Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnál csak Isten emberét szereti jobban az átlagmagyar

Publikálás dátuma
2018.12.30. 16:57

Fotó: Sergey Guneev / AFP
Amerika imázsa pedig csak kopik és kopik.
Különös kettősség figyelhető meg a hazai közvélemény külpolitikai értékrendjében, írja a Medián Társadalmi Riport 2018 alapján a hvg.hu. Miközben a magyarokat évtizedek óta erős Nyugat-barát attitűd jellemzi, a nemzetközi élet meghatározó politikai személyiségei közül Vlagyimir Putyint itthon immár erősebb szimpátia övezi, mint Angela Merkelt vagy Donald Trumpot. Az orosz elnök Ferenc pápa után a második legnépszerűbb közéleti szereplőnek számít Magyarországon. A Kreml urával a hazai felnőtt lakosság 44 százaléka rokonszenvez egy idei Medián-felmérés szerint, míg a német kancellárral például csak 38 százalék (Trump egy tavalyelőtti kutatás alkalmával 27 százalékot kapott). Oroszbarátok-e a magyarok? – teszi fel a kérdést részben épp a fenti adatokra utalva a Társadalmi Riport 2018 című új tanulmánykötet egyik elemzésében Krekó Péter politológus. Arra a következtetésre jut, hogy Oroszország imázsa jelentősen módosult itthon az 1989-es Tovarisi konyec plakátok megjelenése óta. A Tárki-kiadvány úgy fogalmaz: minél általánosabbak a közvélemény-kutatóknak azok a kérdései, amelyek a Kelet és Nyugat közti civilizációs minta vonzerejét firtatják, annál határozottabban vonzódnak az utóbbihoz a magyarok. A nemzetközi politikai élet konkrét szereplőivel kapcsolatosan viszont egyre inkább tetten érhető itthon egy evvel éppen ellentétes tendencia. Az Egyesült Államok, illetve Oroszország rokonszenvindexe egyébként ellentétesen alakult idehaza az utóbbi évtizedekben: az előbbi szimpátiapontjainak száma 73-ról 54-re esett vissza a 100-as skálán, az utóbbi indexe viszont 36-ról 48-ra emelkedett. Moszkva elismertsége annak dacára javult itthon, hogy a negatív történelmi tapasztalatok (1849, 1947, 1956), illetve az utóbbi évek konfliktusai (például a Krím félsziget annektálása) ennek inkább az ellenkezőjét tették volna logikussá.
Szerző

Hiába hungarikum, bitangul drágul a pálinka

Publikálás dátuma
2018.12.30. 16:20
Illusztráció: Shutterstock
De nincs egyedül a "legmagyarabb szesz", a cigiért is sokkal többet kell fizetni jövőre. Jó hír, hogy a tej valószínűleg olcsóbb lesz.
Kitartóan drágulnak a jövedéki adóval sújtott portékák ára. Így folytatódik a cigaretta adójának emelése, kétszer is nő a jövedéki adó, először januárban, utána júliusban, írja a penzcentrum.hu. Ezek akár 40 forinttal dobhatják meg a dobozonkénti árat, ha azt az gyártók, forgalmazók érvényesítik a trafikokban. Jövő nyáron akár már az 1500 forintos szintet is elérhetik a legdrágább cigaretták.
Nagyot drágul a pálinka: a népegészségügyi termékadó növekedése miatt 700 forinttal ugrik meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára és a kiskereskedelemben ennél is nagyobb lesz a drágulás. Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő adó 1100 forint lesz.

Van az úgy néha, hogy csökken az ár

A tej vélhetően olcsóbb lesz, hisz alapélelmiszer, így 5 százalékra csökkenhet (és csökken is) a terméket terhelő általános forgalmi adó.

Szerző

Az ellenzék törvénytelenkedik és bizony erőszakoskodik is - ez Harrach Péter karácsonyi felismerése

Publikálás dátuma
2018.12.30. 15:14
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nehéz időkre számít Harrach Péter, a Magyar Hírlapnak interjút adó  KDNP-s frakcióvezetőt az ellenzék viselkedése aggasztja leginkább. Nem tud vele mit kezdeni, hogy a saját értelmezésében az ellenzék a parlamenti obstrukció alkalmával túllépte a törvényesség és józan politikai magatartás határát. (Arról nem beszél, hogy a fideszes többség a házszabály megerőszakolásával akadályozta meg, hogy a Tisztelt Ház szavazzon az MSZP módosító javaslatairól.) A parlamenti akciót a KDNP-s politikus szerint az ellenzéki képviselők csak fokozták a tévészékházban elkövetett erőszakoskodásukkal. (És arról is hallgatott Harrach, hogy az MTVA székházában leginkább az ellenzéki honatyákat vegzálták - például a biztonsági örök Hadházy Ákost és Szél Bernadettet ki is dobták.)
Az utcán pedig - rémült látványosan a kormánypárti politikus - az általuk feltüzelt aktivisták garázdálkodtak. "Hogy miért? Olyanok, mint a bukdácsoló diák, aki az iskolán kívül, a haverok között próbál kitűnni. Ha nincs politikai teljesítmény, legyen erőszak. Valahogy láthatóvá kell válni. Ezt abbahagyni sem lesz könnyű. A mi támaszunk viszont az a józan többség, amelyik megdöbbenéssel és felháborodással figyeli a jelenséget", értelmezte a világot saját szája íze szerint Harrach.
Mindenesetre a bűnbak-képzésen kívül sok politikai innováció nem jelenik meg az interjúban. Amikor a lap arról faggatja Harrach Pétert, mit tesz pártja jövőre az országért, akkor arról beszél, hogy: "a KDNP az elmúlt időszakban is képviselte sajátos szempontjait a fontosabb kérdésekben, így a nemzetpolitikát, a bevándorlást, az üldözött keresztények védelmét és a családokat érintő kérdésekben. A korábbi devizahitelesek, illetve a végrehajtási problémákkal küzdők tekintetében látunk még megoldandó problémákat, de a fogyasztóvédelem területén is van még tennivalónk". (És arról szintén nem ejtett szót, hogy a KDNP-s vívmányok közül sok bebukott: becsődölt a családi csődvédelem, illetve a vasárnapi boltzár ötlete is hamvába holt.)
Szerző