Hússzor annyi rendőr volt az Orbán-ellenes flashmobon, mint tüntető

Publikálás dátuma
2019.01.02 11:49

Fotó: / Vajda József
A Párbeszéd által szervezett eseményre tíz aktivista ment el, miközben közel kétszáz rendőr vonult ki a Várba, a Karmelita kolostor környékére.
Óriási rendőrségi készültség mellett mindössze tízen tüntettek az ellen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az év elejétől felköltözött a Várba, a milliárdokért felújított Karmelita kolostorba. Bár a Párbeszéd és V. Naszályi Márta fővárosi képviselő által meghirdetett „Üdvözlet, elnök úr” című flashmobra A Facebookon előzetesen 189-en jelezték részvételüket, további kétezren pedig érdeklődtek az esemény iránt. Végül alig tíz aktivista jött fel a várba, hogy „Orbán, nem a tiéd a Vár!” és hasonló feliratokkal tiltakozzanak. A rendőrség jóval komolyabban vette a rendezvényt mint a tüntetők: mintegy kétszáz rendőr vette körül körül a Karmelita kolostort és a köztársasági elnök hivatalának otthont adó Sándor-palota épületét. A sajtótájékoztatóvá alakult tüntetésen V. Naszályi Márta elmondta: a miniszterelnök Várba költözése a kormány urizálásáról és a Horthy-rendszer restaurációjáról szól. Hiszen a török megszállás óta nem volt király a Várban, csak Horthy Miklós használta rezidenciájaként. V. Naszályi Márta szerint a Várnak nem volt szüksége arra, hogy itt kormányzati központ jöjjön létre, ellenkezőleg: Orbán próbálja a Várnegyed presztízsét magára húzni. „Minden felelős kormány arra törekszik, hogy a lemaradó, rozsdaövezetbeli városrészeket fejlessze, nem pedig azon ügyködik, hogy a legdrágább épületekbe maga költözzön be” - fogalmazott az ellenzéki képviselő.
A tüntetés időpontjában Orbán Viktor miniszterelnök még Brazíliában tartózkodhatott. A repülők útvonalát figyelő oldalak adatai szerint az Orbánt december 31-én Budapestről Brazíliavárosba reptető HA LKX lajstromszámú honvédségi Falcon Dassult luxus bizniszjet egyelőre nem szállt fel Dél-Amerikából.
2019.01.02 11:49
Frissítve: 2019.01.02 14:12

Kígyózott a sor a Corvin mozi foteleiért

Publikálás dátuma
2019.01.18 13:06
Nem csak a műgyűjtőket érdekelte
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Ezer forintért lehetett ma megvenni a Corvin mozi székeit.
A hétfőtől kezdődő felújítás miatt ezer forintért árulták délelőtt a több mint húszéves nézőtéri fotelüléseket a Corvin moziban, ezért, ahogy a 444.hu tudósításából kiderült, már az akció kezdete előtt a Nagykörútig állt a sor. Volt, aki teherbiciklivel érkezett, de a lefoglalt székeket csak később lehet elvinni. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy ember legfeljebb 15 széket vásárolhatott meg. 
2019.01.18 13:06

Influenza – Újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:47
Kedden részleges látogatási tilalom három szabolcsi kórházban MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: /
A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány. Mutatjuk, melyik intézményekben tilos a látogatás.
Az influenzajárvány miatt további intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb adatokból. Az MTI összefoglalója szerint péntektől teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein. Szintén teljes látogatási tilalom van a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is. Nem lehet a betegeket felkeresni a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban, a gyermekgyógyászati és pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Klinika intenzív részlegén. Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Gyermekgyógyászati Központban is. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben. Szintén korlátozottan lehet a betegek felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban.

Megkezdődött a járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt, a legkevesebb pedig Somogy, Nógrád és Csongrád megyében. A betegek 19,7 százaléka gyermek, 42,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.
2019.01.18 12:47