Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnál csak Isten emberét szereti jobban az átlagmagyar

Publikálás dátuma
2018.12.30 16:57

Fotó: AFP/ Sergey Guneev
Amerika imázsa pedig csak kopik és kopik.
Különös kettősség figyelhető meg a hazai közvélemény külpolitikai értékrendjében, írja a Medián Társadalmi Riport 2018 alapján a hvg.hu. Miközben a magyarokat évtizedek óta erős Nyugat-barát attitűd jellemzi, a nemzetközi élet meghatározó politikai személyiségei közül Vlagyimir Putyint itthon immár erősebb szimpátia övezi, mint Angela Merkelt vagy Donald Trumpot. Az orosz elnök Ferenc pápa után a második legnépszerűbb közéleti szereplőnek számít Magyarországon. A Kreml urával a hazai felnőtt lakosság 44 százaléka rokonszenvez egy idei Medián-felmérés szerint, míg a német kancellárral például csak 38 százalék (Trump egy tavalyelőtti kutatás alkalmával 27 százalékot kapott). Oroszbarátok-e a magyarok? – teszi fel a kérdést részben épp a fenti adatokra utalva a Társadalmi Riport 2018 című új tanulmánykötet egyik elemzésében Krekó Péter politológus. Arra a következtetésre jut, hogy Oroszország imázsa jelentősen módosult itthon az 1989-es Tovarisi konyec plakátok megjelenése óta. A Tárki-kiadvány úgy fogalmaz: minél általánosabbak a közvélemény-kutatóknak azok a kérdései, amelyek a Kelet és Nyugat közti civilizációs minta vonzerejét firtatják, annál határozottabban vonzódnak az utóbbihoz a magyarok. A nemzetközi politikai élet konkrét szereplőivel kapcsolatosan viszont egyre inkább tetten érhető itthon egy evvel éppen ellentétes tendencia. Az Egyesült Államok, illetve Oroszország rokonszenvindexe egyébként ellentétesen alakult idehaza az utóbbi évtizedekben: az előbbi szimpátiapontjainak száma 73-ról 54-re esett vissza a 100-as skálán, az utóbbi indexe viszont 36-ról 48-ra emelkedett. Moszkva elismertsége annak dacára javult itthon, hogy a negatív történelmi tapasztalatok (1849, 1947, 1956), illetve az utóbbi évek konfliktusai (például a Krím félsziget annektálása) ennek inkább az ellenkezőjét tették volna logikussá.
2018.12.30 16:57

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22

Fotó: / Vajda József
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:34

Öt milliárddal drágábban épül az új uszoda Sopronban

Publikálás dátuma
2019.01.18 17:36

Fotó: SMJV/
A napokban derült ki, hogy két székesfehérvári beruházásnál is nemet mondott a megnövekedett költségekre a kormány - Sopronban viszont nagyobb "szerencséje" volt a nyertes cégnek.
A minap mi is írtunk arról, hogy Székesfehérváron két, a Modern Városok Program részét képező beruházás előkészítésénél is nemet mondott a kormány a megnövekedett költségigény teljesítésére. A városban így a kórházfejlesztés második üteme és a multifunkcionális sportcsarnok kivitelezése is csúszik az építőipar eltúlzott árai miatt. Cser-Palkovics András fideszes polgármester az eset kapcsán úgy fogalmazott, a szóban forgó beruházások meg fognak valósulni, de egy olyan időben, amikor garantálható a megfelelő minőség és a vállalható árak.
Az emberek pénzét csak felelősen lehet elkölteni. Megálljt kell parancsolni az elszabadult beruházási költségeknek.
- írta Facebook-bejegyzésében Székesfehérvár kormánypárti polgármestere.
Úgy fest azonban, hogy nem mindenhol jelent problémát a vártnál jóval magasabb költség, Sopronban ugyanis az eredetileg becsült 5 milliárd helyett 10,8 milliárd forintért épülhet fel az új uszoda - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a hvg.hu. A soproni önkormányzat által, ugyancsak a Modern Városok Programban, kiírt pályázat nyertese itt a West Hungária Bau Kft. (WHB) volt - ennek a cégcsoportnak egy cége vette meg annak idején a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az elhíresült Elios felét birtokló társaságot. Az új soproni uszodában a tervek szerint öt medence, egy jacuzzi, és lelátók is lesznek.
2019.01.18 17:36
Frissítve: 2019.01.18 17:46