Az egyik legismertebb magyar luxusétterem főz Orbánra a Várban

Publikálás dátuma
2019.01.07. 13:16
A Gundelben látja vendégül ma este Orbán Viktor a miniszterelnöki eskütétele utáni vacsorára meghívottakat
Fotó: Kertész Gábor
A Gundel kapta megbízást, hogy a budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse.
"A Gundel egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Az alapító Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére" - olvasható a luxusétterem honlapján. A hvg.hu most megtudta: a Gundel üzemelteti a Várba költöző Miniszterelnökség menzáját. 
A hírportál névtelenséget kérő informátora szerint a megbízást pályázaton nyerték el, és magában foglalja a teljes catering tevékenységet a kormány új székhelyén.  
Kérdésünkre az információt az étterem kommunikációs igazgatója, Angelus Barbara megerősítette, ahogy azt is, hogy tenderen nyerték el a megbízást. A szolgáltatás ellenértékéről és más részletekről viszont nem kívánt nyilatkozni, a várgondnoksághoz irányított bennünket

- írja az online újság. Felidézik: a Gundel exkluzív étteremnek számít, a honlapjukon elérhető menüben a legolcsóbb főétel közel 6000 forint, míg a legdrágább 16 500 forint. Természetesen ebből nem következik, hogy a Miniszterelnökség menzájának üzemeltetését is ilyen árszinten vállalták, de az biztos, hogy a színvonalat tekintve magasra tették a lécet az új kormányzati munkahelyen. 
A hírportál megszólaltatott egy névtelenséget kérő szakmabelit, aki szerint jó döntés a Gundel kiválasztása. Egyrészt Litauszki Zsolt vezetőn séf elismertsége, másrészt az étterem nemzetközi hírneve miatt, hiszen az Orbán Viktorhoz érkező, legmagasabb szintű delegációk előtt is bátran lehet majd dicsekedni azzal, hogy a Gundel remekeit szolgálják fel nekik.
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 13:53

Veronai buszbaleset: megtagadta a vallomást a meggyanúsított háziorvos

Publikálás dátuma
2019.01.07. 13:02
Megemlékezés a veronai buszbaleset első évfordulóján 2018 januárjában
Fotó: Vajda József
Megtagadta a vallomást az a háziorvos, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt hallgatott ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december 14-én a 17 halálos áldozattal járó veronai buszbalesettel kapcsolatban.
24.hu értesülései szerint a szabadlábon védekező háziorvos nem ismerte el bűnösségét a gyanúsítotti kihallgatása során. Az orvos megalapozott gyanú szerint tudott az autóbuszvezető alvászavaráról, mégsem végezte el soron kívül a férfi egészségügyi alkalmassági vizsgálatát.
A hírportál megkereste az Országos Rendőr-Főkapitányság sajtóosztályát, hogy a részletekről érdeklődjön, de a korábban közölteknél - miszerint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy személyt gyanúsítottként hallgattak ki - nem szerettek volna bővebben nyilatkozni a nyomozás részleteiről. A Bács-Kiskun megyei főügyészség helyettes szóvivője, Négyessyné Bodó Marianna viszont elmondta:    
A gyanúsítottként kihallgatott háziorvos nem tett érdemi vallomást, és védekezést sem terjesztett elő. A háziorvos panaszt tett a gyanú közlése ellen. A panasz érdemi elbírálására azt követően kerül sor, amikor kijelölik az ügyben eljáró ügyészséget.

A háziorvos legfeljebb egy év börtönt kaphat, ha bűnösnek találják.
A lap az esettel kapcsolatban felidézi: Paolo Sachar veronai államügyész hat személy ellen nyújtott be vádemelési kérelmet közúti baleset okozása címén. Köztük az egyetlen magyar az autóbusz sofőrje, aki túlélte a tragikus balesetet. A többi vádlott olasz, köztük van a baleset helyszíne, az A4-es autósztráda Brescia-Padova szakaszáért felelős mérnök, a sztrádaszakasz biztonsági elemeit tervező és ezek építését irányító műszaki hivatal vezetője, valamint az Anas olasz autósztráda-üzemeltető vállalat három mérnöke, akik szintén a biztonsági elemekért voltak felelősek. Az érintett sztrádaszakasz biztonsági kiépítése ugyanis még a kilencvenes évek elején történt. A legutóbbi, decemberi tárgyaláson egyikük sem jelent meg a veronai bíróságon. A magyar nyomozásnak pedig egészen december közepéig nem volt gyanúsítottja: a háziorvos D. Antal az első.
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 16:19

Fidesz-iroda ablakát törték be a Váci úton

Publikálás dátuma
2019.01.07. 12:26
A XIII. kerületi idoda a Googe júniusi fotóján
Fotó: Google Street View
Tégla méretű lyuk éktelenkedik a kormánypárt XII. kerületi irodájának ablakán. A rabszolgatörvény elfogadása óta trend lett a Fidesz-KDNP ingatlanjainak rongálása.
Betörték az egyik Fidesz-iroda ablakát a XIII. kerületi Váci úton, írja a hvg.hu. A lap képein jól látszik, hogy a bejárati ajtótól balra eső ablaktábla közepén egy nagyjából tégla méretű lyuk található.
A kormánypártok irodái a rabszolgatörvény elfogadása óta igen népszerű célpontok. A szegedi Fidesz-pártiroda ablakát decemberben előbb betörték, majd másnap fehér festékkel borították be. Budapesten a Klauzál téri irodát szórólapokkal ragasztották össze, a KDNP XII. kerületi irodájának kirakatán pedig fekáliát kentek szét ismeretlenek.
Ugyanezt az irodát egyébként a decemberi tüntetések során egyszer már festékszóróval is kidekorálták. A rendőrség helyszínel, és körbekerítette az ingatlant.
Szerző