Hússzor annyi rendőr volt az Orbán-ellenes flashmobon, mint tüntető

Publikálás dátuma
2019.01.02 11:49

Fotó: Vajda József
A Párbeszéd által szervezett eseményre tíz aktivista ment el, miközben közel kétszáz rendőr vonult ki a Várba, a Karmelita kolostor környékére.
Óriási rendőrségi készültség mellett mindössze tízen tüntettek az ellen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az év elejétől felköltözött a Várba, a milliárdokért felújított Karmelita kolostorba. Bár a Párbeszéd és V. Naszályi Márta fővárosi képviselő által meghirdetett „Üdvözlet, elnök úr” című flashmobra A Facebookon előzetesen 189-en jelezték részvételüket, további kétezren pedig érdeklődtek az esemény iránt. Végül alig tíz aktivista jött fel a várba, hogy „Orbán, nem a tiéd a Vár!” és hasonló feliratokkal tiltakozzanak. A rendőrség jóval komolyabban vette a rendezvényt mint a tüntetők: mintegy kétszáz rendőr vette körül körül a Karmelita kolostort és a köztársasági elnök hivatalának otthont adó Sándor-palota épületét. A sajtótájékoztatóvá alakult tüntetésen V. Naszályi Márta elmondta: a miniszterelnök Várba költözése a kormány urizálásáról és a Horthy-rendszer restaurációjáról szól. Hiszen a török megszállás óta nem volt király a Várban, csak Horthy Miklós használta rezidenciájaként. V. Naszályi Márta szerint a Várnak nem volt szüksége arra, hogy itt kormányzati központ jöjjön létre, ellenkezőleg: Orbán próbálja a Várnegyed presztízsét magára húzni. „Minden felelős kormány arra törekszik, hogy a lemaradó, rozsdaövezetbeli városrészeket fejlessze, nem pedig azon ügyködik, hogy a legdrágább épületekbe maga költözzön be” - fogalmazott az ellenzéki képviselő.
A tüntetés időpontjában Orbán Viktor miniszterelnök még Brazíliában tartózkodhatott. A repülők útvonalát figyelő oldalak adatai szerint az Orbánt december 31-én Budapestről Brazíliavárosba reptető HA LKX lajstromszámú honvédségi Falcon Dassult luxus bizniszjet egyelőre nem szállt fel Dél-Amerikából.
Frissítve: 2019.01.02 14:12

Ezrével végzik az amputációkat a kórházakban - így kezelné az orvoshiányt az Emmi

Publikálás dátuma
2019.03.22 12:58
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Andreas Arnold
180 érsebész szakorvos kellene az egészségügybe, de csak harmad ennyien vannak. Érsebészeti ellátással megelőzhető lenne rengeteg amputáció, de az Emmi inkább csak a dohányzásról szoktatna le.
Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak, lakosságarányosan pedig a legtöbb ilyen műtét az uniós országok között.
Az amputációk magas száma ugyanakkor nem csak a magyarok rossz egészségi állapotát mutatja, hanem a drámai orvoshiányt is. Mint a Népszava korábban megírta,
miközben évente legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség az országban, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből.
Az amputációk kiugróan magas számának ügye már az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának ingerküszöbét is elérte: az Emmi részletes javaslatot készített az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére, írja a Magyar Nemzet. Az Emmi terve, hogy - megelőzéssel - 2030-ra felére csökkenteni ezeknek a drasztikus beavatkozásoknak a számát. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022. Ennek keretében részletes javaslatokat dolgoztak ki szakorvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, interven­ciós radio­lógusok – bevonásával. A minisztérium tervei között szerepel a dohányzás 30 százalékos csökkentése, valamint 10 százalékkal lejjebb vinni azok számát, akik semmi testmozgást nem végeznek.
Nyilvánvaló, hogy abszolút hiány van érsebészből Magyarországon. Az Orvosok Lapja című szakmai újság február végén ismertette az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának felmérét, mely szerint tavaly összesen 119 sebész végzett valamiféle érsebészeti ellátást, köztük pedig csak 71 orvos volt, aki teljes munkaidejében ezzel a feladattal foglalkozott. Ám ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén ezt az ellátást, legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. Ezen pedig az sem változtat, ha többen járnak focizni, vagy - Kásler Miklós emberminiszter javaslatára - mindenki a Tízparancsolathoz igazítja életét.
Az érsebész az az orvos, aki az elmeszesedett ereket képes átjárhatóvá tenni, vagy az elzáródásokat másik érrel áthidalni, megstoppolni. Az érsebészeti ellátás hiányában viszont az amputáció marad a betegek egyetlen esélye.

Macron levegőnek nézte Orbánt - videó

Publikálás dátuma
2019.03.22 12:53

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
A magyar miniszterelnök ezt láthatóan zavartan vette tudomásul.
Jelentősen csökkent a magyar miniszterelnök befolyása az Európai Unióban az Európai Néppárt (EPP) szerdai döntése nyomán, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. S ez már az Európai Tanács csütörtökön kezdődött és ma záruló csúcsértekezletén is nyilvánvalóvá vált. Amint egy, a Twitterre felkerült felvétel is bizonyítja, az ülésre megérkező Emmanuel Macron francia köztársasági elnök egyszerűen levegőnek nézte a magyar miniszterelnököt. Amikor Macron megérkezett, kezét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének vállára tette, Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnöknek nagy puszikat adott. Junckerhez hasonlóan üdvözölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt, különösen szívélyesen parolázott Jean Michel belga miniszterelnökkel, majd Leo Varadkar ír kormányfővel. A belga és a lengyel kormányfő között ülő Orbánt azonban kimaradt a köszöntésből, amit a magyar miniszterelnök láthatóan némiképp zavartan vett tudomásul.
Témák
EU-csúcs