munkahelyek;túlóra;rabszolgatörvény;

2019-01-08 16:17:50

Rabszolgatörvény: vidéken nagyobb eséllyel használják ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát

A túlóratörvény elfogadása után mindenkinek át kell gondolnia, mit ír alá - már ha egyáltalán van alkupozíciója a munkavállalónak.

Ha egy cég kihasználja az összes lehetőséget, amelyet a decemberben elfogadott túlóratörvény biztosít, az a munkavállalók kizsigerelését eredményezheti, veszélyeztetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit - írja a hvg.hu az Adózóna elemzése nyomán. A portál szerint a dolgozóknak mostantól még inkább át kell olvasniuk és gondolniuk mit írnak alá, bár tudvalevő az is, hogy a munkavállalók sokszor csak papíron egyenlő partnerek a céggel.

Az Adózóna szakértői szerint a 3 éves munkaidőkeret, illetve elszámolási időszak életszerűtlenül hosszú idő, a munkaidőkeret hosszának és a heti 48 órás maximum számításra vonatkozó szabálynak a szétválasztása mesterkélt, a rendkívüli munkaidő felső határának kihasználása pedig azt jelentené, hogy egy naptári éven belül a munkavállalónak további minimum 2 havi munkavégzést kellene teljesíteni.

Az elemzők szerint elsősorban a munkaerőhiánnyal küzdő helyeken lehet arra esély, hogy az emberek kihasználják az alkupozíciójukat. A fővárosban és vonzáskörzetében a több munkalehetőség miatt talán lesz lehetőség egyezkedésre, a munkáltatói kényszer visszautasítására, míg a vidéki városokban nagyobb valószínűséggel használják majd ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát. Vagyis azt, hogy a dolgozó nem nagyon mondhat nemet semmire, hiszen elbocsátása esetén csak kis eséllyel találna máshol munkát.