Sztrájk: már 140 településről jelentkeztek a január 19-i demonstrációra

Publikálás dátuma
2019.01.08 16:27

Fotó: / Molnár Ádám
Már 140 településről jelentkeztek a tervezett országos sztrájkot megelőző, január 19-i demonstrációra, a szakszervezetek petícióját pedig több mint 3 ezren írták alá – jelentette be Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, miután átadták négypontos követelésüket az ITM-ben.   A helyszín azért figyelemre méltó, mert a három szakszervezet által szignált dokumentumot eredetileg a Miniszterelnökségen keresztül akarták eljuttatni Orbán Viktor miniszterelnökhöz. – Felhívtuk a tárcát, hogy szeretnénk átadni a levelet, ők pedig azt mondták, hogy vigyük Palkovics László minisztériumához és onnan fogják eljuttatni Orbánhoz. Azonban a portán nem tudtak róla, hogy mi érkezni fogunk, mindenesetre készségesen fogadtak és ígéretet tettek a kézbesítésre – magyarázta Kordás. A szakszervezetek korábban ultimátumot adtak a kormánynak: bejelentették, hogy követeléseik átadásától számítva – a törvény szerint – öt napot adnak egy kormányzati tárgyalótestület felállítására. Amennyiben ez nem történik meg, figyelmeztető sztrájkot szerveznek, majd országosat is, de január 19-én biztosan lesz demonstráció.   
A kormánylap Magyar Idők közben arról írt, hogy nincs sztrájk-hajlandóság, sőt a lehetséges időpontról sincsen semmilyen előrelépés. Kordás erre reagálva hangsúlyozta, hogy több időpontról is tárgyaltak már, a Magyar Idők pedig a munkáltatóktól veszi alaptalan információját. Azt mindenesetre Kordás lapunk kérdésére elismerte, hogy a jelenlegi, 2010-ben életbe lépett sztrájktörvény miatt nem igazán lehet országos munkabeszüntetést tartani. – Nem is próbálkozott azóta senki, de a szakértőink azt mondják: lehet Magyarország-szerte sztrájkolni. Megpróbáljuk a nem járt út ösvényét kitaposni – tett ígéretet a szakszervezeti vezető. Kordás azt is hangsúlyozta, hogy jogszerűtlen és nem eléggé megszervezett sztrájkot semmiképpen sem akarnak, hiszen nem akarják, hogy akárki is elveszítse emiatt a munkáját. A MASZSZ elnöke mellett Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködés Fórumának elnöke is válaszolt kérdésünkre, szerinte idő kell a sztrájk megszervezéséhez. – Mi tényleg demokratikusan működünk. Hatvanezer tagunk van, én nem szólíthatom fel őket, hogy mindenki jöjjön sztrájkolni, még ha ez is a véleményem. Az összes tagot meg kell kérdeznünk – fogalmazott.
Szerző
2019.01.08 16:27
Frissítve: 2019.01.08 21:12

Kígyózott a sor a Corvin mozi foteleiért

Publikálás dátuma
2019.01.18 13:06
Nem csak a műgyűjtőket érdekelte
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Ezer forintért lehetett ma megvenni a Corvin mozi székeit.
A hétfőtől kezdődő felújítás miatt ezer forintért árulták délelőtt a több mint húszéves nézőtéri fotelüléseket a Corvin moziban, ezért, ahogy a 444.hu tudósításából kiderült, már az akció kezdete előtt a Nagykörútig állt a sor. Volt, aki teherbiciklivel érkezett, de a lefoglalt székeket csak később lehet elvinni. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy ember legfeljebb 15 széket vásárolhatott meg. 
2019.01.18 13:06

Influenza – Újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:47
Kedden részleges látogatási tilalom három szabolcsi kórházban MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: /
A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány. Mutatjuk, melyik intézményekben tilos a látogatás.
Az influenzajárvány miatt további intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb adatokból. Az MTI összefoglalója szerint péntektől teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein. Szintén teljes látogatási tilalom van a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is. Nem lehet a betegeket felkeresni a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban, a gyermekgyógyászati és pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Klinika intenzív részlegén. Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Gyermekgyógyászati Központban is. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben. Szintén korlátozottan lehet a betegek felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban.

Megkezdődött a járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt, a legkevesebb pedig Somogy, Nógrád és Csongrád megyében. A betegek 19,7 százaléka gyermek, 42,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.
2019.01.18 12:47