Még most is a Kossuth téren állnak az ajándéknak szánt szánkók

Publikálás dátuma
2019.01.03. 17:16
A Gyimes Völgye Férfikórus tagjai tíz szánkót hoztak, hogy részben pótolják a december közepén tartott tüntetésen ellopott, megr
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Hó nincs, de Parlament előtt álló szánkókat sem kapták meg a rászoruló gyerekek, hiába ígérte nekik karácsonyi ajándékként a Fidesz.
Még mindig a Kossuth téri karácsonyfa körül állnak azok a bizonyos szánkók, amelyek a kormányzati nyilatkozatokban az ellenzéki randalírozások szimbólumaként kerültek a sajtóba -írja az Index. A december 13-i ellenzéki tüntetések idején ugyanis néhány tüntető megrongált pár szánkót, amelyet a karácsonyfa előtt állítottak fel. A Fidesz és a kormányzati média szerint ezeket a szánkókat karácsonyi ajándékként adták volna rászoruló gyerekeknek.
A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs már másnap arról beszélt, hogy a tüntetők – „bevándorláspárti Soros-aktivisták”, „külföldi Soros-zsoldosok” – provokatív randalírozása azzal a céllal, hogy „lejárassák hazánkat”, elfogadhatatlan és ezt a magyar emberek elutasítják.  „Minden jóérzésű magyar ember döbbenten áll” a történetek előtt, hogy a Soros-aktivisták sem a törvényeket, sem a hagyományokat nem tisztelik.  Egy nappal a szánkórongálás után, december 14-én is volt tüntetés a Kossuth téren – a tüntetők egy része aznap a Sándor-palotához vonult, azt kérve Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a túlóráról és a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt –, ekkor már helyreállították a szánkógyűrűt, amely nem tűnt foghíjasnak. Egy héttel később aztán a határon túlról is jött segítség: a Gyimes Völgye Férfikórus tíz szánkót adott át a Kossuth téren az Országgyűlés KDNP-s alelnökének, Latorcai Jánosnak, aki az átvételkor elmondta: bízik benne, hogy ez a karácsonyi gesztus a Kárpát-medencén túl is jelezni fogja, hogy a magyar nép karácsonykor is a szeretetet látja, és azt tartja követendőnek – írta akkor az Origo.
Az adományügy további érdekessége, hogy a Gyimesvölgye Férfikórus pontosan ugyanolyan (piros gumírozott orrú) szánkókat adományozott a sérült darabok helyett, mint amilyenek korábban is a Kossuth téren álltak. Az együttestől, illetve kórusvezetőjüktől közösségi oldalukon kérdeztük meg, hogy hol vásárolták, illetve kitől kapták a szánkókat – és mit szólnak ahhoz, hogy ajándékuk még mindig nem jutott el a gyerekekhez.  Frissítés: A  Gyimes Völgye Férfikórus oldalán valaki azt válaszolta kérdésünkre, hogy a csíkszeredai Dedeman üzletből vásárolták a szánkókat, amik kicsit kisebbek, mint amik eredetileg körbevették a karácsonyfát. Az említett üzlet pedig valóban árul hasonló típusú gyerekszánkókat.
Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 20:26

Főutat vesz blokád alá pénteken a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Publikálás dátuma
2019.01.03. 17:12
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Három órás forgalomlassító akciót tartanak 30 autóval a szakszervezetek Szombathelynél.
Pénteken délután két, a rabszolgatörvény ellen tiltakozó tüntetés is lesz Szombathelyen, írja a Nyugat.hu. Az egyik egy délután 5 órakor kezdődő menet lesz, mely a város Fidesz-irodájánál ér majd véget. A másik pedig a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) félpályás útlezárása, ami a 86-os főút Szombathely felé vivő oldalát foglalja majd el, délután 1-től.
30 autót jelentettek be a rendőrségen, és ennyi szinte biztosan lesz is

- nyilatkozta a portálnak Horváth Csaba, a MASZ szombathelyi irodavezetője. A tiltakozók 12.30 kor találkoznak, majd egy vonulást követően délután 4-ig a helyén marad a konvoj.
“Még ez is kevés”, a munkavállalók tudják, érzik, hogy valami nagy gond van a túlóratörvénnyel, és a többség szimpatizál a tüntetőkkel

- mondta Horváth arra a felvetésre válaszul, hogy a demonstráció bizony nem lesz kényelmes az autósoknak.
 • módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány;
 • emeljék a minimálbért két számjegyűen, a cafetéria-juttatásokat állítsák vissza, rendezzék a közszféra béreit;
 • szabályozzák újra a sztrájkjogot, illetve a szakszervezetek érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál;
 • dolgozzanak ki egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszert, ide értve a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozását és a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatását is.
Szerző
Frissítve: 2019.01.03. 17:15

Rekordot döntött a szélerősség, több centi hó is eshet

Publikálás dátuma
2019.01.03. 16:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
11 megyében és a fővárosban adtak ki figyelmeztetést a viharos szél miatt. Szerdán 100,8 kilométeres szélsebességet mértek Budapesten, csütörtökön és pénteken pedig 3-5 centiméternyi hó is előfordulhat.
Budapesten, a János-hegyen megdőlt a napi szélrekord szerdán - közölte honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az észak-nyugatias szelet több helyen kísérték erős, főleg a hegyvidéki területeken viharos lökések:
János-hegyen 100,8 kilométeres széllökés is előfordult, ezzel új fővárosi napi szélsebesség rekord született.

Mint kifejtették: legutóbb 1981-ben dőlt meg a január 2-i szélrekord, akkor a Budaörsi Repülőtér állomáson óránként 94,3 kilométeres széllökést mértek. 
Az erős szél miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben
 • Budapesten,
 • Pest megyében,
 • Baranya,
 • Bács-Kiskun,
 • Fejér,
 • Győr-Moson-Sopron,
 • Komárom-Esztergom,
 • Somogy,
 • Tolna,
 • Vas,
 • Veszprém és
 • Zala megyében.
Péntek kora estétől jelentősen mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön szórványosan - nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati felén és a Borsod-Csongrád sávban - valószínű kisebb havazás, hózápor.
Rövid idő alatt 4 centiméter körüli hó is leeshet.

Pénteken délutántól északnyugat felől havazás kezdődik, amely éjfélig nagyjából a Duna vonaláig ér el. Ebből már nagy területen lehet összefüggő hóréteg, általában maximum 3 centiméter, de az északnyugati megyékben 5 centimétert meghaladó mennyiség is hullhat.
Frissítve: 2019.01.03. 19:37