Túl a rabszolgatörvényen: Kaposváron tüntettek a Fidesz-rezsim ellen

Publikálás dátuma
2019.01.08. 19:38

Fotó: Radó Ferenc
- Melegük van!? – döbbent meg egy idős, nyúlszőr sapkás férfi, amikor a kaposvári belvárosban hosszú sorokban elvonultak mellette a tüntetők. – Ilyen hidegben?! A somogyi megyeszékhely Teleki utcája, majd főtere persze az Elegünk van! skandálástól visszhangzott, s természetesen a többi, az elmúlt hetek demonstrációiról ismert rigmus is elhangzott. Méghozzá elég messzire, a sétálóutcán például értetlenül álltak meg a járókelők, keresve a hangforrást, ugyanis a Mocskos Fidesz! Mocskos Orbán! Mocskos Szita! kiabálás – utóbbi a város polgármesterére vonatkozott – már akkor hallatszott, amikor a vonulók még csak a párhuzamos utcában jártak. Pedig a kedd délután fél ötre meghirdetett kezdés előtt tíz perccel még csak fél tucat sajtómunkás ácsorgott a gyülekezési helyen, s újabb tíz minutummal később is csak néhány tucatnyian nézegettek leverten maguk elé. - Szánalmas banda! – bökte nekik oda egy arra járó parkolóőr, fertályóra múlva viszont már vélhetően nem lett volna ilyen bátor, hiszen akkor már úgy kétszáz tüntető indult meg rendőri felvezetéssel az Európa-park felé. 
- Annyian vagyunk, mint a spártaiak! – lelkesítette a hallgatóságot a beszédek helyszínén Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke, s bár a leonidaszi háromszázat nem érte el a demonstrálók létszáma, úgy kétszázötvenen tényleg kifejezték elégedetlenségüket. Ami valamivel kevesebb volt ugyan, mint a karácsony előtti tüntetésen, ám ha azt nézzük, hogy egy havas-esős januári hétköznap délutánjára szervezték a demonstrációt, ráadásul a hivatali munkaidő vége előtti időpontra, nem érhette kritika a kaposváriakat – de arányaiban annyian voltak, mintha Budapesten hétezren vonultak volna az utcára… A tüntetőket Pintér Attila emlékeztette: 2016 nyarán az ellenzéki pártok a helyiek segítségével megakadályozták a városvezetés gumiégető-létesítési tervét, s hasonló összefogással az idén is nagy dolgokra lehetnek képesek. Az ellenzéki összefogás ugyanis már a somogyi megyeszékhelyen sem hiú ábránd, ahogyan decemberben, úgy ezúttal is minden párt képviseltette magát a megmozduláson. Melynek első szónoka éppen az előző tüntetésnek köszönhette hírnevét: a kormánypárti és városházi hirdetésekkel kistafírungozott Kaposvár Most egykori újságírója, Bogdán Erik ugyanis éppen azért mondott fel egy nappal a demonstráció után, mert főnökei nem engedték, hogy részt vegyen az eseményen, majd miután mégis elment, városházi utasításra megvonták hozzáférési jogát az admin felülethez. - Bő két hete választanom kellett a fizetésem és a sajtószabadság között, s utóbbi mellett döntöttem – mondta Bogdán Erik, aki arról is szónokolt, hogy nemcsak a közmédia az újságírás megcsúfolása, de a vidéki sajtó jelentős része is. – Én megtehettem, hogy felállok, ugyanis nincs családom vagy hitelem, csak magamért vagyok felelős. A volt kollégáimat viszont a kaposvári önkormányzat sakkban tartja a szeretteiken keresztül. pedig nem maradhatunk csendben, még egy felcsúti vagy egy kaposvári kiskirályért sem!
Utasi Tamás, a közalkalmazotti szakszervezet helyi vezetője foglalkoztatási és bérezési kérdésekről, a fiatalok elvándorlásáról és a munkaerőhiányról beszélt, s kijelentette, az ilyen témákban csak egységes, nemzeti közakarattal lehet döntéseket hozni, vagyis a kormánynak nemcsak a munkaadók, de a munkavállalók érdekeit is néznie kellene. - Ez a tüntetés már messze nem csak a rabszolgatörvényről szól – állította Bereczki Dávid, a Momentum helyi aktivistája -, hanem arról, hogy többség nem kér Orbán Viktorból és a korrupt Fidesz-rendszerből. A tüntetés hivatalos része ezzel a kijelentéssel ért véget, néhányan ugyan még elsétáltak a megyei napilap, a Somogyi hírlap szerkesztőségéhez egy O1G-felirat erejéig, a többiek viszont fogadkoztak, csütörtökön ismét találkoznak: a budapesti Nagy Imre-szobor eltávolítása elleni tiltakozásul a kaposvári születésű mártír miniszterelnök helyi szobránál tartanak megemlékezést.
Szerző
Frissítve: 2019.01.08. 21:43

