Sztrájk: már 140 településről jelentkeztek a január 19-i demonstrációra

Publikálás dátuma
2019.01.08. 16:27

Fotó: Molnár Ádám
Már 140 településről jelentkeztek a tervezett országos sztrájkot megelőző, január 19-i demonstrációra, a szakszervezetek petícióját pedig több mint 3 ezren írták alá – jelentette be Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, miután átadták négypontos követelésüket az ITM-ben.   A helyszín azért figyelemre méltó, mert a három szakszervezet által szignált dokumentumot eredetileg a Miniszterelnökségen keresztül akarták eljuttatni Orbán Viktor miniszterelnökhöz. – Felhívtuk a tárcát, hogy szeretnénk átadni a levelet, ők pedig azt mondták, hogy vigyük Palkovics László minisztériumához és onnan fogják eljuttatni Orbánhoz. Azonban a portán nem tudtak róla, hogy mi érkezni fogunk, mindenesetre készségesen fogadtak és ígéretet tettek a kézbesítésre – magyarázta Kordás. A szakszervezetek korábban ultimátumot adtak a kormánynak: bejelentették, hogy követeléseik átadásától számítva – a törvény szerint – öt napot adnak egy kormányzati tárgyalótestület felállítására. Amennyiben ez nem történik meg, figyelmeztető sztrájkot szerveznek, majd országosat is, de január 19-én biztosan lesz demonstráció.   
Ígéretet kaptak, hogy átadják a petíciót
Fotó: Molnár Ádám
A kormánylap Magyar Idők közben arról írt, hogy nincs sztrájk-hajlandóság, sőt a lehetséges időpontról sincsen semmilyen előrelépés. Kordás erre reagálva hangsúlyozta, hogy több időpontról is tárgyaltak már, a Magyar Idők pedig a munkáltatóktól veszi alaptalan információját. Azt mindenesetre Kordás lapunk kérdésére elismerte, hogy a jelenlegi, 2010-ben életbe lépett sztrájktörvény miatt nem igazán lehet országos munkabeszüntetést tartani. – Nem is próbálkozott azóta senki, de a szakértőink azt mondják: lehet Magyarország-szerte sztrájkolni. Megpróbáljuk a nem járt út ösvényét kitaposni – tett ígéretet a szakszervezeti vezető. Kordás azt is hangsúlyozta, hogy jogszerűtlen és nem eléggé megszervezett sztrájkot semmiképpen sem akarnak, hiszen nem akarják, hogy akárki is elveszítse emiatt a munkáját. A MASZSZ elnöke mellett Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködés Fórumának elnöke is válaszolt kérdésünkre, szerinte idő kell a sztrájk megszervezéséhez. – Mi tényleg demokratikusan működünk. Hatvanezer tagunk van, én nem szólíthatom fel őket, hogy mindenki jöjjön sztrájkolni, még ha ez is a véleményem. Az összes tagot meg kell kérdeznünk – fogalmazott.
Szerző
Frissítve: 2019.01.08. 21:12

Rabszolgatörvény: vidéken nagyobb eséllyel használják ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát

Publikálás dátuma
2019.01.08. 16:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A túlóratörvény elfogadása után mindenkinek át kell gondolnia, mit ír alá - már ha egyáltalán van alkupozíciója a munkavállalónak.
Ha egy cég kihasználja az összes lehetőséget, amelyet a decemberben elfogadott túlóratörvény biztosít, az a munkavállalók kizsigerelését eredményezheti, veszélyeztetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit - írja a hvg.hu az Adózóna elemzése nyomán. A portál szerint a dolgozóknak mostantól még inkább át kell olvasniuk és gondolniuk mit írnak alá, bár tudvalevő az is, hogy a munkavállalók sokszor csak papíron egyenlő partnerek a céggel.

