Nem adják fel a tüntetők: bajusztalanítástól az országos sztrájkig

Publikálás dátuma
2018.12.31 09:30

Fotó: / Molnár Ádám
A tervek szerint az igazán fajsúlyos demonstráció szombaton hullámzik végig Budapesten - és az országon.
A két ünnep közt is szerveztek félpályás útlezárást a Vasasok, januárban pedig újult erővel folytatódik az utcai fellépés a rabszolgatörvény ellen. Afféle szilveszteri bohóságnak látszik a hétfő éjjelre meghirdetett, Bajusztalanításnak elnevezett akció Áder János hivatala, a Sándor palota előtt. Hasonló akcióra készült a Kétfarkú Kutyapárt a Kossuth téren, de ezt végül lemondták, az Oktogon Közösség Szakíts, ha bírsz címmel mégis elfoglalja majd a Parlament épülete előtti tér egy részét, hogy "szilveszteri évértékelő mulatságot" rendezzen.  Január 2-án, szerda délelőtt 10-kor a Várba szervez megmozdulást a Párbeszéd politikusa, V. Naszály Márta. Egy villámcsődülettel akarja fogadni a miniszterelnököt, ha megjelenne új munkahelyén, a Karmelita Kolostorból kialakított miniszterelnöki hivatalban. Január 7-ére is szerveződik egy hasonló megmozdulás Orbán Viktor házavató bulija címen. Szintén január 2-án az Operaháznál tüntetnek a rabszolgatörvény ellen a 2012-es nagy demonstráció szervezői – emlékezetes, hogy a köztévé az akkori hatalmas tömegmegmozdulásról az Andrássy út egy kihalt szeletének képeivel tudósított. A Magyar Szolidaritás Mozgalom felhívása szerint azért mennek ismét utcára, mert „Orbán Viktor és bűnszervezete a Fidesz-KDNP szolgaságba akarja dönteni Magyarország népét”. Meg akarják mutatni, hogy sokan vannak, dühösek és a végsőkig elszántak – hangsúlyozza a szervezet, amelynek vezetője, Székely Sándor pár napja jelentette be, hogy kilép a DK parlamenti frakciójából. UPDATE: a szervezet törölte a megmozdulást!   A legnagyobb szabású rendezvénynek a január 5-ére meghirdetett Országos sztrájk a rabszolgatörvények ellen című demonstráció ígérkezik. A fővárosi esemény közösségi oldalán máris majdnem hatezren ígérik részvételüket, az érdeklődők száma pedig több mint 24 ezer. 2019 első szombatján délután 2-kor ismét a Hősök terén lesz a találkozó, majd innen a Kossuth térre vonul a tömeg a Humán Platform Egyesület szervezésében. A civil szervezet azt is jelzi az esemény honlapján, hogy elkezdődött az országban a sztrájkhajlandóság felmérése a munkavállalók körében.

New Yorkig ér az Orbán elleni tiltakozás

Vidéken is folytatódnak a megmozdulások januárban. A Mérce adatai szerint január 3-tól Szegeden indul a tiltakozás, a következő napon ismét Pécs következik, ahol a Momentum szervez akciót Második felvonás címmel. Gödöllőn is ezen a napon lesz megmozdulás. A forgalomlassítást sem hagyják abba a szakszervezetek, január 4-én Szombathelyen szervezik az elsőt 2019-ben, a következő napon civilek mennek utcára Debrecenben Kósa Lajos távozását követelve. Január 5-én külföldön is újra indulnak az akciók. Akkor New Yorkban készülnek demonstrálni az ott élő magyarok, hogy a konzulátus előtt adják tudtára a városnak: elég volt Orbán kormányzásából.

Szerző
Témák
tüntetés
2018.12.31 09:30
Frissítve: 2019.01.01 14:12

Keresztes: Jó úton jár az LMP

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:45

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Hiába stagnál az LMP támogatottsága, Keresztes László Lóránt társelnök szerint megfelelő irányba halad a párt.
Radikális LMP-t ígért megválasztása után. Ez már az lenne? A teljes őszi időszakban az LMP volt a brutális kormányzati támadások célkeresztjében. Ez most sem csillapodik. A kormány számára „nemzetbiztonsági kockázat” lettünk. Ez igazolja, hogy jó úton járunk.
Sokszor leszögezte, hogy teljesen elutasítja, sőt kizárja az együttműködést a "régi baloldali pártokkal." Mégis azt látni, hogy közösen áll a parlament lépcsőjén és mond fogadalmat szocialistákkal és DK-sokkal. Mi változott? Pontosítok: május elején tettem esküt a magyar emberek és a nemzet szolgálatára, ehhez tartom magam. A fogadalomban nem vettünk részt, ahogy a Jobbik sem. Ugyanakkor a Fidesz minden korábbinál aljasabb módon rontott rá a nemzetre. Ebben a harcban nagyon helyesen álltak egymás mellé az ellenzéki képviselők. Az együttműködés szimbolikus és fontos lépés, de szó sincs arról, hogy változott volna a véleményem a 2010 előtti kurzusról. Mindenkivel együtt harcolok viszont a rabszolgatörvény, és más fideszes aljasságok ellen.
Korábban azt is nyilatkozta, hogy egyetlen valódi politikai innovációnak a Jobbikkal való szövetséget tekinti. Hogy áll most a "házasság"? Nem változott a véleményem - de nem frigyről, hanem új ellenzéki pólus felépítéséről beszéltünk. Bízom benne, hogy a következő időszakban fontos és előremutató változások tanúi leszünk majd, amelyek közelebb visznek a kormány bukásához.
Mennyit „profitált” az LMP a december óta tartó tüntetéshullámból? Úgy tűnik, talán önök vannak a legkevésbé előtérben. Országosan nagyon sok tüntetést szerveztünk önállóan, még többet társszervezőként. Számunkra a rabszolgatörvény elleni fellépés az első, így mindenkinek lehetőséget adtunk a felszólásra. Ez nemzeti ügy, háttérbe kell szorítani a pártérdekeket. Valamennyi budapesti tüntetésen ott voltunk elnöktársammal, Demeter Mártával, és az LMP-s csapatokkal. Érzékelek ugyanakkor másféle hozzáállást is. Pécsen például a Momentum által bejelentett esemény előtt hiába kértük, nekünk nem adtak felszólalási lehetőséget. Ilyenre korábban sehol nem volt példa. A tüntetést a „rabszolgatörvény” ellen hirdették, de baloldali önkormányzati kampányrendezvényt csináltak belőle. Ez a nyomulás komoly felháborodást keltett, remélem tanultak belőle.
Az LMP kongresszusán újra előkerülhet a Jobbikkal való együttműködés, sőt az amnesztia napirendi pont is. Mit vár az eseménytől? Február végén lesz a kongresszusunk. Európai listát állítunk, megszavazzuk az EP-programunkat, és világossá tesszük, hogy az önkormányzati választáson hiteles jelöltekkel, és megvalósítható programok mentén nagyon sok helyen vereséget lehet mérni a Fideszre.
2019.01.19 07:45
Frissítve: 2019.01.19 07:45

Estétől újra jön a havazás

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Dunántúl és az Alföld déli részén kell hóesésre számítani az esti óráktól.
Szombaton dél, délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, a legtöbb napsütésre északkeleten számíthatunk. Napközben főként a délnyugati, déli tájakon néhol hószállingózás előfordulhat, majd estétől dél felől egyre többfelé kezdődik havazás. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. Késő estére +1 és -5 fok közé hűl le a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Intézet.
2019.01.19 07:37