Lemondott Vatikán szóvivője, helyettesével együtt

Publikálás dátuma
2018.12.31. 17:58

Fotó: Marco BERTORELLO / AFP
Ferenc pápa hétfőn elfogadta a váratlan lemondásukat és ügyvivő szóvivőt nevezett ki.
Váratlanul lemondott a Vatikán szóvivője, az amerikai Greg Bourke és helyettese, a spanyol Paloma García Ovejero - olvasható az Index.hu cikkében. Lemondásukra két héttel azután került sor, hogy Ferenc pápa egy olasz újságírót, személyes jó barátját, Andrea Torniellit nevezte ki a valamennyi vatikáni média tartalmáért felelős szerkesztőségi igazgatónak.
A pápa hétfőn elfogadta a lemondásukat, és ügyvivő szóvivőt nevezett ki. A Vatikán közleménye szerint várhatóan a Torniellihez közelállónak tartott Alessandro Gisotti, a Vatikáni Rádió volt munkatársa lesz az ideiglenes szóvivő.
Greg Bourke a Fox News korábbi riportere 2012-ben a Pápai Államtitkárság tanácsadójaként került a Vatikánba, és 2016-ban lett szóvivő. Bourke - csak úgy, mint Joaquín Navarro Valls, II. János Pál pápa kommunikációs igazgatója - az Opus Dei konzervatív katolikus szervezet tagja. Helyettese, Ovejero a Cadena COPE spanyol rádió egykori vatikáni tudósítója volt korábban.
Szerző

Halálos viharra búcsúzott Fülöp-szigeteken az óév, 68-ra nőtt az áldozatok száma

Publikálás dátuma
2018.12.31. 13:50

Fotó: Simvale SAYAT / AFP
17 embert tartanak számon eltűntként, és 40 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat az Usman miatt. Nem jelzett a tájfun-riasztó rendszer.
A röviddel karácsony után érkezett vihar hétfőig már biztosan megölt 68 embert, és az áldozatok száma tovább emelkedhet - írja a Guardian. A földcsuszamlások és áradások miatt 57-en a fővárostól, Manilától délkeletre fekvő Bicol régióban haltak meg, 11-en pedig a központi Samal szigeten.
Az Usmannak elnevezett vihar szombaton érte el a Fülöp-szigeteket. Szélvihart ugyan nem, de rendkívül sok esőt hozott magával. Nem minősült tájfunnak, így a kormány riasztást sem adott ki közeledtekor.
Hétfőre ugyan már eltávolodott az országtól a vihar, de sok érintett helyen még mindig szakadó eső nehezíti a károk felmérését és a túlélők mentését. 17 embert tartanak számon eltűntként, és 40 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.
Évente átlag 20 tájfun söpör végig a Fülöp-szigeteken, százakkal végezve és milliókat taszítva a nincstelenségbe. A legpusztítóbb eddig a 2013-as Haiyan nevű szupertájfun volt, ami miatt 7360 ember halt meg vagy tűnt el.
Szerző

Amerikai kém elfogásával büszkélkedik Moszkva

Publikálás dátuma
2018.12.31. 11:23

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Büntetőeljárás indult az Egyesült Államok egy állampolgára ellen az FSZB bejelentése szerint, aki állítólag Oroszországban kémkedett.
Elfogtak Oroszországban egy kémkedéssel gyanúsított amerikai állampolgárt, jelentette be hétfőn a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Mint a Reuters írja, az állítólag Moszkvában kémkedő amerikait még december 28-án elfogták, ügyében pedig büntetőeljárás indult.
Az FSZB nem közölt semmilyen részletet arra vonatkozóan, hogy pontosan mit is takar ez esetben a "kémkedés". Az Egyesült Államok még nem kommentálta a történteket.
Szerző