáján tett feljelentést az eset miatt. A szervezet az ügy tisztázását azzal kezdte, hogy megvizsgálta:a panasz elbírálása hatáskörébe tartozik-e.
És úgy találta, hogy nem. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint a mentelmi joggal rendelkező személy sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak esetében a nyomozás kizárólagos ügyészségi hatáskör, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság a feljelentés áttételéről határozott és azt még aznap a Központi Nyomozó Főügyészség részére megküldte. A jelek szerint a rendőrség nem minden esetben vizsgálja ilyen körültekintően a jogszerűséget. Az MTVA épületében biztonsági őrök által vigyázott képviselők ugyanis hiába kértek rendőri segítséget (honatyaként jogukban állt volna szabadon mozogni bármilyen közintézményben, ám ebben mégis akadályozták őket), a rendőrség nem tett semmit. Pontosabban akkor láttak rendőrt, amikor azok az óbudai jegyző sok sebből vérző birtokvédelmi határozatát ismertették - jelezve a képviselőknek, hogy a rendőrség adott esetben erővel is érvényt szerez a jegyző akaratának.
Szerző

Viharos széllel és havas esővel toppan be a 2019-es esztendő

Publikálás dátuma
2018.12.30. 13:06
Fotó: MTI/Varga György
De ez télen azért nem olyan meglepő.
Az újév első napján erősen felhős lesz az ég, nyugaton eső, esetleg néhol ónos eső hull majd, estére azonban lehűl az idő így északon végre az évszaknak megfelelően havazik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +2 Celsius fok között alakul, a szélvédett, de a kevésbé felhős helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul. Az új év második napján is hasonlóképpen viselkedik az időjárás (érkezik a havas eső és a hózápor), a harmadik napon pedig mindez viharos erejű széllel dúsul, és legfeljebb 3 Celsius fok lesz.
Szerző