Túl a rabszolgatörvényen: Kaposváron tüntettek a Fidesz-rezsim ellen

Publikálás dátuma
2019.01.08 19:38

Fotó: Radó Ferenc
- Melegük van!? – döbbent meg egy idős, nyúlszőr sapkás férfi, amikor a kaposvári belvárosban hosszú sorokban elvonultak mellette a tüntetők. – Ilyen hidegben?! A somogyi megyeszékhely Teleki utcája, majd főtere persze az Elegünk van! skandálástól visszhangzott, s természetesen a többi, az elmúlt hetek demonstrációiról ismert rigmus is elhangzott. Méghozzá elég messzire, a sétálóutcán például értetlenül álltak meg a járókelők, keresve a hangforrást, ugyanis a Mocskos Fidesz! Mocskos Orbán! Mocskos Szita! kiabálás – utóbbi a város polgármesterére vonatkozott – már akkor hallatszott, amikor a vonulók még csak a párhuzamos utcában jártak. Pedig a kedd délután fél ötre meghirdetett kezdés előtt tíz perccel még csak fél tucat sajtómunkás ácsorgott a gyülekezési helyen, s újabb tíz minutummal később is csak néhány tucatnyian nézegettek leverten maguk elé. - Szánalmas banda! – bökte nekik oda egy arra járó parkolóőr, fertályóra múlva viszont már vélhetően nem lett volna ilyen bátor, hiszen akkor már úgy kétszáz tüntető indult meg rendőri felvezetéssel az Európa-park felé. 
- Annyian vagyunk, mint a spártaiak! – lelkesítette a hallgatóságot a beszédek helyszínén Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke, s bár a leonidaszi háromszázat nem érte el a demonstrálók létszáma, úgy kétszázötvenen tényleg kifejezték elégedetlenségüket. Ami valamivel kevesebb volt ugyan, mint a karácsony előtti tüntetésen, ám ha azt nézzük, hogy egy havas-esős januári hétköznap délutánjára szervezték a demonstrációt, ráadásul a hivatali munkaidő vége előtti időpontra, nem érhette kritika a kaposváriakat – de arányaiban annyian voltak, mintha Budapesten hétezren vonultak volna az utcára… A tüntetőket Pintér Attila emlékeztette: 2016 nyarán az ellenzéki pártok a helyiek segítségével megakadályozták a városvezetés gumiégető-létesítési tervét, s hasonló összefogással az idén is nagy dolgokra lehetnek képesek. Az ellenzéki összefogás ugyanis már a somogyi megyeszékhelyen sem hiú ábránd, ahogyan decemberben, úgy ezúttal is minden párt képviseltette magát a megmozduláson. Melynek első szónoka éppen az előző tüntetésnek köszönhette hírnevét: a kormánypárti és városházi hirdetésekkel kistafírungozott Kaposvár Most egykori újságírója, Bogdán Erik ugyanis éppen azért mondott fel egy nappal a demonstráció után, mert főnökei nem engedték, hogy részt vegyen az eseményen, majd miután mégis elment, városházi utasításra megvonták hozzáférési jogát az admin felülethez. - Bő két hete választanom kellett a fizetésem és a sajtószabadság között, s utóbbi mellett döntöttem – mondta Bogdán Erik, aki arról is szónokolt, hogy nemcsak a közmédia az újságírás megcsúfolása, de a vidéki sajtó jelentős része is. – Én megtehettem, hogy felállok, ugyanis nincs családom vagy hitelem, csak magamért vagyok felelős. A volt kollégáimat viszont a kaposvári önkormányzat sakkban tartja a szeretteiken keresztül. pedig nem maradhatunk csendben, még egy felcsúti vagy egy kaposvári kiskirályért sem!
Utasi Tamás, a közalkalmazotti szakszervezet helyi vezetője foglalkoztatási és bérezési kérdésekről, a fiatalok elvándorlásáról és a munkaerőhiányról beszélt, s kijelentette, az ilyen témákban csak egységes, nemzeti közakarattal lehet döntéseket hozni, vagyis a kormánynak nemcsak a munkaadók, de a munkavállalók érdekeit is néznie kellene. - Ez a tüntetés már messze nem csak a rabszolgatörvényről szól – állította Bereczki Dávid, a Momentum helyi aktivistája -, hanem arról, hogy többség nem kér Orbán Viktorból és a korrupt Fidesz-rendszerből. A tüntetés hivatalos része ezzel a kijelentéssel ért véget, néhányan ugyan még elsétáltak a megyei napilap, a Somogyi hírlap szerkesztőségéhez egy O1G-felirat erejéig, a többiek viszont fogadkoztak, csütörtökön ismét találkoznak: a budapesti Nagy Imre-szobor eltávolítása elleni tiltakozásul a kaposvári születésű mártír miniszterelnök helyi szobránál tartanak megemlékezést.
Frissítve: 2019.01.08 21:43

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.