Előfizetés

Kilencszáz millióval drágábban épül a hatvani sportcsarnok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.02. 14:45
A Hatvani Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok látványterve
Fotó: hatvanikszse.hu
Bruttó 2,7 milliárd forint helyett 3,59 milliárd forintba fog kerülni a beruházás.
Úgy tűnik, a Hatvani Kézilabda és Szabadidő Sportegyesület alábecsülte az összesen 1105 néző befogadására alkalmas multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok költségeit: a becslésük alapján nettó 2,128 milliárd forintból kellett volna kijönnie a beruházásnak, de végül 2,827 millió forint plusz áfába fog kerülni, azaz bruttó 2,7 milliárd forint helyett 3,59 milliárd forintba – írja az Európai Unió közbeszerzési lapjára hivatkozva a 24.hu. A pályázók közül az egri Variabau Vegyes profilú építőipari és kereskedelmi Kft. lett a nyertes. Az ár amúgy 70 százalékban volt döntő. A kormány novemberben újabb 700 milliárd forintot tolt a projektbe, összesen így több mint kétmilliárd forintos állami támogatással épülhet meg a létesítmény.
Kapcsolódó
Egymilliárdot küld Orbán a hatvani sportcsarnokra

Hamarabb bezár vasárnaponként az IKEA

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.02. 12:31
Illusztráció: Pascal Le Segretain/Getty Images
Két órával korábbra teszik a zárórát az IKEA-áruházak.
Változik az IKEA vasárnapi nyitva tartása - közölte a cég szerdán. A hvg.hu idézte közlemény szerint január 6-tól az eddigi 9-21 óra közötti vasárnapi nyitva tartás 9-19 óra közöttire módosul, vagyis két órával kevesebbet lesznek nyitva az üzletek. Ez egyelőre csak egy három hónapos tesztidőszakot érint, utána a vásárlói visszajelzések figyelembe vételével fogják kialakítani a nyitva tartást. A cég azt is közölte, hogy ez nem jelent leépítést, a teljes dolgozói munkaidő nem fog csökkenni, ugyanis csak a forgalmasabb időszakokra csoportosítják át a munkatársak beosztását.

A rabszolgatörvénytől fehéredik a gazdaság az ÁSZ elnöke szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.02. 09:42

Fotó: Vajda József
Eddig is "megoldották" a vállalkozók, hogy munkásaik túlórázzanak, csak épp a fizetéseket zsebbe adták, azokból nem kapta meg a részét az állam.
"Én a túlórakeret emelésében az online pénztárgépekkel és az EKÁER-rel indult gazdaságfehérítés újabb, fontos eszközét látom" - nyilatkozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Világgazdaságnak. Szerinte a vállalkozók, ha jelentős megrendelést kaptak, eddig is "megoldották", hogy dolgozói elvégezzék a munkát, legfeljebb eddig csak zsebbe, feketén fizetett ilyenkor. A törvénymódosítás azzal, hogy legálissá teszi az elképesztő, heti hat napos munkát, amit akár három évig kifizetni sem kell, Domokos szerint "rugalmasabbá teheti a cégeket, és jó a munkavállalóknak is".
Az ÁSZ-elnök azt az állítást is elismételte, hogy helyes a munkások külföldre vándorlása miatti munkaerőhiányt a maradók kíméletlen kizsákmányolásával kompenzálni: "ez a megoldás a mai kihívásokra jó eszköz, amely a munkaerőhiány idején sikeresen alkalmazható, hiszen ilyen környezetben igenis van súlya annak, hogy a dolgozó vállalja-e a pluszmunkát" - fogalmazott. Hozzátette viszont:
"ha néhány év múlva változik a gazdasági, munkaerőpiaci helyzet, akkor a parlamentnek – ahogy most is – joga, lehetősége és kötelessége is lesz, hogy rugalmasan módosítson a munkaerőpiaci szabályokon".

Domokos László arról is beszélt, hogy az utóbbi időben az állam gyakorlatilag saját magának drágította meg a beruházásait. Mint a kelebiai vasútvonal megugró költségei miatt indított új beszerzési eljárás kapcsán elmondta, ennek többek közt a beruházások előkészítetlensége az oka. "Sok esetben csak a politikai döntés született meg egy-egy nagy beruházásról, a szakmai előkészületek, a gazdaságossági-megvalósíthatósági vizsgálatok a háttérben maradtak, de arra is volt szép számmal példa, hogy a tervezők nem vettek tudomást a kivitelezési lehetőségekről" - fogalmazott.
Annak kapcsán, hogy a kormányzati oldalon egyre többet hallani egy újabb válság közeledtéről, Domokos úgy nyilatkozott: "a termőre forduló beruházások és az állami fejlesztések ütemezése mellett igen jó lehetőséget biztosít majd a költségvetésnek az az évi 500-600 milliárdos anticiklikus tartalék, amely épp annak kapcsán képződik, hogy a Brüsszelből a számlákra érkező pénzeket egyszer már kifizettük". Ezzel az uniós pénzek előlegének már megtörtént kifizetésére utalt. Az állami vagyon korábbiaknál jelentősen centralizáltabb kezelését is helyesli az ÁSZ és elnöke.