Az Adózóna szakértői szerint a 3 éves munkaidőkeret, illetve elszámolási időszak életszerűtlenül hosszú idő, a munkaidőkeret hosszának és a heti 48 órás maximum számításra vonatkozó szabálynak a szétválasztása mesterkélt, a rendkívüli munkaidő felső határának kihasználása pedig azt jelentené, hogy egy naptári éven belül a munkavállalónak további minimum 2 havi munkavégzést kellene teljesíteni.

Az elemzők szerint elsősorban a munkaerőhiánnyal küzdő helyeken lehet arra esély, hogy az emberek kihasználják az alkupozíciójukat. A fővárosban és vonzáskörzetében a több munkalehetőség miatt talán lesz lehetőség egyezkedésre, a munkáltatói kényszer visszautasítására, míg a vidéki városokban nagyobb valószínűséggel használják majd ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát. Vagyis azt, hogy a dolgozó nem nagyon mondhat nemet semmire, hiszen elbocsátása esetén csak kis eséllyel találna máshol munkát.
Szerző
Frissítve: 2019.01.08. 17:47

Fennakadásokat okoz a közlekedésben a havazás

Publikálás dátuma
2019.01.08. 15:44

Fotó: Németh András Péter
Országszerte havasak az utak, néhol hóátfúvás is nehezíti a közlekedést. A budapesti repülőtér kifutópályáját le kellett zárni, több járat a környező nagyvárosok repterein szállt le.
Az erős havazás miatti rossz látási viszonyok közepette le kellett zárni a Liszt Ferenc repülőtér 2-es kifutópályáját, míg a másikat folyamatosan tisztítják. Hardy Mihály szóvivő az Index megkeresésére elmondta, a repülőgépeknek a levegőben kell várakozniuk, amíg a hókotrók végig nem mennek a pályán.  A szóvivő azt javasolta, hogy aki a mai napon repül, a járatokkal kapcsolatban tájékozódjon a reptér weboldalán.

A Flightradar24.com élő radarképe szerint nem sokkal 15 óra után folyamatos volt a gépek indítása és fogadása, korábban azonban több járat is a légtérben várakozott vagy a régió más repülőterein szállt le. A Wizz Air Berlin-Budapest és a Ryanair Dublin-Budapest járata Pozsonyban, a Lufthansa Frankfurtból Budapestre tartó járata Bécsben, a Wizz Air Pristina-Budapest járata pedig Debrecenben szállt le.
Nemcsak a légi közlekedésben okoz zavart az időjárás, a rendőrség és a katasztrófavédelem közlése szerint baleset lassítja a haladást az M3-as autópályán Gyöngyös közelében, a 400-as úton Vecsés és Üllő között, a 3-as főúton Encs közelében és a 22-es főúton Érsekvadkert és Ipolyszög között, illetve Salgótarján külterületén is.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán a folyamatos havazás miatt a szokásosnál lassabb haladás lehetséges, így mindenkit arra kérnek, hogy fokozott óvatossággal, az út-és látási viszonyoknak megfelelően, kellő követési távolságot tartva közlekedjen.

Ami a fővárost illeti, a BKK a Facebook-oldalán közölte, hogy a havas útviszonyok miatt nem közlekedik a 65-ös és a 65A autóbusz, míg a 137-es autóbusz a Hedvig utca és a Máramaros út között nem jár.

A katasztrófavédelem esti tájékoztatása szerint kedden összesen heten sérültek meg az utakon. Országszerte harminc, a havazással kapcsolatos esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, főként a fővárosban, valamint Pest és Borsod megyében. Tizenhét árokba csúszott és hat elakadt járműnek segítettek, a többi esetben kidőlt fa vagy leszakadt ág miatt hívták őket. Az időjárási helyzet miatt átmenetileg 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be Fejér megyében, a Bicske és Zsámbék közötti összekötő úton.

Az előrejelzések szerint csütörtökig további csapadék és lehűlés várható.
Frissítve: 2019.01.08. 20:09