Meghalt Bolvári Antal

Publikálás dátuma
2019.01.08. 12:52

Fotó: Soós Lajos / MTI
A kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót 86 esztendősen, hosszantartó betegség után, kedden reggel kórházban érte a halál - tájékoztatta a család a Magyar Olimpiai Bizottságot.
Bolvári Antal 1932. május 6-án született Kaposváron. Sportpályafutását úszóként kezdte. Legnagyobb vízilabdás sikereit a Bp. Honvéd sportolójaként érte el 1952 és 1956 között. Helsinkiben és Melbourne-ben tagja volt az ötkarikás aranyérmes csapatnak, 1951-ben főiskolás világbajnoki, 1954-ben Európa-bajnoki címet nyert. A berlini főiskolás vb-n 200 és 400 háton is versenyzett, mindkét alkalommal ezüstérmet szerzett. A melbourne-i olimpiát követően öt évig Ausztráliában élt. Hazatérése után a Vasas, a Bp. Spartacus és az FTC csapataiban játszott. A zöld-fehérekkel még harminchat évesen is nyert bajnokságot. Sportolói pályafutását követően edzői képesítést szerzett a TF-en, 1970-től a Spartacus, a Honvéd és a junior-válogatott mestere. 1980-ban Mayer Mihály kérésére a felnőtt válogatott mellett is dolgozott. Tiszti tanfolyamot is végzett, a Honvédnál élsportoló státuszban hivatásos katonaként szolgált. Hadnagyi rendfokozatban katonaolimpikon volt. A helsinki olimpia ötvenéves jubileumi ünnepségén ő vitte a magyar zászlót a megismételt ünnepélyes megnyitón. Elismerései között Magyar Örökség-díj (2004) is található.
Szerző
Témák
gyász

Cseh Lászlóék klubot váltottak

Publikálás dátuma
2019.01.08. 11:35

Fotó: STEPHANE KEMPINAIRE
A kedvezőbb anyagi feltételek miatt három válogatott úszó Egerből a BVSC-be szerződött. Kovács Ottó, a hevesi klub elnöke és edzője szerint ő elment ameddig lehetett.
Három válogatott úszó, Burián Katalin, Cseh László és Németh Nándor januártól az Egri Úszó Klub helyett a BVSC színeiben versenyeznek tovább. A mindennapokban alig változik valami, a sportolók továbbra is Plagányi Zsolt irányításával Törökbálinton készülnek, a fizetésüket azonban mostantól a fővárosi klubtól kapják. Az összeg magasabb annál, amit Egerben kerestek.
„Novemberben merült fel először, hogy elmennek, december közepén volt Egerben egy cikluszáró verseny, ahol megbeszéltük, baráti viszonyban válunk el egymástól – mondta a Népszavának Kovács Ottó, az egri klub elnöke és edzője. - Zsoltot 2013-ban küldték el Érdről, gyerekekkel foglalkozott, egy szülő hívott fel, és kérte a segítségünket, hogy igazoljuk le a gyermekét, ellenkező esetben nem indulhat versenyen. Pár hónap alatt Zsoltnak már 20-25 tanítványa volt, ekkor lett a klubunk alkalmazottja, 2014-ben Cseh Laci is bekapcsolódott a csoport munkájába. Világklasszis úszóról van szó, akinek leigazolásához szükség volt az önkormányzat nagyon komoly anyagi segítségére is.”
A sikeres együttműködés egyre komolyabb anyagi terhekkel járt, egy idő után az egri klub pedig nem tudta tovább teljesíteni a sportolók igényeit.
„Elmentünk ameddig lehetett, ezért nincs bennem rossz érzés, az zavar, hogy miután megbeszéltük a baráti elválást, Zsolt szemrehányást tett nekünk a sajtón keresztül azért, mert 2015-ben Laci nem kapott pénzjutalmat a világbajnoki címéért – említette Kovács Ottó. - Emeltük Laci fizetését a vb után, ezen kívül jár neki a Gerevich-ösztöndíj, vannak támogatói. Amikor lehetőségünk volt rá, emeltünk, többet nem tudunk adni, a BVSC-nek jobbak a lehetőségei. Ezzel nincs bajom, azt sajnálom, hogy olyan nyilatkozat jelent meg rólunk, amit nem érzek igazságosnak.”
Az egriek a sportolók távozása után még kapnak részesedést az eredményeik után, de ez az összeg egyre csökken.
„A 2018-as eredményekért még mi kapjuk meg a teljes támogatást, de az előző év nem bővelkedett sikerekben, idén 70-80 százalék, 2020-ban 50 százalék jár nekünk Cseh Laciék után – tájékoztatott az egri sportvezető. - Így működik a rendszer, a versenyzők odamennek, ahol a legtöbbet kapják, egy szint felett a kisebb klubok nem tudják tartani a lépést a nagyokkal. Nem lenne szerencsés, ha visszatérne a 20-30 évvel ezelőtti állapot, amikor a pesti klubok összegyűjtik a vidéki tehetségeket. A magyar szövetség ennek elkerülése érdekében régióközpontokat hozott létre, Eger is idetartozik, de ennek pozitív hatását eddig még nem éreztük. Sajnálom, hogy nem folytatódott az együttműködésünk, Eger így sem marad válogatott versenyzők nélkül, junior Európa- és világbajnokaink a felnőttek között is szép eredményeket érhetnek el.”

