Reggelre tovább fokozódhat a hóhelyzet az országban

Publikálás dátuma
2019.01.08. 19:26
A kis forgalmú mellékutakon azért rosszabb a helyzet. MTI Fotó: Sóki Tamás
A meteorológusok keddről szerdára virradóra további havazásra számítanak. Szerdán Nyugaton és a főváros térségében az ónos eső, Keleten pedig a megerősödő szél miatti hófúvások jelenthetnek újabb veszélyforrást.
Ahogy arról mi is beszámoltunk, a havazás már ma is jelentős fennakadásokat okozott az országban, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pedig szerda reggelig megszakításokkal ugyan, de további csapadék valószínű. Nagyobb mennyiség az ország északkeleti felében várható, döntően hó formájában. Ezeken a területeken 2-8 cm hó hullhat, de Komárom-Esztergom megye keleti felében, Pest megye északi részén és Nógrád megye nyugati felében 5-15 cm-re, illetve a magasabban fekvő részeken akár efeletti hómenyiségre is számítani kell.

Az ország délnyugati tájain eközben vegyes halmazállapotú csapadék valószínű, tehát havazás mellett fagyott eső, ónos eső, illetve egyéb vegyes vagy folyékony halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Az időnként megerősödő déli szél szerda reggelig az Alföldön, elsősorban a Tiszántúlon helyenként gyenge hófúvást okozhat.

Keddről szerdára virradóra a Dunántúlon fagypont körüli hőmérsékletre kell számítani, a Dunától keletre viszont hidegebb lesz, a Tiszántúlon akár -7 Celsius fokig is hűlhet a levegő. Szerdán napközben is a nyugati országrészben lesz melegebb, itt 2-4 fokot mérhetnek, míg Keleten 0 fok körül alakul a hőmérséklet, de az Északi-középhegység vidékén napközben is fagyhat.

A havazás közben szerda délelőttől várhatóan Keleten is megszűnik, de a nap további részében helyenként hózáporok, a Dunántúlon és a középső országrészben időszakos havazás azért még kialakulhat. Nagyobb területre kiterjedő hózáporok, időszakos havazás a nap második felében is a Dunántúlon valószínűbb.
Szerző

Orbán tartja az év első Kormányinfóját - azt ígérik, bármiről kérdezhetik az újságírók

Publikálás dátuma
2019.01.08. 18:54

Fotó: Vajda József / Népszava
A tájékoztatón való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és csak az így elfogadott jelentkezőket engedik be.
2019 első Kormányinfóját Orbán Viktor miniszterelnök tartja - közölte néhány perce a szerkesztőségekkel Havasi Bertalan Miniszterelnöki Irodát vezető helyettes államtitkár. Az időpont január 10., csütörtök, 10 óra 30 perc. Helyszín a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóterme. A tájékoztatón való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és csak az így elfogadott jelentkezőket engedik be. Orbán Viktor emberemlékezet óta nem tartott olyan tájékoztatót a hazai sajtónak, ahol elméletileg bármiről kérdezhető. E célra a kancelláriaminisztert - korábban Lázár Jánost, most Gulyás Gergelyt - ajánlotta, aki néhány hetente olyan tájékoztatót tart a magyar nyelvű sajtónak, ahol elvileg bármi szóba kerülhet. Magának a kormányfőnek a megmaradt független magyar sajtó jobb híján akkor igyekszik érdemi kérdést feltenni, amikor Orbán Viktor - a helyi szokásoknak kényszerűen megfelelve - brüsszeli látogatásai során a nyilvánosság elé áll. Stábja a független hazai sajtó interjúkérelmeit is rendre elutasítja: ilyen keretek között Orbán Viktor néhanapján csak neves külföldi orgánumok érdemi kérdéseire hajlandó válaszolni. (Mindazonáltal rendszeresen jelennek meg bensőséges hangulatú beszélgetések a kormánypárti sajtóban, illetve hallhatóak a közrádióban is.) Esetenként különböző nyilvános eseményekre érkezvén, illetve onnan távozóban tehető fel a kormányfőnek néhány gyors kérdés, már amennyiben ez a miniszterelnököt ilyenkor fizikailag is eltakarni igyekvő Havasi Bertalan, illetve a testőrök szándékai ellenére sikerül. Orbán Viktor  tavaly egy hasonló, gyors újságírói kérdés megválaszolását utasította vissza akképp, hogy az év végén úgy is sajtótájékoztatót tart. Ez eddig elmaradt, a jelek szerint most pótolják.
Szerző
Frissítve: 2019.01.08. 19:12

Másfél milliárdért vásárolt nyaralóhajókat a Mahart

Publikálás dátuma
2019.01.08. 18:20

Fotó: Pál Anna Viktória
Révész Máriuszék a felső-tiszai hajókázós turizmust akarják beindítani. Sátoraljaújhelytől Kisköréig 12 új kikötő is épülhet.
Nyílt közbeszerzési eljárásban húsz hajót vásárolt a Mahart Zrt. a francia Nicols cégtől - jelentette be Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A sajtótájékoztatón elhangzott, a lakóhajókra 1,6 milliárd forint állt rendelkezésre, de végül sikerült "mindössze" 1,51 milliárdért beszerezni a listaárban szereplő ajánlatnál korszerűbben felszerelt járműveket - írja az Index az MTI tudósítására hivatkozva.

A kormánynál még 2017-ben találták ki, hogy meg kellene honosítani a Felső-Tiszán a hajókázós turizmust, erre pedig 2020-ig 4,6 milliárd forintot akartak elkölteni. A korábbi tervek 4-14 személyes, maximum 10 kilométer/óra sebességre képes, szálláshelyként is szolgáló hajókról szóltak, amelyeket jogosítvány nélkül lehetne bérelni.

A hírek szerint a most vásárolt hajók közül az elsőt a februári Utazás kiállításon mutatják be, majd idén meg is érkezik az első 10 darab, amelyet jövőre ugyanennyi követ. A hajóbeszerzés mellett a Mahart tendert írt ki a nyaralóhajózáshoz szükséges kikötői infrastruktúra kiépítésére is. A közbeszerzés Sátoraljaújhelytől Kisköréig 12 kikötő létrehozásáról szól, erre január 23-ig várják az ajánlatokat. Ezek közül vélhetően a kiskörei lesz a legnagyobb, ahol 18 hajó is elfér majd.

Az elképzelések szerint próbaüzemben már 2019 nyarán igénybe lehet venni a nyaralóhajókat a Felső-Tisza és a Bodrog környékén. Az éles üzem 2020 nyarán indul, a későbbiekben pedig bővítik az útvonalhálózatot – mondta most Révész Máriusz.
Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 11:50