Hétfőn nyithat újra a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:56

Január 7-től újra fogadhatnak kismamákat és a babákat a Podmaniczky utcai osztályon.
Az eredeti terveknek megfelelően január elején – átmeneti szünet után – újranyit a Honvédkórház koraszülött intenzív részlege (PIC) – tudta meg az mfor.hu. A portálnak egy névtelenséget kérő kórházi forrása úgy fogalmazott: „humánerő tekintetében és technikailag is minden adott, minden a helyén van, így 99 százalékig biztos, hogy január 7-én újranyit a koraszülött intenzív osztály”. Így hétfőtől újra III. progresszivitási szinten, 14 ággyal (inkubátorral) tud üzemelni a koraszülött intenzív, miután a vezetőségnek sikerült megoldani a problémákat. Mint írják, az osztályra új embereket tudtak felvenni, és a kórház vezetősége biztosítja azokat a bérezési feltételeket, mellyel akár másfélszer magasabb bérért végezhetik munkájukat az ott dolgozók. Bevezették a speciális bérpótlékot és külön ösztönző keret áll rendelkezésre az ügyeletet vállalók számára – teszi hozzá a portál. A hvg.hu is úgy tudja, hogy jövő héttől újra fogadnak kismamákat és a babákat a Podmaniczky utcai osztályon.
Szerző

Helsinki Bizottság: Elfogadhatatlan a fokozott rendőri ellenőrzés elrendelése

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:25
Képünk illusztráció
Fotó: Pál Anna Viktória
Közadatkérelemmel fordulnak a fővárosi főkapitányhoz, hogy megtudják, milyen körülmények játszottak szerepet az ellenőrzés elrendelésében.
„Elfogadhatatlan, hogy a fővárosban fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány. Ahogyan az is visszaélés a joggal, hogy 8 megyében minden elfogadható indok nélkül tartanak érvényben fokozott ellenőrzést”

– hívta fel a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság. Mint írták, évek óta küzdenek a fokozott ellenőrzés észszerű korlátozása érdekében, elemzéseikben és kutatásokban pedig bebizonyították, hogy a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok tömegének a jogait. Már 2013-ban azt kérték az alapvető jogok biztosától, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. Öt és fél éve pedig a strasbourgi bíróság elé vitték egyik ügyfelük panaszát, mert – bár semmivel nem gyanúsítottak, szabálysértést, bűncselekményt nem követett el – retorziós jelleggel igazoltatták, majd ruházatát is átvizsgálták – tették hozzá. Közleményük szerint legutóbb tavaly keresték meg az országos főkapitányt, hogy tájékoztasson arról, milyen adatok alapján rendelt el fokozott ellenőrzést. „Válaszleveléből semmi nem derült ki, viszont júliusban az ország kétharmadának lakhelyén megszűnt a »különleges« jogkorlátozás. Most újra az ország népesebbik felében van fokozott ellenőrzés” – fogalmaztak. A Magyar Helsinki Bizottság ezért
„közadatkérelemmel fordul a fővárosi főkapitányhoz, hogy milyen adatokra, körülményekre alapította a fokozott ellenőrzés újabb elrendelését.”

Szerző

Több kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:08
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az autósoknak 50-55 perces araszolásra kell számítaniuk Ausztria irányába.
A megnövekedett forgalom miatt 5 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében. A közlekedőknek a határátlépési pontnál történő áthaladás lassulására kell számítani – írja a police.hu. Az Útinform szerint mindez  50-55 perces araszolást eredményez Ausztria irányába.   A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az autósok fokozott odafigyeléssel közlekedjenek az érintett szakaszon, és indulás előtt a rendőrség honlapján, a határinfo oldalon tájékozódjanak a választott határátlépési pontoknál szükséges várakozási időkről.
Szerző