Főutat vesz blokád alá pénteken a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Publikálás dátuma
2019.01.03 17:12
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Pénteken délután két, a rabszolgatörvény ellen tiltakozó tüntetés is lesz Szombathelyen, írja a Nyugat.hu. Az egyik egy délután 5 órakor kezdődő menet lesz, mely a város Fidesz-irodájánál ér majd véget. A másik pedig a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) félpályás útlezárása, ami a 86-os főút Szombathely felé vivő oldalát foglalja majd el, délután 1-től.
30 autót jelentettek be a rendőrségen, és ennyi szinte biztosan lesz is
- nyilatkozta a portálnak Horváth Csaba, a MASZ szombathelyi irodavezetője. A tiltakozók 12.30 kor találkoznak, majd egy vonulást követően délután 4-ig a helyén marad a konvoj.
“Még ez is kevés”, a munkavállalók tudják, érzik, hogy valami nagy gond van a túlóratörvénnyel, és a többség szimpatizál a tüntetőkkel
- mondta Horváth arra a felvetésre válaszul, hogy a demonstráció bizony nem lesz kényelmes az autósoknak.
 • módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány;
 • emeljék a minimálbért két számjegyűen, a cafetéria-juttatásokat állítsák vissza, rendezzék a közszféra béreit;
 • szabályozzák újra a sztrájkjogot, illetve a szakszervezetek érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál;
 • dolgozzanak ki egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszert, ide értve a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozását és a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatását is.
Frissítve: 2019.01.03 17:15

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
 • Bács-Kiskun
 • Békés
 • Borsod-Abaúj-Zemplén
 • Csongrád
 • Hajdú-Bihar
 • Heves
 • Jász-Nagykun-Szolnok
 • Nógrád
 • Pest
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.