Alkotmánybírónak jelölik a bukott szlovák exminiszterelnököt

Publikálás dátuma
2019.01.07. 17:58
Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
A kormányfői posztról tavaly lemondott Robert Ficót az egyik párttársa javasolta a taláros testületbe.
Hétfőig kellett eljuttatni az alkotmánybíró-jelöltek nevét az illetékes bizottságnak, a legfrissebb listán pedig már Robert Fico is szerepel – számol be a parameter.sk szlovákiai portál. A Paraméter szerint a miniszterelnöki székből tavaly márciusban távozó Smer-elnököt párttársa, Martin Glváč jelölte, és abszurd esetben még a testület elnöke is lehetne.

A miniszterelnöki posztot 2006 és 2010 között, majd 2012-től ismét betöltő Fico 2018. március 15-én nyújtotta be lemondását Andrej Kiska szlovák államfőnek, aki ezt követően az általa ajánlott Peter Pellegrinit bízta meg a kormányalakítással. A végül Fico távozásához vezető tavalyi szlovák belpolitikai válság azután alakult ki, hogy menyasszonyával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót. A 27 esztendős oknyomozó riportert vélhetően a munkája miatt ölték meg, hiszen többek között adócsalások feltárásával foglalkozott, amelyeknek jelentős része a kormányzó Smerhez köthető személyeket is érinthetett.

A leszámolás után északi szomszédunknál több nagy tüntetés is volt, amelyeken előbb Robert Kalinák belügyminiszter, majd Fico és kormányának távozását követelték. Végül sor is került mindkettejük lemondására, bár a többség szerint Fico félig a "háttérből" továbbra is fontos szerepet játszik a szlovák politikában.

Az új alkotmánybíró-jelöltek meghallgatását az államfő jelenlétében január 23-án kezdik. A képviselőknek a január 29-én kezdődő ülésen kellene meghozniuk a döntéseket.
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 18:05

Medve támadt egy vadászó magyar állampolgárra Székelyföldön

Publikálás dátuma
2019.01.07. 12:38
Illusztráció: AFP
Medve támadt egy vadászaton levő magyar állampolgárra Székelyföldön, akit válltöréssel és zúzódásokkal szállítottak kórházba. Az 54 éves áldozatot a székelyudvarhelyi kórházban műtötték meg, hétfőn már elhagyhatta a kórházat.
Az Agerpres hírügynökség hétfői tudósítása szerint a támadás vasárnap történt. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta: egy tízfős magyarországi csoport vaddisznóvadászaton vett részt, az egyik tagjukra Siménfalva (Simonesti) környékén támadt rá a medve. A többi vadász a társuk megmentése érdekében többször a levegőbe lőtt, így az állat megijedt és elmenekült. A férfit mentővel a székelyudvarhelyi kórház ortopédiai részlegére szállították. Lukács Antal, a kórház menedzsere elmondta, hogy a medve megharapta és zúzódást is okozott a férfi bal vállán és karján, de a nyak tájékán is voltak sérülései. A vállán törést is elszenvedett, ezért műtétet hajtottak végre, de hétfőn már elhagyhatta a kórházat. Az idén ez volt az első medvetámadás Hargita megyében. Romániában egyre több gondot okoz a túlszaporodott medveállomány, miután betiltották a vadászatukat. A környezetvédelmi tárca 2016 előtt évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Dacian Ciolos vezette kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 barnamedve él.

Kidobtak egy nőt az ablakon - Minek ment oda, kérdezi a francia kormány testülete

Publikálás dátuma
2019.01.07. 12:04

Fotó: Shutterstock
Deréktől lefelé megbénult az akkor 25 éves nő, akit élettársa dobott ki az ablakon. Elveszik a neki járó kártérítés felét.
Egy francia kormánytestület megállapította egy nő részleges felelősségét az őt ért erőszakban, ezért csökkentette a neki járó kártérítés összegét - írja az Euronews. A nőt élettársa dobta ki otthonuk második emeleti ablakán - túlélte, de deréktól lefelé megbénult.
A civil ügyekben az áldozatok kárpótlásának lebonyolításáért felelős francia kormányzati szerv szerint a nő akkor hibázott, amikor 2013. augusztus 24-én este hazament a férfihez - aki egyébként 15 év börtönbüntetést kapott tettéért. A rendőrség korábban már kiszállt a pár otthonához, amikor a férfi egy barátjukkal volt erőszakos. Azt tanácsolták a nőnek, hogy töltse máshol az éjszakát. Az AFP hírügynökség által csak Aidának nevezett nő meg is próbált így tenni, ám mivel késő volt, ezért nem jártak már a vonatok. Több barátjának is írt és felhívta a vészhelyzetekre bevezetett telefonszámot, de sehol sem talált helyet, ahol éjszakázhatott volna, így az utca helyett választotta azt, hogy mégis hazamegy.
Az akkor 25 éves nőt rendszeresen bántalmazta a partnere, de kórházba egyszer sem került – mondta az AFP-nek a nő ügyvédje. Amikor aznap este a rendőrök elmentek, a férfi ismét nekiesett Aidának, mire a szomszédok ismét kihívták a rendőröket. Azok hajnali fél 4-kor érkeztek ki ismét a lakáshoz, ekkor találtak ár az eszméletlen nőre a lakótömb bejáratánál, a földön fekve.
Az ügyben az ítélet 2016 júniusában született meg, Aidának 90 ezer euró - nagyjából 28,8 millió forint - kártérítést ítéltek meg. A nő ügyvédei kérték a kormányzati testületet, hogy kezdjék meg a pénz átutalását, ám most az a döntés született, hogy csak annak egy része jár Aidának. Az áldozat fellebbezett az őt hibáztató döntés ellen, a tanács májusban hallgatja meg.
Szerző