Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnál csak Isten emberét szereti jobban az átlagmagyar

Publikálás dátuma
2018.12.30 16:57

Fotó: AFP/ Sergey Guneev
Amerika imázsa pedig csak kopik és kopik.
Különös kettősség figyelhető meg a hazai közvélemény külpolitikai értékrendjében, írja a Medián Társadalmi Riport 2018 alapján a hvg.hu. Miközben a magyarokat évtizedek óta erős Nyugat-barát attitűd jellemzi, a nemzetközi élet meghatározó politikai személyiségei közül Vlagyimir Putyint itthon immár erősebb szimpátia övezi, mint Angela Merkelt vagy Donald Trumpot. Az orosz elnök Ferenc pápa után a második legnépszerűbb közéleti szereplőnek számít Magyarországon. A Kreml urával a hazai felnőtt lakosság 44 százaléka rokonszenvez egy idei Medián-felmérés szerint, míg a német kancellárral például csak 38 százalék (Trump egy tavalyelőtti kutatás alkalmával 27 százalékot kapott). Oroszbarátok-e a magyarok? – teszi fel a kérdést részben épp a fenti adatokra utalva a Társadalmi Riport 2018 című új tanulmánykötet egyik elemzésében Krekó Péter politológus. Arra a következtetésre jut, hogy Oroszország imázsa jelentősen módosult itthon az 1989-es Tovarisi konyec plakátok megjelenése óta. A Tárki-kiadvány úgy fogalmaz: minél általánosabbak a közvélemény-kutatóknak azok a kérdései, amelyek a Kelet és Nyugat közti civilizációs minta vonzerejét firtatják, annál határozottabban vonzódnak az utóbbihoz a magyarok. A nemzetközi politikai élet konkrét szereplőivel kapcsolatosan viszont egyre inkább tetten érhető itthon egy evvel éppen ellentétes tendencia. Az Egyesült Államok, illetve Oroszország rokonszenvindexe egyébként ellentétesen alakult idehaza az utóbbi évtizedekben: az előbbi szimpátiapontjainak száma 73-ról 54-re esett vissza a 100-as skálán, az utóbbi indexe viszont 36-ról 48-ra emelkedett. Moszkva elismertsége annak dacára javult itthon, hogy a negatív történelmi tapasztalatok (1849, 1947, 1956), illetve az utóbbi évek konfliktusai (például a Krím félsziget annektálása) ennek inkább az ellenkezőjét tették volna logikussá.

Egy német kabaré szerint a Fideszt három érv tartja a Néppártban: Audi, BMW, Mercedes

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:51
A Mercedes-gyár belülről. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Orbán kormánya egy percig sem maradhatna életben uniós lóvé nélkül: ha szuverenitást akarnak, akkor jöjjenek ki a saját pénzükből - üzent a német köztévé kabaréműsora.
Több mint öt percet foglalkozott Orbán Viktorral a német közszolgálati adó, a ZDF politikai kabaréműsorának péntek esti adása. A Heute show az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusát és annak átmeneti feloldását magyarázta meg – írja a 444.hu. Mint a konfliktus forrásai, Oliver Welke műsorában szóba kerültek a Soros-Juncker plakátok, amik a műsor szerint színtisztán antiszemiták. Plusz szemtelen hazugságok az Európai Unióról. 
"Egyébként Orbán korrupt kormánya egy percig sem tudna életben maradni az EU lóvéja nélkül. Ezért cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna"
- tette hozzá Welke. Majd idézték Orbánt, hogy „szuverének akarunk maradni”, mire Weike visszaüzent: 
"akkor maradjatok magatok, jó lenne ha megtanulnátok, hogy lehetne külföldi pénz nélkül kijönni."
A műsorban azzal is elviccelődnek, hogy a kormány még a túlóratörvényt is bevezette. 
"Így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni" - jegyezték meg.

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.