Meghasadt a társadalmi psziché: a helyzet rossz, mégis mindenki optimista

Publikálás dátuma
2019.01.03. 09:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Magyarország rosszabb állapotban van, sorvad a gazdaság, ugyanakkor a 18-60 évesek közel kétharmada derűlátóan várja az új évet egy friss közvélemény-kutatás szerint.
Közösségi kiábrándultság, egyéni derűlátás – ez a kettősség feszíti a magyarok 2018-as évét. A 18-60 éves korosztályok „évérzését” monitorozó Pulzus ugyanis úgy találta, mindössze körülbelül 19 százalék gondolta azt, hogy a tavalyi esztendő rosszabb volt 2017-nél, míg 47 százalék 2018-ot tartotta a sikeresebb évnek. A jelek szerint a pozitív megítélés a többletjövedelemnek tudható be, ugyanis 41 százaléka az említett korosztályoknak úgy érzi, javult a szociális és anyagi helyzete. Az állampolgárok mintegy 43 százaléka reméli, hogy 2019-ben is töretlenül gyarapodik.
Ennél a pontnál azonban véget is ér az optimizmus. Ugyanis amikor arról faggatta a Pulzus az embereket, hogy miképp ítélik meg Magyarország helyzetét, akkor már majdnem 66 százalék érezte úgy, hogy rosszabb állapotba került az ország. Akkor is ezt érezte a többség – ha szolidabb, arányban is – amikor a „pénzről” volt szó: a 18 és 60 év közöttiek 52,5 százaléka úgy érzi, sorvadt a gazdaság. Persze a közérzeti rosszkedv igazán a belpolitikának tudható be, ugyanis a megkérdezettek 75 százaléka szerint egyre romosabb a hazai közélet. A folyamatnak pedig az említett korosztályok szerint még nincs vége – 59 százalék úgy véli, tovább amortizálódik a belpolitika. Igaz, az emberek nemcsak a határokon belül azonosítottak problémákat, hazánk 66,5 százalék gondolja úgy, hogy tavaly gyengült Magyarország helyzete a világban, és a megkérdezettek fel jósol további romlást. Minden közösségi érzet ellenére azonban úgy tűnik, hogy a személyes lét határozza meg a közösségi tudatot: az emberek mintegy 65 százaléka optimistán várja 2019-et.
Szerző
Témák
felmérés

Lanyha a kormányzati kreativitás: az 1,7 milliárdos kampányhoz még egy új szlogent sem sikerült találni

Publikálás dátuma
2019.01.03. 09:18

Fotó: Vajda József
A napokban új fideszes gigakampány indul a médiában. Azaz csak részben új, az üzenet ugyanis a régi: „Magyarország jobban teljesít”.
Egy ideje már tudni lehetett, hogy év elején újabb nagyszabású médiakampányra készül a kormány, amely várhatóan 1,7 milliárd forintba kerül majd. A Magyar Idők most azt is megírta, hogy a szlogen ismét a már jól ismert „Magyarország jobban teljesít” lesz, vagyis a tetemes összegből egy új mottóra már nem futotta. Képzelhetjük, mennyibe fájt volna a hamarosan a televíziókban, rádiókban, közterületi reklámfelületeken, majd a nyomtatott- és az online sajtóban is induló tájékoztató akció, ha még egy új üzenetet is ki kellett volna hozzá találniuk a szakembereknek.

A lap szerint egyébként az először 2013 tavaszán használt szlogennel most a kormány új intézkedései mellett „az ország által elért legfontosabb eredményeket mutatják be. Többek között szó lesz a minimálbér és a garantált bérminimum újabb nyolcszázalékos emeléséről, arról, hogy 2010 óta megduplázódott a dolgozóknak adható legkisebb bér.” A kampánnyal a hírek szerint a kormány azt is hangsúlyozni szeretné, hogy bár számos területen ért el nagy előrehaladást az ország, még távol vagyunk a kitűzött céloktól.
Szerző

Megfenekleni látszik a Fidesz törekvése

Publikálás dátuma
2019.01.03. 08:42
Szabó Tímea összegyűjtötte azokat a szervezeteket, amelyeket ellehetetlenít a törvény. FOTÓ: MTI/KOVÁCS ATTILA
Szabó Tímea szerint az elmúlt nyolc évben a nagyobb kormánypárt mindent megtett, hogy megpróbálja szétválasztani az ellenzéket, de most fájhat a feje.
A Párbeszéd társelnöke újévi fogadalmat tett, méghozzá, hogy „folytassuk azt, ami most elkezdődött, és legyen eredménye” – idézi az atv.hu. A csatorna reggeli műsorában, az ATV Startban megszólaló politikusnő szerint a Fideszben most aggódhatnak, hiszen egy korábban nem látott összellenzéki együttműködés kezdődött el a szakszervezetekkel és a pártokkal együttvéve. Szabó Tímea úgy véli, az emberek is összehangolt tetteket várnak tőlük, éppen ezért a választók meg is büntetnék azt a pártot, amelyik ebből kiugrana.

A műsorban Vadai Ágnes DK-alelnök, Jakab Péter Jobbik-szóvivő és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is kitért az Orbán-rendszer megdöntésének érdekében való széleskörű összefogásra.  Utóbbi azt is elárulta, a jövő héten összeülnek az európai parlamenti választás kampányával foglalkozó szakemberek az ellenzéki oldalon, mert ha külön listán is indulnak, mindannyiuk érdeke, hogy a Fidesz kisebbségbe kerüljön a voksoláson. A szocialista párt elnöke hozzátette:

az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatban „nagyon előrehaladott" tárgyalások vannak nagyobb városokban és településeken.

Tóth Bertalan egyetértett Szabó Tímeával abban, hogy a választók felől most óriási a nyomás az ellenzéki pártokon, ezért 2019-ben más lesz az együttműködés, mint volt 2018-ban. A politikus úgy fogalmazott, az a két és félmillió ember, aki akkor nem a Fideszre szavazott, egyértelműen az együttműködés pártján áll, és attól, aki most kilépne ebből a keretből, valószínűleg a választók is elfordulnának.

Szerző