Alkotmánybírónak jelölik a bukott szlovák exminiszterelnököt

Publikálás dátuma
2019.01.07 17:58
Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
Fotó: /
A kormányfői posztról tavaly lemondott Robert Ficót az egyik párttársa javasolta a taláros testületbe.
Hétfőig kellett eljuttatni az alkotmánybíró-jelöltek nevét az illetékes bizottságnak, a legfrissebb listán pedig már Robert Fico is szerepel – számol be a parameter.sk szlovákiai portál. A Paraméter szerint a miniszterelnöki székből tavaly márciusban távozó Smer-elnököt párttársa, Martin Glváč jelölte, és abszurd esetben még a testület elnöke is lehetne.

A miniszterelnöki posztot 2006 és 2010 között, majd 2012-től ismét betöltő Fico 2018. március 15-én nyújtotta be lemondását Andrej Kiska szlovák államfőnek, aki ezt követően az általa ajánlott Peter Pellegrinit bízta meg a kormányalakítással. A végül Fico távozásához vezető tavalyi szlovák belpolitikai válság azután alakult ki, hogy menyasszonyával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót. A 27 esztendős oknyomozó riportert vélhetően a munkája miatt ölték meg, hiszen többek között adócsalások feltárásával foglalkozott, amelyeknek jelentős része a kormányzó Smerhez köthető személyeket is érinthetett.

A leszámolás után északi szomszédunknál több nagy tüntetés is volt, amelyeken előbb Robert Kalinák belügyminiszter, majd Fico és kormányának távozását követelték. Végül sor is került mindkettejük lemondására, bár a többség szerint Fico félig a "háttérből" továbbra is fontos szerepet játszik a szlovák politikában.

Az új alkotmánybíró-jelöltek meghallgatását az államfő jelenlétében január 23-án kezdik. A képviselőknek a január 29-én kezdődő ülésen kellene meghozniuk a döntéseket.
2019.01.07 17:58
Frissítve: 2019.01.07 18:05

A tálibokat puhítja Trump kormánya az afganisztáni kivonulás előtt

Publikálás dátuma
2019.01.23 07:32

Fotó: AFP/
Arra akarják rábírni a radikális iszlamista erőket, hogy az amerikai csapatkivonás után működjenek együtt a az afgán kormánnyal.
Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja Katarban tárgyalásokat folytat az afgán tálibok képviselőivel - erősítette meg az amerikai közszolgálati rádió (NPR) meg nem nevezett amerikai külügyi forrásokra hivatkozva.  A tálibok szóvivője, Zabiulláh Mudzsáhid még hétfőn bejelentette, hogy megbeszéléseket folytatnak Khalilzaddal és munkatársaival az afganisztáni háború lezárásának lehetőségeiről. Washington eddig soha nem erősítette meg hivatalosan, de nem is cáfolta, ha a tálibokkal közvetlenül egyeztet. Az NPR információi szerint a State Department (külügyminisztérium) neve elhallgatását kérő tisztségviselője közölte: Zalmay Khalilzad és kísérete Dohában, Katar fővárosában - ahol a tálibok irodát tartanak fenn - két napon keresztül egyeztetett az afganisztáni fél képviselőivel. 
Az amerikai különmegbízott a hét végén az afgán tálibok egyik fő támogatójaként számon tartott Pakisztánban tárgyalt. Vasárnap este Iszlamabadból Twitter-bejegyzésben tudatta: "jó irányban haladunk, Pakisztán részéről újabb fejlemények vannak, amelyek eredményeket is hoznak majd". A tárgyalások idején Dohában járt Imran Khan, pakisztáni kormányfő is, de nem tudni, hogy részt vett-e az amerikai-afganisztáni egyeztetéseken. Khalilzád Indiát és Kínát is érintő körutat tesz a térségben. Az Egyesült Államok rá akarja venni a tálibokat arra, hogy együttműködjenek az afganisztáni kormányzattal. Ezt ők eddig visszautasították, mondván, a kabuli kormány csupán Washington bábja. Donald Trump amerikai elnök decemberben rendelte el mintegy hétezer amerikai katona fokozatos kivonását Afganisztánból. Az MTI összefoglalója szerint az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer fős amerikai kontingens tartózkodik
2019.01.23 07:32

Trump megint nekirontott a médiának

Publikálás dátuma
2019.01.23 06:47

Fotó: AFP/ Alex Edelman
Nem lesznek többé rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban - jelezte Twitter-fiókján Donald Trump amerikai elnök.
Trump a napi sajtótájékoztatók várható elmaradását azzal indokolta, hogy az újságírók szerinte méltatlanul és tisztességtelenül viselkednek Sarah Huckabee Sanders szóvivőnővel. "Sarah Sanders azért ne lép többé az emelvényre, mert a sajtó durván bánik vele és pontatlanul tudósít, különösen a sajtó egyes képviselői. Mondtam is neki (Sarah Sandersnek), hogy ne izgassa magát, a mondanivaló e nélkül is nyilvánosságra kerül" - fogalmazott mikroblogjában az elnök. Hozzáfűzte még, hogy szerinte az újságírók többsége úgysem tudósít tisztességesen. A Fehér Ház-i tudósítók egyesülete (WHCA) élesen bírálta az elnök Twitter-bejelentését, és azt vetette a szemére, hogy kifogásolható precedenst teremt. A Fehér Házban a szóvivő ha nem is minden nap, de rendszeresen szokott sajtótájékoztatót tartani. Ezek némelyike valóban indulatos volt, és Sarah Huckabee Sanderst a Fehér Házon kívül is került kellemetlen helyzetbe pusztán azért, mert a republikánus elnök szóvivője. Tavaly például egy virginiai étteremből tessékelték ki őt és a családját emiatt.
Trump nem először kárhoztatja a médiát, már többször tett a sajtót és a neki nem tetsző újságírókat becsmérlő kijelentést, lépéseket. Emlékezetes eset volt a közelmúltban, amikor az elnök vitába keveredett Jim Acostával, a CNN tudósítójával, akit letorkollt, és nem engedte feltenni neki további kérdéseit. Az újságírót ki is tiltották a Fehér Házból, de végül egy bírósági döntés értelmében vissza kellett kapnia a belépőjét. Ekkor egyébként még a Trumphoz húzó Fox televízió is kiállt Jim Acosta mellett. A történtekre a Fehér Ház úgy reagált, hogy közölték, a jövőben egy újságíró csak egy kérdést tehet fel a sajtótájékoztatókon. 
Érdemes megemlíteni, hogy itthon Kövér László házelnök több esetben tiltott már ki újságírókat a Parlamentből. Nemrég pedig Orbán Viktor sajtótájékoztatójára nem engedtek be ellenzéki sajtóorgánumokat.
2019.01.23 06:47
Frissítve: 2019.01.23 07:27