A sztrájk bejelentésére várt a tömeg

Publikálás dátuma
2019.01.06 12:25

Fotó: Vajda József
A tegnapi tüntetés legfontosabb eleme a szakszervezetek ultimátuma a kormánynak: a rövid határidő és a sztrájkkészültség bejelentése.
– A szombati tüntetés legfontosabb eleme a szakszervezetek ultimátuma a kormánynak: a rövid határidő és a sztrájkkészültség bejelentése pontosan az volt, amire a tömeg várt – értékelte a szombati demonstrációt lapunknak Reiner Roland, az Integrity Lab alapítója. Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője arra is rámutatott, hogy az elvárásokhoz képest a szakszervezetek talán nem reagáltak elég gyorsan, a választók ugyanis már a rabszolgatörvény elfogadása óta várták a sztrájk meghirdetését. Mindenesetre ez és a szakszervezetek négy pontja az elemző szerint arra elég, hogy nem fullad ki a tiltakozási hullám és van konkrét terv is. Reiner Roland szerint a tömeg mérete Budapesten talán elmaradt az előzetes várakozásoktól és nem volt éjszakába nyúló folytatás sem, de ennél sokkal fontosabb, hogy pénteken és szombaton az ország számos pontján zajlottak helyi demonstrációk 500-1000-2000 fővel. – Ezen a szinten ez komoly eredmény: valójában az, hogy a tüntetések a fővároson kívül is ennyi embert megmozgatnak, fontosabb, mint ha a budapesti tüntetésen 4-5 ezer fővel többen lettek volna – vélekedett a politológus. – Pozitív tapasztalata volt a tüntetőknek, hogy nem tört meg a tavaly év végi lendület – folytatta Virág Andrea. A Republikon Intézet elemzője szerint ugyanis nagy kérdés volt, hogy tud-e folytatódni az a tömegeket vonzó tüntetéssorozat, amely decemberben kezdődött. A szombati demonstráció viszont legalább akkora volt, mint bármelyik tavaly év végi akció. Az viszont a szakértőt meglepte, hogy nem volt folytatása a tüntetésnek, amikor hivatalosan vége lett a demonstrációnak. – A Fidesznek emiatt talán nehezebb lesz rásütni a tiltakozásra, hogy a Soros György által irányított agresszív emberek szétverik a fővárost – legalábbis Virág Andrea szerint. Reiner Roland szerint nem egyértelmű, hogy a politikus felszólalók üzenetei mennyire találtak célt, szemben a szakszervezeti konkrét és egy irányba mutató követelésekkel. – A pártok képviselői, miközben jelenlétükkel egységet mutattak, tartalmilag kevésbé voltak egységesek. Jellemzően mindenkinél a saját politikai agenda került előtérbe, ezzel viszont a köztük lévő stratégiai különbségek jobban láthatóvá váltak – fogalmazott a szakértő. Az ugyanakkor fontos, hogy az összegyűlt tömeg minden megoldási javaslatot éljenezve fogadott, a Hadházy Ákos-féle bojkott elképzeléstől egészen a Tóth Bertalan-féle teljes közös ellenzéki EP-listáig. A jövőre nézve ugyanakkor – folytatta Reiner – szerencsésebb lenne, ha nem csak a célok, de az eszközök tekintetében is egységet mutatnának az ellenzéki politikusok.
Témák
tüntetés
Frissítve: 2019.01.06 12:31

Az ORÖ is lemondatná Pócs Jánost a botrányos videó miatt

Publikálás dátuma
2019.03.26 17:44

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Maga az érintett fideszes képviselő korábban nem talált semmi kivetnivalót a felvételen, amelyen "viccből" bezár egy roma férfit egy égő kazánba. Lassan úgy fest, ezzel a véleményével egyedül van.
Nemrég írtunk arról a videóról, amelyen a fideszes Pócs János - mint mondta, "viccből" - egy égő kazánba zárja egy roma alkalmazottját. Íme:
Ahogy az várható volt, a felvételnek jókora visszhangja lett. "Szokatlan módon" ezúttal a kormánypárt sem próbálta mindenáron védeni a védhetetlent, a Fidesz-frakció szűkszavú reakciója szerint ugyanis: "még ha baráti viccelődésnek szánták is, a videó nem szerencsés, mert félreértésekre adhat okot."

Mások természetesen ennél jóval keményebben fogalmaztak, az országgyűlési képviselő azonnali lemondását követelve. Az Országos Roma Önkormányzat most közleményben szintén erre szólította fel a fideszes politikust - írja a hvg.hu. Mint fogalmaztak, a szervezetet mélységesen felháborítja a felvétel, és külön kiemelik, hogy
egyik embertársunk égetésével sem szabad viccelődni, különösen ebben az évben amikor a roma holokauszt 75. évfordulójára fogunk megemlékezni.
Ezért felszólítják Pócs Jánost, hogy azonnal mondjon le képviselői mandátumáról, és nyilvánosan kérjen bocsánatot.

Az érintett politikus, Jászapáti egykori polgármestere az eset kapcsán a 444.hu stábjának azt mondta, a "vidám, ironikus" felvétel a mostanra elhunyt férfi kérésére készült még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Egy hétig sem működött a vízautomata, amelyet Áder János adott át Pécsen

Publikálás dátuma
2019.03.26 17:23
Áder János köztársasági elnök
Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Nem elég, hogy a köztársasági elnököt anno tüntetők fogadták annál a pécsi gimnáziumnál, ahol a víz világnapja alkalmából előadást tartott, mostanra még az általa felavatott ivókút is elromlott.
"Hat napig bírta a vízautomata, amit Áder átadott múlt héten" - írta a Facebook oldalán Nemes Balázs, a Momentum politikusa, aki a bejegyzéshez egy képet is csatolt a - kihelyezett felirat szerint - vízvezetékrendszer problémája miatt működésképtelen szerkezetről. 

A posztot kiszúró Szabad Pécs portál felidézi, hogy Áder János köztársasági elnök múlt héten a március 22-i víz világnapja alkalmából Pécs egyik legpatinásabb középiskolájában, a Leöwey Gimnáziumban tartott előadást a fenntartható fejlődésről és a klímaváltozásról. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az államfőt az épület előtt tüntetők várták, akik – többek között - azt skandálták, hogy: "Bábú vagy, János! ; Ne írj alá, János! ; Elnök van, köztársaság nincs! ; Nem bízunk benned, János!".

A köztársasági elnök programjának keretében akkor a szóban forgó ivókutat is átadták, aminek a kialakításához az Áderhez kötődő Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is hozzájárult. Jelenleg úgy fest, ez nem volt túl jó "befektetés".