Buksisimogatás

Plagányi Zsolt az SzPress Hírszolgálatnak azt mondta, azért váltott klubot a sportolóival (a válogatott úszók mellett több tanítványa is követte), mert elegük lett Egerben a buksisimogatásból. Plagányi szerint a világbajnokságon szerzett érmeket (Cseh László 2015-ben aranyat, Németh Nándor 2017-ben bronzot szerzett) anyagilag el kellett volna ismerni. Azt mondta, az Eger próbálta megtartani a versenyzőket, de a BVSC ajánlatával nem tudott versenyezni. A szakember úgy véli, versenyzői szakmailag is megfelelő környezetben tudják folytatni a felkészülést. 

Témák
úszás

Hegyi Iván: Száztízes tempó

Publikálás dátuma
2019.01.08. 11:00

Fotó: Glyn Kirk / AFP
A huszonegyedik század egyik legsokoldalúbb labdarúgója, Cesc Fabregas elhagyja a Chelsea-t, megfelelő pótlása lehetetlen lesz a londoniak számára.
Azt mondta Maurizio Sarri, a Chelsea olasz edzője: „Ha Cesc Fabregas elmegy tőlünk, akkor hoznunk kell valakit helyette, de hasonló futballistát nehéz lesz találnunk, mert ilyen technikás és karakteres játékos kevés van a világon.”
A spanyol középpályás kvalitásaira vonatkozó megállapítás rendben van; kár, hogy Londonban mégsem több púdernél. Mert ha Fabregas annyira fontos lenne a Chelsea-nek, akkor nem csupán hat bajnoki mérkőzést játszott volna ebben az évadban, és szó sem esne az átigazolásáról. Ezzel együtt a távozni készülő extraklasszis érzelmesen, könnyek között köszönt el a Stamford Bridge közönségétől, amely standing ovationnel búcsúztatta őt. 
Az albioni drukkerek talán még annál is többet vesztettek, mint azt gondolták volna. Fabregas ugyanis nemhogy nem egy labdarúgó a sok közül, de a huszonegyedik század legnagyobb egyéniségeinek egyike. Maga a legmagasabb színvonalú futball. Mindent tud, ami taníthatatlan: technikája, gondolkodása, képzelőereje a valaha volt legjobbakéval vetekszik. 
Elődeire nem könnyű rámutatni, mert sok szerepkörben nyújtott tökéletes produkciót: ugyanolyan ragyogóan játszott a védelem előtti középpályásként, mint úgynevezett árnyék ékként, valamint a támadások szervezéséért felelős dirigensként. Kimagasló játékintelligenciája révén szerintem középhátvédként – a jelenkor Beckenbauereként – is nagyszerűen futballozna, de arra a posztra még nem állították. (Nincs kizárva persze, hogy a jövőben ez is megtörténik.) 
Xavi így jellemezte: „Egy futballista a Barca DNS-ével.” Noha Robert Pires és a most őt Monacóba hívó Thierry Henry között ült az Arsenal öltözőjében első bajnokiján – tizenhat-tizenhét évesen a valaha volt legfiatalabb játékosként mutatkozott be az „ágyúsoknál” előbb 2003 októberében a Liga Kupában, majd 2004 augusztusában a Premier Ligában –, arra a futballra született, amelyet a Barcelona játszott mindenekelőtt a szintén szárnyaló fantáziájú, nagy formátumú Pep Guardiola szakvezető irányításával. (Igaz, kölyökként a katalán klubnál kezdett Piquével és Messivel együtt; érthető, ha mindig e kettőt említi legkedvesebb játszótársaként.) Meg arra predesztinálták rendkívüli képességei, amit minden idők legkitűnőbb spanyol válogatottja produkált a különleges szendviccsel, a két Eb-diadal közé tett világbajnoki címmel. Fabregas 110 alkalommal volt válogatott a korszakalkotók között; kell-e még valamit magyarázni?
Hogy kit mi ragad meg a leginkább, az sosem sejthető. Számomra két 4-0 maradt meg a legelevenebben a még korántsem kész – de már régóta teljes – Fabregas-életműből. Az egyik a klub Világ Kupa 2011-es döntője, mert brazil csapatot talán csak a 7-1-es németek okítottak úgy, ahogyan a Valdes – Puyol (Fontas), Piqué (Mascherano), Busquets, Abidal – Daniel Alves, Xavi, Fabregas, Thiago Alcantara (Pedro), Iniesta – Messi összetételű Barcelona tette Jokohamában a Santosszal. A másik a 2012-es Eb-döntő, amelyen a Casillas – Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – David Silva (Pedro), Fabregas (Fernando Torres), Iniesta (Mata) összeálllításban futballozó spanyolok a labda után reménytelenül kutató detektívekké változtatták Kijevben a taktika és a védőjáték nagymestereinek tartott olaszokat. 
Fabregasnak van néhány szövege is, amelyre szívesen emlékszem. Még londoni játékosként azt emlegette a Chelsea-vel vívott rangadókról: „Mindig ugyanúgy ment minden. A labda nálunk volt, mi dirigáltunk. Mást se lehetett hallani, csak azt: Arsenal, Arsenal, Arsenal, Arsenal. Aztán jött egy hosszú indítás vagy egy szabadrúgás, és Didier Drogba elrendezte a meccset, helyre tett bennünket.” Arra a kérdésre pedig, hogy hányas osztályzatot adna – 1-től 10-ig – arra, mi valósult meg álmaiból, így válaszolt: „Tizenegyest. Sosem hittem volna, hogy akár csak a felét is elérem mindannak, amit elértem.”
A művész rokonszenvesen nyilatkozik. Ám legalább ennyire megejtő, ahogyan a játéka beszél.
Témák
labdarúgás
Frissítve: 2019.01.08. 11:02