Előfizetés

Az Aranyélet volt az elmúlt év kedvence

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2019.01.05. 11:00

Fotó: HBO
Melyek voltak a legfontosabb produkciók, mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2018-ban? Szakmai és személyes élmények az összegzésben. A mai művészeti ág a sorozat.

Az év legnagyobb meglepetése

Fazekas Csaba rendező, forgatókönyvíró Sharp Objects, Patrick Melrose. Hermann Veronika egyetemi adjunktus, ELTE A Bodyguard című, a Netflixen is futó, de alapvetően a BBC által gyártott sorozat, ami egy iszonyúan közhelyes történetből hozta ki az egyik legjobb pilot-epizódot idén. Ugyanez igaz az Amy Adams főszereplésével készült Sharp Objects című sorozatra is – minden kiszámíthatóságával együtt fontos kérdéseket tematizál. Kovács Patrícia színésznő Számomra az év meglepetése az volt, hogy az egész ország mennyire sorozatfüggő lett. Ráadásul a magyar sorozatok függője is. Hogy mennyit jelent az, hogy mi magyar színészek újra "beköltöztünk" az emberek nappalijába, mint régen amikor tévéjátékokkal volt tele a műsormenü. Varga Attila „Sixx” újságíró, kritikus, index.hu Pozitív: az Aranyélet utolsó évada belement abba, amibe bele kellett, és nem szarakodtak. A befejezést én nem így oldottam volna meg, és pár karakterszálat sem feltétlen arra vittem volna, mint az írók, de mindegy. Örülök a hazai gyártás fellendülésének, meg az olyan félrement próbálkozásoknak is mint a Bogaras szülők, mert ezekből is lehet tanulni. Zomborácz Virág forgatókönyvíró, rendező Nagyon sok szuper első évados vagy minisorozat indult idén, mint például az Alias Grace, The End of the Fucking World, The Marvelous Mrs Maisel, a Killing Eve vagy a Maniac, de nekem a legnagyobb meglepetés a SMILF volt, mert korábban még csak nem is hallottam róla, gyanútlanul, mit sem sejtve kattintottam rá. Zseniális sorozat, iszonyú vicces végig, és közben teljesen váratlanul adja a gyomrosokat. 
Aranyélet
Fotó: HBO

Az év legnagyobb csalódása

Fazekas Csaba Nagyon szeretem a The Affair/A viszony című sorozatot, de az idei, valószínűleg utolsó évada nagy csalódás volt. Elnyújtották és melodramatikussá tették az eddig feszes, hiteles karaktereket bemutató történetet. Hermann Veronika Robin Wright parádés játéka ellenére a House of Cards befejező évada – noha tekintve a körülményeket, ez valószínűleg nem is lehetett volna másképpen. Kovács Patrícia Nekem az, hogy az Aranyélet befejeződik. Hiányozni fog. Szerintem ez a sorozat, a magyar filmgyártás egyik legnagyobb büszkesége. Varga Attila House of Cards, az utolsó évad rémes lett. Alapvetően az zavar, hogy a streamingszolgaltatók és a túlkínálat effektíve kinyírta az amerikai kábeltévés sorozatgyártást, miközben minőségi terméket azért nem olyan sokat tudtak produkálni. Zomborácz Virág A Szolgálólány meséjének a második évada. Sajnos az ötödik rész után már nem is bírtam tovább nézni. A második évadból teljesen hiányzik az első évad szellemisége és alapvető lényege. Fókuszt vesztett, aránytalan és buta. 
House of Cards
Fotó: Netflix

Melyik hazai sorozatot emelné ki 2018-ból, miért?

Fazekas Csaba A TV2 új sorozatát, a Bogaras Szülők-et, melynek készítésében magam is részt vettem, de nem ezért említem meg, hanem mert tetszik, ahogy kényes társadalmi kérdéseket vet fel humoros formában. A holland Lice Mother/Tetű Mami című eredeti alapján készítettük. Ott ez hatalmas siker volt, itthon sajnos csak egy kisebb nézői réteg volt rá nyitott. Az HBO Aranyélet-ét pedig a színészek nagyszerű csapatjátékáért szerettem. Hermann Veronika Ahogyan – gondolom – mindenkinek, számomra idén a magyar sorozatgyártás csúcsa az Aranyélet harmadik évada. Noha a lezárás az én ízlésemnek kicsit hatásvadász volt, a sorozat narratív és dramaturgiai íve, a színészvezetés, a karakterek, a felvetett problémák, illetve a produkciós megvalósítás minősége messze kiemeli az Aranyéletet a magyar sorozatok közül. Kovács Patrícia Az Aranyélet 3-at. Nekem nagyon bejött, hogy sikerült a politikai szállal és azzal, hogy a nagy része télen játszódik és a csodálatos Dunakanyarban, egy újabb síkra emelni Miklósiék történetét. Varga Attila Az Aranyélet mellett a Korhatáros szerelmet, mert szintet lépett a második évadra. Zomborácz Virág Az Egynyári kaland harmadik évadát, ami persze olyan, mintha saját magamat húznám a karácsonyi ajándékozáskor, de nem cserélném el senkivel, hanem meglepném magam valami aprósággal és egy kis verssel, de mit csináljak, mindig is nagyon figyelmes voltam. Szerintem ideális választás a nyarat megidéző, könnyed sorozat ezekben az időkben. 
Bogaras Szülők
Fotó: TV2

