BRFK: afgán férfi vert meg egy párt a Keleti pályaudvarnál

Publikálás dátuma
2019.01.01. 17:06
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az őrjöngő, részeg férfi felkergette a sértetteket egy buszra, aztán a járművet is megrongálta, írja a rendőrség.
Rongálással és garázdasággal gyanúsít a BRFK egy 24 éves, afgán állampolgárságú férfit, aki közlésük szerint december 31-én éjjel rátámadt egy párra a Keleti pályaudvarra, és ököllel meg is ütötte őket.  A két sértett egy buszra menekült fel, de támadójuk itt sem hagyta őket békén. A buszsofőr egy Thököly úti megállóban leszállásra szólította fel az agresszívan viselkedő, ittas férfit, aki ezt követően addig ütötte és rúgta a jármű szélvédőjét, amíg az pókhálósan betört. Az afgán férfit a helyszínre érkező járőrök fogták el, aki azonban a rendőri intézkedésnek is ellenállt.   
Leszerelése után a gyanúsítottat a VII. kerületi rendőrkapitányságra vitték, majd kihallgatása után őrizetbe került – a rendőrség javasolja letartóztatását is. A BRFK közleményének címében kihangsúlyozza, hogy a támadó menekült státuszú. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy  • milyen forrásból ismerik a gyanúsított jogi státuszát, • valóban menekültről, vagy inkább menedékkérőről, oltalmazottról van-e szó, • mennyiben fontos szerintük a történtek szempontjából, hogy egy menekült követhette el a bűncselekményeket, • ha a gyanúsítottnál megemlítik az állampolgárságot,  akkor milyen állampolgárok és jogi státuszúak a sértettek - ez ugyanis nem szerepel a közleményben.     

A rendőrség „a teljességre törekedett”

A BRFK  válaszában kifejtette, nem ismernek olyan jogi korlátot, ami gátolná, hogy feltüntessék a gyanúsított magyarországi tartózkodásának jogcímét. Mint írták,  „(...)  a rendőrség közleményeit - figyelemmel a jogszabályokban szereplő korlátokra - a teljességre törekedve adja ki. Tekintettel arra, hogy a jelen közlemény esetében a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény olyan korlátot, miszerint a nyomozó hatóság a gyanúsított állampolgárságát és magyarországi tartózkodásának jogcímét nem közölhetné, nem tartalmaz, így a teljes körű tájékoztatás érdekében a személyiségi jogokra is figyelemmel ezt az adatot közzétettük.  Tájékoztatjuk továbbá, hogy mint azt közleményünkben is írtuk, a férfi menekültstátusszal rendelkezik és a bűncselekmény sértettjei magyar állampolgárok.” Jogi korlátja tehát nincs a státusz feltüntetésének – legfeljebb etikai lehetne: a bűncselekmény ugyanis semmilyen kapcsolatban nincs a gyanúsított tartózkodási jogcímével. A menekültstátuszt a Belügyminisztérium alá tartozó Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adhatja meg, a kérelem gondos elbírálása után – ha a gyanúsított esetében megtették, akkor kérelme is megalapozott lehetett. A BRFK mégis közleménycímként hozta, hogy „Afgán menekült garázdálkodott Erzsébetvárosban”, ami csak újabb löketet adhat az amúgy is magas szintre gerjesztett idegengyűlöletnek és bevándorlás-ellenességnek.
Szerző
Frissítve: 2019.01.02. 11:30

Kislány arca mellett robbant a tűzijáték, súlyos baleset Győrben

Publikálás dátuma
2019.01.01. 13:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tizenegy éves lány súlyos, akár maradandó halláskárosodást is szenvedhetett.
Tűzijáték-baleset miatt indított nyomozást a Győri Rendőrkapitányság újév első napján: valamivel éjfél után „rosszul elműködtetett” tűzijáték robbant fel a helyi Virágpiac tér sarkán, és súlyosan megsebesített egy gyereket.
A lányt kórházba szállították: információink szerint egy legális, de támaszték nélkül begyújtott pirotechnikai termék okozta sérüléseit – a játék indítás után felborult, majd töltete a lány arca közelében robbant fel, halláskárosodást okozva.
A rendőrség egyelőre ismeretlen személy után nyomoz az ügyben, és egyelőre valóban nem egyértelmű, hogy ki is indította el hanyagul a veszélyes játékot.  
Szerző

Háromezer riasztás: az év utolsó napján sem pihentek a mentők

Publikálás dátuma
2019.01.01. 10:30

Fotó: Népszava
Éjfél és hajnali négy között folyamatosan dolgoztak az Országos Mentőszolgálat munkatársai: kézben és arcba robbanó petárdák miatt is hívták őket, 139 embert alkoholmérgezés vagy drog miatt kellett kórházba vinniük.
Nem volt megállás az óév utolsó és az újév első napján az OMSZ mentősei számára: mint Facebook-bejegyzésükből kiderül, 2980 esetet láttak el szilveszterkor, ebből a fővárosi feladatszám 830 volt. Budapesten és az ország nagyvárosaiban idén is az éjfél és a hajnali 4 óra közötti időszak volt különösen nehéz, a mentőegységek folyamatosan dolgoztak. A mentőket országszerte 9 pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották, előfordult olyan eset, ahol valakinek a kezében robbant fel a petárda, máshol a pirotechnikai eszköz arc, illetve szemsérülést okozott. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid mérgezések, és belgyógyászati rosszullétek mellett idén 139 részeg, vagy esetleg valamilyen drog hatása alatt álló embert kellett kórházba vinni, közülük 37-en kiskorúak voltak. 
Az ünnep adott feladatot a tűzoltóknak is: a szilveszteri tűzijátékok miatt 25 esetben keletkezett tűz az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-nek adott tájékoztatása szerint – az év utolsó napján összesen 53 tűzesethez és 62 műszaki mentést igénylő balesethez riasztották őket. Országszerte több helyen is tuják, tujasorok gyulladtak ki a tűzijátékok miatt. Volt ahol bokrokat, avar vagy nádast borítottak lángba pirotechnikai eszközök. Egerben egy ház bejárati ajtaja előtti lábtörlő égett, Érden egy családi ház tetőszerkezete izzott egy oda eső tűzijáték miatt. Rinyaszentkirályon egy petárda egy családi ház ablakában landolt és gyújtotta meg a függönyt. Budapest VI. kerületében erkélyre esett egy tűzijáték és meggyújtotta az ott tárolt tárgyakat. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.01. 16:59