Ötéves mélypontra csökkent az illegálisan Európába érkezők száma

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:33

Fotó: Christian Marquardt / AFP
A Frontex jelentése szerint a tavaly érkezettek száma 92 százalékkal alacsonyabb volt a 2015-ben regisztráltnál.
Ötéves mélypontra süllyedt tavaly az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma, mintegy 150 ezer embert regisztráltak a tagállamok külső határain – írta pénteken közzétett jelentésében az EU part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex). A friss értékelés szerint a tavaly érkezettek száma 92 százalékkal alacsonyabb volt a migrációs válság csúcspontján, 2015-ben regisztrált több mint egymilliónál. A bevándorlók száma már 2017-ben is meglehetősen alacsony volt a korábbiakhoz képest, a további visszaesés oka pedig elsősorban a Földközi-tenger középső részén húzódó útvonal visszaszorulása. A legfőbb belépési pontnak ennek megfelelően már Spanyolország számít, ahol 2018-ban 57 ezer illegális határátlépést jegyeztek fel, ami több mint duplája a 2017-es adatoknak. Az érkezők legnagyobb csoportjait a marokkói, guineai, mali és algériai állampolgárok alkották. Immár a keleti útvonal lépett elő a második helyre, miután körülbelül harmadával nőtt az itt belépők száma, elérve az 56 ezret. A növekedést főként a Törökország szárazföldi határa felől illegálisan Görögországba érkezők számának emelkedése okozta, de a ciprusi adatok is megduplázódtak. A legtöbb érkező szíriai, iraki, valamint afgán menedékkérő, de egyre többen vannak a törökök is. Olaszországban mintegy 23 ezren értek partot tavaly, ez 80 százalékos csökkenést az ezt megelőző évhez képest, hasonlóan alacsony számokra legutóbb 2012-ben volt példa. A Líbia felől érkezők száma 87 százalékkal esett vissza. A migránsok között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak. A Frontex arról is beszámolt, hogy a tavaly regisztrált összes bevándorló 18 százaléka volt nő, csaknem ötödük saját bevallása szerint 18 éven aluli. A kísérő nélküli kiskorúak száma 4 ezer körül volt.
Szerző
Témák
Frontex Európa

Ebolagyanús beteget ápolnak egy svéd kórházban

Publikálás dátuma
2019.01.04. 16:19

Fotó: FREDRIK PERSSON / AFP
Feltételezett ebolás megbetegedés miatt kezelnek egy embert Svédországban, az uppsalai egyetemi kórházban – írja a CNN. A beteg jelenleg a klinika elkülönítőjében van. Korábban az enköpingi kórházban kezelték, az intézményt azóta lezárták és a beteggel érintkezésbe került dolgozókat elkülönítették. Egyelőre nem közölték, hogy az érintett személy a tüntetek megjelenése előtt járt-e külföldön. A vizsgálati eredményekről várhatóan még pénteken tájékoztatnak majd. A hatóságok hangsúlyozták: egyelőre csak feltételezések vannak, másik betegség is állhat a háttérben.
Szerző

Lavinaveszélyre figyelmeztetnek a dél-lengyelországi hegyekben

Publikálás dátuma
2019.01.04. 15:24
Illusztráció
Fotó: AFP
A napokban a legkönnyebb útvonalakon sem javasolnak hegyi túrát. Az időjárás miatt negyvenen tátrai turistaszállókban rekedtek.
A déli vajdaságokban folytatódó intenzív havazás miatt Lengyelországban a meteorológiai szolgálat első fokú riasztást adott ki pénteken, az országrész hegyeire vonatkozóan pedig a mentők komoly lavinaveszélyre figyelmeztetnek. Kedd óta különösen a Sziléziai, a Kis-lengyelországi és Kárpátaljai vajdaságban esett nagyobb mennyiségű hó. A riasztás a legalacsonyabb a három fokozatú skálán. Ez olyan természeti jelenségekre vonatkozik, amelyek anyagi károkat okozhatnak, és veszélyeztethetik az emberek egészségét, életét. A lavinaveszélyre a hegyi mentők mindenekelőtt a Tátrában figyelmeztetnek, itt négyes riasztást adták ki az ötfokú nemzetközi skálán. A mentőszolgálat a napokban semmiféle hegyi túrát nem javasol, a legkönnyebb útvonalakon sem. A rossz időjárás miatt 40 ember rekedt három magasan fekvő tátrai turistaszállóban, amelyek a Lengyel Öt-tó völgyben, a Halas-tónál, illetve a Roztoka-völgyben találhatók. A szállók üzemeltetői szerint az élelmiszer-tartalék elegendő, a turisták biztonságban vannak. A Roztoka-völgyben szerdán már lezúdult egy lavina, de a hatására elindított mentőakció során megállapították, hogy a környéken nem tartózkodott turista. Ítéletidőről számolnak be a balti-tengeri városokból is. Többek között az ismert üdülőhelyeken – Gdanskban, Sopotban és Kolobrzegben – a nagy hullámok miatt egy időre lezárták a mólókat. A tengermelléki térségben a szél visszaduzzasztotta a Balti-tengerbe ömlő folyók vizét, így ezek kiöntöttek, de csütörtökön már apadtak. Sem az ár, sem a szél miatt nem sérült meg senki, a tűzoltóknak azonban közel 540-szer kellett beavatkozniuk az elárasztott házak, a viharban megrongálódott háztetők, kidőlt fák miatt.
Szerző