Hétről hétre követi a sorozatrészeket, vagy egyben nézi meg őket?

Fazekas Csaba A sitcom-okat /pl. Will and Grace, The Big Bang/ hetente nézem. Mivel sorozatmániás vagyok, ha hallok egy újról vagy egy régebbiről, amit még nem ismerek, visszakeresem az összes részt és van, hogy pár nap alatt több évadot is megnézek. Van is erre egy szó az angolban: „binge watch”. Hermann Veronika Hétről-hétre sajnos sem időm, sem türelmem nincs, egyben viszont elég tömény, úgyhogy mondjuk úgy, hogy rövid időn belül fejezek be egy évadot. Kovács Patrícia Nem tudom a munkám miatt, csak késleltetve. De akkor viszont szinte egyben nézem végig őket, ha akad egy szabad hétvégém. Varga Attila Egyre kevesebbet követek hétről hétre, a tizedét annak, mint öt éve. Zomborácz Virág Mostanában az időbeosztásom miatt jellemzőbb volt, hogy csak jóval a megjelenés után kezdtem hozzá a sorozataimhoz, de jellegükből adódóan nem kellett attól rettegnem, hogy az interneten belefutok valami ordas spoilerbe, ha nem nézem meg azonnal az aktuális részt. Így saját tempóban történő, túlkapások nélküli sorozatfogyasztás jellemezte ez idei évemet.   

A sorozat, amelynek kifejezetten várja a folytatását

Fazekas Csaba Ray Donovan. Hermann Veronika Egyértelműen a The Crown harmadik évadát várom a legjobban, nemcsak azért, mert a Netflixhez képest is lenyűgöző a minősége, hanem ráadásul az új évadban egy teljes színészcserét is láthatunk – hiszen a királynő is öregszik. Ezen kívül a Mindhunter és a True Detective új évadaira is kíváncsi vagyok, és ez még csak a téli felhozatal – ki tudja, mit hoz még az ősz. Kovács Patrícia A Viszony-t nagyon várom. Az utóbbi években a kedvenc külföldi történetem az egészen elképesztő forgatókönyv és színészi játék miatt. Meg amiatt, hogy hány nézőpontból is nézhetjük az életünket. Varga Attila Hazaiból inkább a premierek izgatnak, az RTL három sorozatot is fejleszt, és papíron mindegyik jónak tűnik, a TV2-nél is van valami mocorgás. Külföldiek közül a Trónok harca záróévadát, az Ozark harmadik évadát és a Succession második etapját. Zomborácz Virág A Better Call Saul. Nehezen kezdtem el, mert a Breaking Bad idején nem voltam oda Saul Goodman karakteréért. Második nekifutásra viszont teljesen behúzott, egyértelműen ezt várom a legjobban. És persze a Trónok harcát. 
Trónok harca
Fotó: HBO

