RMDSZ;

2019-01-04 14:01:17

Román lapok szerint Magyarországon lelt menedékre a korrupcióért elítélt volt RMDSZ-szenátor

Több román sajtótermék névtelen forrásokra hivatkozva azt feltételezi, Olosz Gergely Budapest vendégszeretetét élvezi. Orbán Viktor és Semjén Zsolt a legismertebb támogatójának számít.

Nemzetközi körözést adott ki csütörtökön a román rendőrség Olosz Gergely ellen. Az RMDSZ volt Kovászna megyei szenátorát december 20-án ítélte három év letöltendő szabadságvesztésre korrupcióért a román legfelsőbb bíróság. A román média már december 21-én jelezte, hogy a Kovászna megyei rendőrség nem találja a politikust, aki nem jelentkezett a büntetés végrehajtására, ezért országos elfogató parancsot adtak ki a nevére, és személyi adatait elküldték Románia valamennyi határátkelőjére.

Oloszt többrendbeli befolyással való üzérkedésért ítélték letöltendő börtönbüntetésre, illetve 384 ezer euró (123 millió forint) és 400 ezer lej (28 millió forint) értékű vagyonelkobzásra. A székelyföldi szenátor a vádirat szerint 2010-ben, még parlamenti képviselőként követte el a bűncselekményt, azt kihasználva, hogy korábban az energiaár-szabályozó hatóság elnöke volt. Négy román vállalkozót hitegetett azzal, hogy előnyös szerződéshez segíti cégeiket. Olosz így félmillió euró illetéktelen haszonhoz jutott. Az eljárás azért húzódott nyolc évig, mert ugyan 2013. július 17-én első fokon 7 év börtönbüntetésre ítélték Oloszt, de a döntést a fellebbviteli bíróság októberben érvénytelenítette, a vádlott foglalkozása miatt. Mivel ügyvéd, csak a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságnak lett volna joga döntést hozni ügyében. A megismételt eljárás eredménye lett a 3 éves börtönbüntetés.

A székelyföldi politikus sohasem saját pártjának, az RMDSZ-nek a támogatását élvezte elsősorban. Olosznak kiváló kapcsolatai voltak a Traian Basescu volt államfő vezette akkori kormánypárttal, a PDL-vel, őt tartották az RMDSZ-ben Basescu emberének. Testvére, Szabolcs, annak a Basescu-kedvenc Elena Udreának volt a tanácsadója, aki 2008-2012 között Románia régiófejlesztési és turisztikai minisztere volt, majd 2018 nyarán hat év börtönbüntetésre ítéltek korrupció miatt. Udrea a jogerős ítélet kihirdetése előtt Costa Ricára menekült.

Olosz legismertebb támogatójának Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Orbán Viktor számít. 

 

Hogy mire alapozzák ezt a feltételezést? A Sepsiszentgyörgyön született 42 éves Olosz középiskolai tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végezte, 1998-ban a győri Széchenyi István Főiskolán közgazdasági oklevelet, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen jogi szakokleveles közgazdászdiplomát szerzett. Romániában mesterizett. Doktorrá 2010-ben a Szegedi Tudományegyetem Jogi és Államtudományi karán avatták.

Olosz gimnazistaként került kapcsolatba a KDNP ifjúsági tagozatával, majd politikusként személyesen Semjén Zsolttal. Amint a román média is említi, 

  

Orbán Viktorhoz a 2011. februári RMDSZ-kongresszus miatt köti a közvélemény és a sajtó. Azon az emlékezetes nagyváradi eseményen, amely Markó Béla utódjáról döntött, Olosz is jelöltként indult Kelemen Hunor és a liberális Eckstein-Kovács Péter mellett. A székely politikus egyetlen tőkéje ebben a megmérettetésben az Orbán Viktorral és a KDNP-vel, illetve a Basescu PDL-jével való jó viszonya volt. A nagy esélyes Kelemen Hunor, akkor még a Markó-vonal képviselőjének számított, ezért az Orbán-kormány finoman szólva sem tekintette ideális jelöltnek.   

A kongresszusra, amelyen borítékolható volt a Markó által támogatott Kelemen győzelme, a Fidesz az Erdélyben ismeretlen Pelczné Gáll Ildikót küldte, aki nyíltan arra biztatta a jelenlevőket, hogy Oloszra voksoljanak, és szabályosan megfenyegette a küldötteket. Azt mondta, ha nem a megfelelő jelöltre szavaznak, annak hosszú távú következménye lesz. „A Fidesz alelnökeként biztosíthatom önöket, ha ma a változás mellett döntenek, akkor mi segítő kezet fogunk nyújtani önöknek” – mondta Orbán Viktor küldötte, akit lehurrogott a terem. (Azóta gyökeresen megváltozott az RMDSZ-Fidesz és a Kelemen-Orbán viszony, 2015-től kezdődően az RMDSZ is beállt Orbán Viktor Kárpát-medencei csatlósai sorába.)

A Basescu-szálat sem hagyták kihasználatlanul: Olosz testvére, a már említett Szabolcs több RMDSZ-es polgármesterrel közölte előzetesen, ha pénzt akarnak a bukaresti fejlesztési minisztériumtól, szavazzanak a bátyjára.

A 2010-től indult Olosz elleni korrupciós vád sem ingatta meg Budapest bizalmát. Erdélyi sajtóinformációk szerint Semjén a 2012-es parlamenti választáson Kelemennél járt közben azért, hogy pártfogoltját szenátori listára tegyék. Kelemen a megyei szervezetre hivatkozva hárította el, de az amúgy Oloszért nem, Orbán Viktorért és kormányáért annál inkább lelkesedő helyi vezérek azonnal eleget tettek a kérésnek.

Olosz esetében szembetűnő, hogy míg az RMDSZ kiállt a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által meghurcolt és börtönbüntetésre ítélt Nagy Zsolt, Markó Attila és az épp eljárás alatt lévő Horváth Anna mellett, hangoztatva, hogy hisz ártatlanságukban, politikai-etnikai boszorkányüldözés áldozatainak tekinti őket, Olosz esetében ezt nem tette meg.

Hogy mikor tűnt el Olosz Romániából, azt nem tudni, de vélhetően a jogerős ítélet meghozatala előtt. Utoljára november 11-én, egy székelyföldi templom felújítás utáni megnyitó ünnepségén jelent meg nyilvánosság előtt Semjén Zsolt oldalán.

A román hatóságok hivatalosan nem fogalmazták meg, hogy Magyarországra szökhetett Olosz. Amennyiben megtette,