Előfizetés

Ellenzéki fogadalom és fideszes bojkott a parlamentben

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.01.03. 10:24

Fotó: Vajda József
Decemberben még a Tisztelt Ház hatékony működése miatt aggódtak a fideszesek, ma viszont már be sem mentek munkahelyükre. Az ellenzék közös fogadalmat tett.
Gyorsan változik a Fidesz véleménye. December közepén a rabszolgatörvény miatt az ülésteremben hangosan tiltakozó ellenzéki politikusok akciójára válaszul még az volt az álláspont: „a rendszerváltás óta példátlan az, ahogy az ellenzék szerdán az Országgyűlésben viselkedett, ez megszervezett kísérlet volt a döntéshozatal megakadályozására.” Ezt visszhangozta a Fidesz egyik szócsövének minősíthető Alapjogokért Központ vezetőjének, Szántó Miklósnak nyilatkozata is: a demokratikus jogállam működésének szerves része a parlament hatékony működése.
Ehhez képest ma reggel már egyetlen kormánypárti képviselőt sem érdekelt a T. Ház hatékony működése.

Senki nem ment el közülük az ellenzék kezdeményezte rendkívüli parlamenti ülésre, amely így határozatképtelen lett. Emiatt az ülést vezető Latorcai János berekesztette az ülést. Az ellenzéki képviselők közös fogadalmat olvastak fel. Megfogadták, hogy az ellenállás céljaihoz és a magyar emberek ötpontos követeléseihez hűek lesznek. Elítélték az ellenzéki képviselők bántalmazását. Követelték a fizetett propaganda eltörlését és azt, hogy a közmédia ne pártszolgálatot lásson el.

A rendkívüli ülést az atv.hu Facebook-oldala élőben közvetítette. Az alábbi videóban az ellenzéki képviselők fogadalma 5:45-től látható:
A fogadalom felolvasása után Tóth Bertalan (MSZP) és Vadai Ágnes (DK) nem kívánt élni a napirend előtti felszólalás lehetőségével és kivonult a teremből. Jakab Péter (Jobbik) viszont felszólalt és arról beszélt: amikor a közpénzen fenntartott közmédia már nemcsak az ellenzékről, hanem a munkásokról és a diákokról is hazudozik, akkor nekik kutya kötelességük volt bemenni a köztévébe és megkérdezni a hírigazgatótól: Te miért hazudsz? Az LMP társelnöke, Keresztes Lóránt László szerint a „nemzet elárulása” az, amit a Fidesz művel. „Ők megszavazták a törvényt, úgy érzik, elvégezték a munkát és otthon pihennek. Nem érdekli őket a magyar munkavállalók sorsa. Nem érdekli a tiltakozáshullám.


Ez egy szimbolikus lépés a fideszesektől. Nem vártunk mást.”

– tette hozzá.

Az ülés berekesztése után a Parlament lépcsőjén is megismételték a fogadalmat az ellenzékiek (az alábbi videóban 9:00-tól), de már a Parlamenten kívüli Momentummal kiegészülve:
A fogadalomtétel után Tóth Bertalan, az MSZP elnöke elmondta: január ötödikén mindenkit várnak a Hősök terére, ahol összellenzéki tüntetés lesz.
 
„Azonnali válaszokat követelünk a kormánytól arra, hogy mi történt az MTVA székházánál. Hogyan merészelik megtenni, hogy nem olvassák be annak a 2,5 millió embernek a követeléseit, akik az ellenzékre szavaztak?” – fogalmazott Szabó Tímea.

 „Amíg nincs valódi közmédia, nincs független bíróság, nincs független ügyészség, nem beszélhetünk szabad választásról, Parlamentről – mondta Hadházy Ákos független képviselő.

 – Ha egy ország kormánya elárulja saját népét, akkor eljött az ideje a lázadásnak – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Az ellenállás az védekezés. A lázadás több ennél, mindazoknak az elveknek, a gyakorlatnak a kultúrával való szembefordulás, amivel ez a kormány folytat saját népével szemben.
Azt kívánom az országnak, hogy legyen mersze, ereje és képessége fellázadni Orbánnal szemben

– fogalmazott Gyurcsány.

 – Ma újabb szintet lépett a Fidesz a jogsértésben: megtiltották egy ellenzéki képviselőknek, hogy vendéget hozhasson be a Parlamentbe – mondta Szél Bernadett, akit a Momentum elnökségi tagja kísért volna el. – Ez nem köztársaság, nem demokrácia, nem jogállam! Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt: – Az elmúlt időszak tüntetéshulláma csapatmunka eredménye volt. A most megfogalmazott öt pontos követelés pedig összeköti a parlamenti pártokat, a civileket, a Momentumot, a rendőröket, a társadalom több mint nyolcvan százalékát. „A Momentum részéről mi a vasat forrósítani fogjuk.
2019 az ellenállás éve lesz”

– fogalmazott Fekete-Győr, aki mindenkit arra buzdított, hogy legyen ott a szombati tüntetésen.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója már a hétvégén azt közölte, hogy „az ellenzéki pártok csak színészkedtek és megpróbálták a magyar emberek átverni, a Fidesz-KDNP pedig nem asszisztál az ellenzék hamis képmutató színjátékához, ezért nem vesz részt az ellenzék által kezdeményezett parlamenti ülésen.”