Tavaly egymillió jegyet váltottak magyar filmekre a mozikban

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.04. 20:38
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legtöbben Herendi Gábor Valami Amerika 3 című vígjátékára voltak kíváncsiak.
Több mint egymillió nézőjük volt a magyar filmeknek a hazai mozikban 2018-ban, a legsikeresebb alkotás Herendi Gábor Valami Amerika 3 című vígjátéka volt 372 ezer nézővel – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a decemberben bemutatott, Goda Kriszta rendezésében készült BÚÉK című film mindössze három hét alatt mintegy 160 ezer nézőt csábított a mozikba. Nagypál Orsi első mozifilmjét, a Nyitva című párkapcsolati dramedy-t több mint 54 ezren nézték meg. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című alkotására közel 50 ezren váltottak jegyet. Jelentős siker volt Ujj Mészáros Károly thrillere, az X – A rendszerből törölve; Lengyel Balázs első mozifilmje, a Lajkó - Cigány az űrben című szatíra és Milorad Krstic akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő. A 2017-ben bemutatott filmek közül tavaly is jelentős nézettséget ért el A Viszkis című Antal Nimród-film (327 ezer nézőből 2018-ban 57 ezer) és az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-film (138 ezer nézőből 2018-ban 47 ezer). A Filmalap által indított digitalizálási és filmfelújítási program részeként számos régi magyar klasszikus is újra moziforgalmazásba került 2018-ban, köztük Az én XX. századom című, első Enyedi Ildikó-film; Várkonyi Zoltán klasszikusa, az Egri csillagok és Bacsó Péter kultfilmje, A tanú. A régi magyar filmek össznézettsége a mozikban 2018-ban meghaladta a 45 ezret. A közlemény kitér arra is, hogy 2018-ban a klasszikus és új magyar alkotások nézettsége az országos elérésű televíziókban meghaladta a 26 milliót. Kiemelkedő eredményt értek el A Viszkis, a Pappa Pia, a Valami Amerika 3, a Coming out, A martfűi rém és a Dumapárbaj című Filmalap-támogatással készült alkotások. 

Szabad út jogi korlátok nélkül: minden 1948-ban elhunyt alkotó életműve jogdíj fizetése nélkül használható

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2019.01.04. 13:00
Kipling: A dzsungel könyve zenés játékként a Pesti Színház színpadán
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Január elsejével, a védelmi idő lejártával szabadon, jogdíj fizetése nélkül használhatjuk fel számos író, költő, zeneszerző, képzőművész és rendező műveit.
Kozma Lajos, a szecesszió magyar képviselője, Lehár Ferenc, Zerkovitz Béla operettkomponista vagy épp a dadaista képzőművész Kurt Schwitters munkássága is szabadon felhasználhatóvá vált ez év elejétől. A szerzői jog az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is a szerző életében és a halálát követő hetven évben védi a műveket, eszerint mostantól minden 1948-ban elhunyt alkotó életműve jogdíj fizetése nélkül használható, s különböző változatokban átdolgozható. A védelmi idő az elsősorban zenei művek esetében a hangfelvétel tulajdonosát, illetve minden közreműködő előadóját érinti. A szerzői jog a hetven év elteltével készült különféle feldolgozásokat, a megfilmesítéseket, reklámokba való beemeléseket, illusztrációkat, aktualizált, s újragondolt művek alkotóit szintén védi, ugyanakkor az eredeti mű szerzőjének névjoga nem jár le. Januártól a közkincs részét képezik a már említett művészek mellett Markovits Rodion író, újságíró, hadifogoly-regény író, Hamvas József filozófus, író, Szederkényi Anna író, hírlap- és drámaíró munkássága. Felhasználhatóak továbbá Bíró Lajos Oscar-díjra is jelölt, Londonban élt magyar származású író, forgatókönyvíró és Emery Roth (Róth Imre) magyar származású amerikai építész – a New York-i San Remo ház tervezője – alkotásai.
Charlie Chaplin A párizsi nő című, 1923-ban készült filmjét sem védi már szerzői jog
Fotó: CRITERION COLLECTION
Bár a nemzetközi téren helyenként más szabályozások szerint kezelik a szerzői jogi kérdéseket – Amerikában a jelenleg hatályos jog szerint az adott mű megjelenésétől kilencvenöt évig, vagy a szerző halálától számított hetven évig véd a jog –, szintén elismert szerzők munkái váltak elérhetővé. Beleértve Agatha Christie, Edith Wharton, Virginia Woolf, Rudyard Kipling, P. G. Wodehouse, D. H. Lawrence, E. E. Cummings, Marcel Proust vagy épp Charlie Chaplin egyes műveit. Közkinccsé vált Claude McKay jamaikai-amerikai költő, író, a harlemi reneszánsz képviselője, Szergej Mihajlovics Eisenstein filmrendező, valamint Arshile Gorky absztrakt expresszionista festőművész munkássága is. Egyes szakértők szerint negatív hatása is lehet a művek korlátlan elérhetőségének, az eredetihez méltatlannak vélt feldolgozások miatt, illetve mert szemben áll a kiadók érdekeivel. Mások az adott szerzők és alkotásaik ismertebbé válásáról, és a körülöttük kialakult érdeklődés növekedéséről, valamint nagyobb eladásokkal érvelnek. És azzal, hogy a feldolgozások, és a korábban született művekből inspirálódó alkotók előtt olyan út nyílhat meg, amely izgalmas, fontos új művészeti alkotások születését teszi lehetővé.