Reggelre tovább fokozódhat a hóhelyzet az országban

Publikálás dátuma
2019.01.08. 19:26
A kis forgalmú mellékutakon azért rosszabb a helyzet. MTI Fotó: Sóki Tamás
A meteorológusok keddről szerdára virradóra további havazásra számítanak. Szerdán Nyugaton és a főváros térségében az ónos eső, Keleten pedig a megerősödő szél miatti hófúvások jelenthetnek újabb veszélyforrást.
Ahogy arról mi is beszámoltunk, a havazás már ma is jelentős fennakadásokat okozott az országban, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pedig szerda reggelig megszakításokkal ugyan, de további csapadék valószínű. Nagyobb mennyiség az ország északkeleti felében várható, döntően hó formájában. Ezeken a területeken 2-8 cm hó hullhat, de Komárom-Esztergom megye keleti felében, Pest megye északi részén és Nógrád megye nyugati felében 5-15 cm-re, illetve a magasabban fekvő részeken akár efeletti hómenyiségre is számítani kell.

Az ország délnyugati tájain eközben vegyes halmazállapotú csapadék valószínű, tehát havazás mellett fagyott eső, ónos eső, illetve egyéb vegyes vagy folyékony halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Az időnként megerősödő déli szél szerda reggelig az Alföldön, elsősorban a Tiszántúlon helyenként gyenge hófúvást okozhat.

Keddről szerdára virradóra a Dunántúlon fagypont körüli hőmérsékletre kell számítani, a Dunától keletre viszont hidegebb lesz, a Tiszántúlon akár -7 Celsius fokig is hűlhet a levegő. Szerdán napközben is a nyugati országrészben lesz melegebb, itt 2-4 fokot mérhetnek, míg Keleten 0 fok körül alakul a hőmérséklet, de az Északi-középhegység vidékén napközben is fagyhat.

A havazás közben szerda délelőttől várhatóan Keleten is megszűnik, de a nap további részében helyenként hózáporok, a Dunántúlon és a középső országrészben időszakos havazás azért még kialakulhat. Nagyobb területre kiterjedő hózáporok, időszakos havazás a nap második felében is a Dunántúlon valószínűbb.
Szerző

Orbán tartja az év első Kormányinfóját - azt ígérik, bármiről kérdezhetik az újságírók

Publikálás dátuma
2019.01.08. 18:54

Fotó: Vajda József / Népszava
A tájékoztatón való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és csak az így elfogadott jelentkezőket engedik be.
2019 első Kormányinfóját Orbán Viktor miniszterelnök tartja - közölte néhány perce a szerkesztőségekkel Havasi Bertalan Miniszterelnöki Irodát vezető helyettes államtitkár. Az időpont január 10., csütörtök, 10 óra 30 perc. Helyszín a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóterme. A tájékoztatón való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és csak az így elfogadott jelentkezőket engedik be. Orbán Viktor emberemlékezet óta nem tartott olyan tájékoztatót a hazai sajtónak, ahol elméletileg bármiről kérdezhető. E célra a kancelláriaminisztert - korábban Lázár Jánost, most Gulyás Gergelyt - ajánlotta, aki néhány hetente olyan tájékoztatót tart a magyar nyelvű sajtónak, ahol elvileg bármi szóba kerülhet. Magának a kormányfőnek a megmaradt független magyar sajtó jobb híján akkor igyekszik érdemi kérdést feltenni, amikor Orbán Viktor - a helyi szokásoknak kényszerűen megfelelve - brüsszeli látogatásai során a nyilvánosság elé áll. Stábja a független hazai sajtó interjúkérelmeit is rendre elutasítja: ilyen keretek között Orbán Viktor néhanapján csak neves külföldi orgánumok érdemi kérdéseire hajlandó válaszolni. (Mindazonáltal rendszeresen jelennek meg bensőséges hangulatú beszélgetések a kormánypárti sajtóban, illetve hallhatóak a közrádióban is.) Esetenként különböző nyilvános eseményekre érkezvén, illetve onnan távozóban tehető fel a kormányfőnek néhány gyors kérdés, már amennyiben ez a miniszterelnököt ilyenkor fizikailag is eltakarni igyekvő Havasi Bertalan, illetve a testőrök szándékai ellenére sikerül. Orbán Viktor  tavaly egy hasonló, gyors újságírói kérdés megválaszolását utasította vissza akképp, hogy az év végén úgy is sajtótájékoztatót tart. Ez eddig elmaradt, a jelek szerint most pótolják.
Szerző
Frissítve: 2019.01.08. 19:12