Sztrájk: már 140 településről jelentkeztek a január 19-i demonstrációra

Publikálás dátuma
2019.01.08 16:27

Fotó: Molnár Ádám
Már 140 településről jelentkeztek a tervezett országos sztrájkot megelőző, január 19-i demonstrációra, a szakszervezetek petícióját pedig több mint 3 ezren írták alá – jelentette be Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, miután átadták négypontos követelésüket az ITM-ben.   A helyszín azért figyelemre méltó, mert a három szakszervezet által szignált dokumentumot eredetileg a Miniszterelnökségen keresztül akarták eljuttatni Orbán Viktor miniszterelnökhöz. – Felhívtuk a tárcát, hogy szeretnénk átadni a levelet, ők pedig azt mondták, hogy vigyük Palkovics László minisztériumához és onnan fogják eljuttatni Orbánhoz. Azonban a portán nem tudtak róla, hogy mi érkezni fogunk, mindenesetre készségesen fogadtak és ígéretet tettek a kézbesítésre – magyarázta Kordás. A szakszervezetek korábban ultimátumot adtak a kormánynak: bejelentették, hogy követeléseik átadásától számítva – a törvény szerint – öt napot adnak egy kormányzati tárgyalótestület felállítására. Amennyiben ez nem történik meg, figyelmeztető sztrájkot szerveznek, majd országosat is, de január 19-én biztosan lesz demonstráció.   
A kormánylap Magyar Idők közben arról írt, hogy nincs sztrájk-hajlandóság, sőt a lehetséges időpontról sincsen semmilyen előrelépés. Kordás erre reagálva hangsúlyozta, hogy több időpontról is tárgyaltak már, a Magyar Idők pedig a munkáltatóktól veszi alaptalan információját. Azt mindenesetre Kordás lapunk kérdésére elismerte, hogy a jelenlegi, 2010-ben életbe lépett sztrájktörvény miatt nem igazán lehet országos munkabeszüntetést tartani. – Nem is próbálkozott azóta senki, de a szakértőink azt mondják: lehet Magyarország-szerte sztrájkolni. Megpróbáljuk a nem járt út ösvényét kitaposni – tett ígéretet a szakszervezeti vezető. Kordás azt is hangsúlyozta, hogy jogszerűtlen és nem eléggé megszervezett sztrájkot semmiképpen sem akarnak, hiszen nem akarják, hogy akárki is elveszítse emiatt a munkáját. A MASZSZ elnöke mellett Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködés Fórumának elnöke is válaszolt kérdésünkre, szerinte idő kell a sztrájk megszervezéséhez. – Mi tényleg demokratikusan működünk. Hatvanezer tagunk van, én nem szólíthatom fel őket, hogy mindenki jöjjön sztrájkolni, még ha ez is a véleményem. Az összes tagot meg kell kérdeznünk – fogalmazott.
Szerző
Frissítve: 2019.01.08 21:12

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Csongrád
  • Hajdú-Bihar
  • Heves
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Nógrád
  • Pest
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.