Újabb útszakaszok váltak fizetőssé

Publikálás dátuma
2019.01.03. 14:13

Fotó: Kállai Márton
Érdemes figyelni, mert január 1-jével bővült a díjköteles úthálózat, illetve változott a pótkocsikra és a pótdíjfizetésre vonatkozó szabályozás is.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. csütörtöki közleménye szerint az M35-ös autópálya Berettyóújfalu és a 481. számú főút közötti 18,7 kilométeres, valamint az M4-es autópálya Berettyóújfalu és a 47. számú főút közötti, 3,67 kilométeres szakaszával bővült a magyarországi díjköteles úthálózat, amely immár 1380 kilométeres.

A D2 és B2 kategóriába tartozó járművekre 2019-től a pótkocsikra érvényes jogosultságot is meg lehet vásárolni, vagyis az U díjkategóriájú e-matrica birtokában bármilyen vontatmánnyal lehet közlekedni. Az eddigi kettő helyett csak egy pótdíjat kell fizetni, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem a pótkocsija nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal. Büntetés terheli viszont az üzembentartót vagy a tulajdonost akkor is, ha a vontató jármű rendelkezik úthasználati jogosultsággal, de a vontatmány nem.


Ferihegyen kellett megszakítania az útját egy török repülőgépnek, rosszul lett egy utas

Publikálás dátuma
2019.01.03. 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Markus Mainka / AFP
A SunExpress légitársaság Antalya–Berlin járatán rosszul lett egy utas, a gép így kénytelen volt a budapesti repülőtéren landolni. A 75 év körüli német nő életét már nem tudták megmenteni.
A Boeing 737-800-as gép személyzetének Magyarország légterében kellett a budapesti leszállás mellett dönteni, amelyre csütörtökön a délik órákban került sor – számolt be az airportal.hu. A landolás után Ferihegyen az AMS Repülőtéri Sürgősségi Szolgálat mentőegysége várta a repülőgépet.

Az AMS közlése szerint a fedélzeten egy 75 év körüli német állampolgárságú nő lett rosszul, akinek az újraélesztését egy a gépen utazó orvos segítségével már a fedélzeten szakszerűen megkezdték, azonban a közel egy órán át tartó újraélesztés nem járt sikerrel. A leszállást követően az AMS szakemberei csak a halál beálltát tudták megállapítani.
Szerző
Frissítve: 2019.01.03. 14:27

Már Orbánt is idegesíti a korrupció mértéke

Publikálás dátuma
2019.01.03. 13:39
illusztráció
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A féktelen pazarlás megakadályozására állított fel több ügynökséget a kormányfő az év végi rendeletdömping leple alatt.
A kormánypártban is felbukkant az a vélemény, amely szerint a korrupció mértéke – jobban mondva mértéktelensége – már a saját szavazóbázisukat is irritálja és erodálja, így ezentúl ügynökség felügyeli majd a 700 millió forintnál drágább állami építési beruházásokat - írja a hvg.hu internetes portál a lap nyomtatott változatának héten megjelenő cikkére hivatkozva.

Ugyancsak egy újonnan felálló, gazdasági társaság formájában működő ügynökség irányítja ezentúl az állam informatikai közbeszerzéseit, jövő januártól pedig már az önkormányzatok építkezéseit is.

Fideszes körökből kiszivárgott információk szerint a legszélesebb társadalmi rétegekből egyre több jelzés érkezett a kormányfőhöz az elszemtelenedett sápszedőkről, így lap szerint Orbán végül úgy döntött: mindent a közvetlen közelében működő csúcsszervezetekre bíz.
Szerző