Gyalogosok közé hajtott egy autós Németországban

Publikálás dátuma
2019.01.01. 15:45

Fotó: MARCEL KUSCH / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE
Gyalogosok közé hajtott egy autós szilveszter éjjel a németországi Bottropban, a hatóságok szerint a szándékos támadásban legkevesebb négyen megsérültek.
Az 50 éves esseni férfi több helyszínen próbált elgázolni embereket, és a bottropi belvárosban sikerült is belehajtania egy csoportba. Áldozatai között szíriai és afganisztáni állampolgárok is vannak, több sebesült állapota súlyos. A gázoló autóját rendőrök tartóztatták fel. A férfit őrizetbe vették - olvasható a nyomozást irányító esseni ügyészség és a recklinghauseni rendőrkapitányság kedd délután kiadott közös közleményében. Az eset valószínűleg "célzott merénylet", amelynek indítéka az elkövető idegenellenessége lehet - közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy a férfi idegenellenes kijelentéseket tett, amikor őrizetbe vették. Időközben azt is megállapították, hogy pszichés betegségben szenved.
Szerző

Hatalmas összeget bukott el tavaly Zuckerberg

Publikálás dátuma
2019.01.01. 14:21
Mark Zuckerberg a Cambridge Analytica-ügy miatti kongresszusi meghallgatáson. Vagyona is megsínylette a Facebookot érintő botrán
Fotó: Jim Wattson / AFP
Közel egymilliárd dollárt veszített vagyonából egy év alatt a Facebook megteremtője, de még így is a világ 7. leggazdagabb emberének számít.
823 millió dollárt bukott 2018-ban Mark Zuckerberg, a Facebook kitalálója - írja a hvg.hu, a Bloomberget idézve, amely idén is közzétette az 500 leggazdagabb emberről készített listát. A Facebookot 2018-ban számos botrány rázta meg, így nem csoda a (forintban 231 milliárdos) vagyonvesztés. Zuckerberg még így is a hetedik lett, az 52 milliárd dolláros vagyonával.
A lista élén az Amazon.com alapítója, Jeff Bezos áll, aki 1,8 milliárd dollárral növelte vagyonát, így az elérte a 125 milliárdot. A Microsoft alapítója, Bill Gates a második, 90,4 milliárddal. Soros György a 197. a listán, 7 milliárdos vagyonával, amelyhez 2018-ban nem tett hozzá semmit – a szintén magyar származású milliárdos, Péterffy Tamás viszont a 48. helyet foglalta el a maga 17,5 milliárd dollárjával, vagyona pedig tavaly 435 millió dollárral nőtt.  
Szerző

Óriási biztonsági készültség a brazil elnök beiktatásán (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.01. 13:02

Fotó: SERGIO LIMA / AFP
Soha nem látott óvintézkedésekkel készülnek Jair Bolsonaro mai beiktatására. A brazíliavárosi parlament körül már felállították a kordonokat, és a ceremónia idejére 3200 rendőrt és katonát fognak a helyszínre vezényelni.
Az euronews tudósítása szerint a megnövelt biztonsági készültséget az indokolja, hogy az ünnepségen 12 állam és kormányfő is részt vesz, köztük Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnökök. Azonban Bolsonaro is óvatosabb, mióta egy szeptemberi kampányrendezvényen megpróbálták megkéselni. A szélső-jobboldali politikus nem túl népszerű a szegények között, de így is rengeteg rajongója akad. A beiktatás helyszíne olyan, mint egy fesztivál. Míg a márvány lépcsőkön már leterítették a fehér szőnyeget, kinn Bolsonarós pólókat és csecsebecséket árulnak a kemping székekben ülő szimpatizánsoknak. 
- Próbáltam egy kis csapatot verbuválni, de miután sokan nem értek rá, úgy döntöttem, hogy autóba pattanok és 1800 kilométert vezetek, hogy itt lehessek - mesélte az elnök egyik támogatója.

Bolsonaro 180 fokos fordulatot hozhat a brazil politikába. Az államfő Donald Trumpot tekinti példaképének, így agresszívan lépne fel Kubával és Venezuelával szemben, liberalizálná a fegyvertartást, megnyitná a piacokat és első sorban kiutasítaná az illegális bevándorlókat Brazíliából.
Orbán Viktort egyébként maga Bolsonaro hívta meg beiktatására, miután a magyar miniszterelnök gratulált a diktatórikus rendről ábrándozó, melegellenes kijelentéseiről ismert új államfőnek.
Szerző
Frissítve: 2019.01.01. 13:23