A kormánypárt nem először bénítja meg távollétével a parlament működését, gyakorlatilag menetrendszerűen bojkottálja a törvényhozást, ha nem a Fidesz kezdeményezéséről van szó. Így márciusban az országot sújtó lakhatási válság és annak kezelése miatt hívott össze rendkívüli ülést az ellenzék. Ekkor erre csak Gulyás Gergely, a Fidesz akkori frakcióvezetője ment el. Augusztusban a jobbikos, LMP-s, DK-s és független képviselők az ápolási díj emeléséről és a devizahitel-károsultak segítéséről hívtak össze rendkívüli ülésnapot, ám nem vettek részt rajta a kormánypárti képviselők.

De a kormánypárt ugyanezt a trükköt játssza el az egyik legfontosabb parlamentáris ellenőrző szerv, a nemzetbiztonsági bizottsággal is, ott egy fél tucat alkalommal akasztották meg a bizottság működését azzal, hogy nem mentek el az ülésekre, mivel olyan kérdések kerültek volna terítékre, amelyek kedvezőtlenek a Fidesznek vagy Orbán Viktornak és családjának.

Meghasadt a társadalmi psziché: a helyzet rossz, mégis mindenki optimista

N. B. Gy
Publikálás dátuma
2019.01.03. 09:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Magyarország rosszabb állapotban van, sorvad a gazdaság, ugyanakkor a 18-60 évesek közel kétharmada derűlátóan várja az új évet egy friss közvélemény-kutatás szerint.
Közösségi kiábrándultság, egyéni derűlátás – ez a kettősség feszíti a magyarok 2018-as évét. A 18-60 éves korosztályok „évérzését” monitorozó Pulzus ugyanis úgy találta, mindössze körülbelül 19 százalék gondolta azt, hogy a tavalyi esztendő rosszabb volt 2017-nél, míg 47 százalék 2018-ot tartotta a sikeresebb évnek. A jelek szerint a pozitív megítélés a többletjövedelemnek tudható be, ugyanis 41 százaléka az említett korosztályoknak úgy érzi, javult a szociális és anyagi helyzete. Az állampolgárok mintegy 43 százaléka reméli, hogy 2019-ben is töretlenül gyarapodik.
Ennél a pontnál azonban véget is ér az optimizmus. Ugyanis amikor arról faggatta a Pulzus az embereket, hogy miképp ítélik meg Magyarország helyzetét, akkor már majdnem 66 százalék érezte úgy, hogy rosszabb állapotba került az ország. Akkor is ezt érezte a többség – ha szolidabb, arányban is – amikor a „pénzről” volt szó: a 18 és 60 év közöttiek 52,5 százaléka úgy érzi, sorvadt a gazdaság. Persze a közérzeti rosszkedv igazán a belpolitikának tudható be, ugyanis a megkérdezettek 75 százaléka szerint egyre romosabb a hazai közélet. A folyamatnak pedig az említett korosztályok szerint még nincs vége – 59 százalék úgy véli, tovább amortizálódik a belpolitika. Igaz, az emberek nemcsak a határokon belül azonosítottak problémákat, hazánk 66,5 százalék gondolja úgy, hogy tavaly gyengült Magyarország helyzete a világban, és a megkérdezettek fel jósol további romlást. Minden közösségi érzet ellenére azonban úgy tűnik, hogy a személyes lét határozza meg a közösségi tudatot: az emberek mintegy 65 százaléka optimistán várja 2019-et.

Lanyha a kormányzati kreativitás: az 1,7 milliárdos kampányhoz még egy új szlogent sem sikerült találni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.03. 09:18

Fotó: Vajda József
A napokban új fideszes gigakampány indul a médiában. Azaz csak részben új, az üzenet ugyanis a régi: „Magyarország jobban teljesít”.
Egy ideje már tudni lehetett, hogy év elején újabb nagyszabású médiakampányra készül a kormány, amely várhatóan 1,7 milliárd forintba kerül majd. A Magyar Idők most azt is megírta, hogy a szlogen ismét a már jól ismert „Magyarország jobban teljesít” lesz, vagyis a tetemes összegből egy új mottóra már nem futotta. Képzelhetjük, mennyibe fájt volna a hamarosan a televíziókban, rádiókban, közterületi reklámfelületeken, majd a nyomtatott- és az online sajtóban is induló tájékoztató akció, ha még egy új üzenetet is ki kellett volna hozzá találniuk a szakembereknek.

A lap szerint egyébként az először 2013 tavaszán használt szlogennel most a kormány új intézkedései mellett „az ország által elért legfontosabb eredményeket mutatják be. Többek között szó lesz a minimálbér és a garantált bérminimum újabb nyolcszázalékos emeléséről, arról, hogy 2010 óta megduplázódott a dolgozóknak adható legkisebb bér.” A kampánnyal a hírek szerint a kormány azt is hangsúlyozni szeretné, hogy bár számos területen ért el nagy előrehaladást az ország, még távol vagyunk a kitűzött céloktól.