Kolozsváron a gyerekek kevesebb mint hét százaléka született magyar családokban tavaly

Publikálás dátuma
2019.01.04. 18:06
MTI Fotó: Biró István
Ez az arány fele akkora, mint amekkorát a közösség több mint 15 százalékos részaránya indokolna.
Tavaly 462 magyar gyerek született Kolozsváron, ami a városban anyakönyvezett 6 667 újszülött kevesebb mint hét százalékát teszi ki – derült ki abból az összesítésből, amelyet Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája juttatott el pénteken a maszol.ro hírportálnak. A magyar újszülöttek aránya fele akkora, mint amekkorát a közösség több mint 15 százalékos részaránya indokolna. A legutóbbi, 2011-ben végzett népszámláláson Kolozsvár 325 ezer lakosa közül csaknem ötvenezer vallotta magát magyarnak. Az alpolgármester közleménye szerint tavaly 462 gyerek született Kolozsváron magyar családokban: 241 lány és 221 fiú. A legnépszerűbb neveknek a lányoknál az Emma (16), a Nóra (13), az Eszter (13), az Anna (13), a Zsófia (11) és a Hanna (7) bizonyultak. A fiúnevek közül az Ádám (12), az Erik (9), a Dominik és az Ákos (8-8) lett dobogós, de a Dániel és a Levente (7-7) is népszerű névnek számított. 2018-ban összesen 3 290 lányt és 3 377 fiút anyakönyveztek Kolozsváron. A legnépszerűbb fiúnevek az Andrei (359), az Alexandru (266) és a Matei (265), a leggyakoribb lánynevek pedig a Maria (709), a Sofia (215), és a Ioana (137) voltak. Tavaly 4 959 személy hunyt el Erdély legnagyobb városában, továbbá 2504 házasságot kötöttek, és 68 válást mondtak ki a kolozsvári anyakönyvvezető előtt. Az önkormányzat vezetősége kitüntetésben részesítette azt a 497 párt, amely az 50. házassági évfordulóját ünnepelte, és azt a 3 kolozsvári lakost, aki tavaly töltötte be 100. életévét – idézte Oláh Emese alpolgármestert az erdélyi hírportál. 
Szerző

Hétfőn nyithat újra a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:56

Január 7-től újra fogadhatnak kismamákat és a babákat a Podmaniczky utcai osztályon.
Az eredeti terveknek megfelelően január elején – átmeneti szünet után – újranyit a Honvédkórház koraszülött intenzív részlege (PIC) – tudta meg az mfor.hu. A portálnak egy névtelenséget kérő kórházi forrása úgy fogalmazott: „humánerő tekintetében és technikailag is minden adott, minden a helyén van, így 99 százalékig biztos, hogy január 7-én újranyit a koraszülött intenzív osztály”. Így hétfőtől újra III. progresszivitási szinten, 14 ággyal (inkubátorral) tud üzemelni a koraszülött intenzív, miután a vezetőségnek sikerült megoldani a problémákat. Mint írják, az osztályra új embereket tudtak felvenni, és a kórház vezetősége biztosítja azokat a bérezési feltételeket, mellyel akár másfélszer magasabb bérért végezhetik munkájukat az ott dolgozók. Bevezették a speciális bérpótlékot és külön ösztönző keret áll rendelkezésre az ügyeletet vállalók számára – teszi hozzá a portál. A hvg.hu is úgy tudja, hogy jövő héttől újra fogadnak kismamákat és a babákat a Podmaniczky utcai osztályon.
Szerző

Helsinki Bizottság: Elfogadhatatlan a fokozott rendőri ellenőrzés elrendelése

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:25
Képünk illusztráció
Fotó: Pál Anna Viktória
Közadatkérelemmel fordulnak a fővárosi főkapitányhoz, hogy megtudják, milyen körülmények játszottak szerepet az ellenőrzés elrendelésében.
„Elfogadhatatlan, hogy a fővárosban fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány. Ahogyan az is visszaélés a joggal, hogy 8 megyében minden elfogadható indok nélkül tartanak érvényben fokozott ellenőrzést”

– hívta fel a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság. Mint írták, évek óta küzdenek a fokozott ellenőrzés észszerű korlátozása érdekében, elemzéseikben és kutatásokban pedig bebizonyították, hogy a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok tömegének a jogait. Már 2013-ban azt kérték az alapvető jogok biztosától, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. Öt és fél éve pedig a strasbourgi bíróság elé vitték egyik ügyfelük panaszát, mert – bár semmivel nem gyanúsítottak, szabálysértést, bűncselekményt nem követett el – retorziós jelleggel igazoltatták, majd ruházatát is átvizsgálták – tették hozzá. Közleményük szerint legutóbb tavaly keresték meg az országos főkapitányt, hogy tájékoztasson arról, milyen adatok alapján rendelt el fokozott ellenőrzést. „Válaszleveléből semmi nem derült ki, viszont júliusban az ország kétharmadának lakhelyén megszűnt a »különleges« jogkorlátozás. Most újra az ország népesebbik felében van fokozott ellenőrzés” – fogalmaztak. A Magyar Helsinki Bizottság ezért
„közadatkérelemmel fordul a fővárosi főkapitányhoz, hogy milyen adatokra, körülményekre alapította a fokozott ellenőrzés újabb elrendelését.”

Szerző