Előfizetés

Sargentini az ellenzékkel tüntetett Brüsszelben

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.01.08. 20:31

Fotó: Virginia Mayo / MTI/AP
Magyarország állampolgárai első osztályú európai polgárok. Én azért vagyok itt, hogy kifejezzem a szolidaritásomat velük — mondta egyebek között Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő a Stop Orbán! címmel megtartott kedd esti brüsszeli tiltakozó demonstráción. A megmozdulást, amelyen körülbelül 120-150 Belgiumban élő magyar vett részt, a Radikális Európai Demokraták mozgalom szervezte. A magyarországi jogállam helyzetét bíráló európai parlamenti jelentés szerzője mellett, a szocialista Ujhelyi István és a DK-s Molnár Csaba EP-képviselők mondtak beszédet, de szót kapott Kendernay János, az LMP elnökségi tagja, valamint Németh Balázs a Momentum képviseletében. A Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek nem tudott részt venni a megmozduláson, felszólalását az egyik munkatársa olvasta fel. Sargentini beszédében sürgette a tagállami kormányokat, hogy végre hozzanak döntéseket a tavaly szeptember óta zajló 7. cikkelyes eljárás keretében, mert eddig “semmi nem történt”. Molnár Csaba a Fidesz pártcsaládját, az Európai Néppártot bírálta, amely “a korrupt, velejéig romlott Orbán-rendszert védelmezi”. Ujhelyi István azt hangsúlyozta, hogy “magyarnak lenni ugyanolyan fontos, mint Európában maradni”, és felszólított, hogy “tartsuk Magyarországot Európában”. Az LMP-s Kendernay János azt vetette az Orbán-kormány kormány szemére, hogy az országot szerelőüzemmé alakította át. A momentumos Németh Balázs beszéde végén felolvasta az ellenzék ötpontos követelését, majd meggyújtott és magasba tartott egy lila füstbombát — a több hete tartó tiltakozóhullám jelképét.

Túl a rabszolgatörvényen: Kaposváron tüntettek a Fidesz-rezsim ellen

Vas András
Publikálás dátuma
2019.01.08. 19:38

Fotó: Radó Ferenc
- Melegük van!? – döbbent meg egy idős, nyúlszőr sapkás férfi, amikor a kaposvári belvárosban hosszú sorokban elvonultak mellette a tüntetők. – Ilyen hidegben?! A somogyi megyeszékhely Teleki utcája, majd főtere persze az Elegünk van! skandálástól visszhangzott, s természetesen a többi, az elmúlt hetek demonstrációiról ismert rigmus is elhangzott. Méghozzá elég messzire, a sétálóutcán például értetlenül álltak meg a járókelők, keresve a hangforrást, ugyanis a Mocskos Fidesz! Mocskos Orbán! Mocskos Szita! kiabálás – utóbbi a város polgármesterére vonatkozott – már akkor hallatszott, amikor a vonulók még csak a párhuzamos utcában jártak. Pedig a kedd délután fél ötre meghirdetett kezdés előtt tíz perccel még csak fél tucat sajtómunkás ácsorgott a gyülekezési helyen, s újabb tíz minutummal később is csak néhány tucatnyian nézegettek leverten maguk elé. - Szánalmas banda! – bökte nekik oda egy arra járó parkolóőr, fertályóra múlva viszont már vélhetően nem lett volna ilyen bátor, hiszen akkor már úgy kétszáz tüntető indult meg rendőri felvezetéssel az Európa-park felé. 
- Annyian vagyunk, mint a spártaiak! – lelkesítette a hallgatóságot a beszédek helyszínén Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke, s bár a leonidaszi háromszázat nem érte el a demonstrálók létszáma, úgy kétszázötvenen tényleg kifejezték elégedetlenségüket. Ami valamivel kevesebb volt ugyan, mint a karácsony előtti tüntetésen, ám ha azt nézzük, hogy egy havas-esős januári hétköznap délutánjára szervezték a demonstrációt, ráadásul a hivatali munkaidő vége előtti időpontra, nem érhette kritika a kaposváriakat – de arányaiban annyian voltak, mintha Budapesten hétezren vonultak volna az utcára… A tüntetőket Pintér Attila emlékeztette: 2016 nyarán az ellenzéki pártok a helyiek segítségével megakadályozták a városvezetés gumiégető-létesítési tervét, s hasonló összefogással az idén is nagy dolgokra lehetnek képesek. Az ellenzéki összefogás ugyanis már a somogyi megyeszékhelyen sem hiú ábránd, ahogyan decemberben, úgy ezúttal is minden párt képviseltette magát a megmozduláson. Melynek első szónoka éppen az előző tüntetésnek köszönhette hírnevét: a kormánypárti és városházi hirdetésekkel kistafírungozott Kaposvár Most egykori újságírója, Bogdán Erik ugyanis éppen azért mondott fel egy nappal a demonstráció után, mert főnökei nem engedték, hogy részt vegyen az eseményen, majd miután mégis elment, városházi utasításra megvonták hozzáférési jogát az admin felülethez. - Bő két hete választanom kellett a fizetésem és a sajtószabadság között, s utóbbi mellett döntöttem – mondta Bogdán Erik, aki arról is szónokolt, hogy nemcsak a közmédia az újságírás megcsúfolása, de a vidéki sajtó jelentős része is. – Én megtehettem, hogy felállok, ugyanis nincs családom vagy hitelem, csak magamért vagyok felelős. A volt kollégáimat viszont a kaposvári önkormányzat sakkban tartja a szeretteiken keresztül. pedig nem maradhatunk csendben, még egy felcsúti vagy egy kaposvári kiskirályért sem!
Utasi Tamás, a közalkalmazotti szakszervezet helyi vezetője foglalkoztatási és bérezési kérdésekről, a fiatalok elvándorlásáról és a munkaerőhiányról beszélt, s kijelentette, az ilyen témákban csak egységes, nemzeti közakarattal lehet döntéseket hozni, vagyis a kormánynak nemcsak a munkaadók, de a munkavállalók érdekeit is néznie kellene. - Ez a tüntetés már messze nem csak a rabszolgatörvényről szól – állította Bereczki Dávid, a Momentum helyi aktivistája -, hanem arról, hogy többség nem kér Orbán Viktorból és a korrupt Fidesz-rendszerből. A tüntetés hivatalos része ezzel a kijelentéssel ért véget, néhányan ugyan még elsétáltak a megyei napilap, a Somogyi hírlap szerkesztőségéhez egy O1G-felirat erejéig, a többiek viszont fogadkoztak, csütörtökön ismét találkoznak: a budapesti Nagy Imre-szobor eltávolítása elleni tiltakozásul a kaposvári születésű mártír miniszterelnök helyi szobránál tartanak megemlékezést.

Reggelre tovább fokozódhat a hóhelyzet az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.08. 19:26
A kis forgalmú mellékutakon azért rosszabb a helyzet. MTI Fotó: Sóki Tamás
A meteorológusok keddről szerdára virradóra további havazásra számítanak. Szerdán Nyugaton és a főváros térségében az ónos eső, Keleten pedig a megerősödő szél miatti hófúvások jelenthetnek újabb veszélyforrást.
Ahogy arról mi is beszámoltunk, a havazás már ma is jelentős fennakadásokat okozott az országban, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pedig szerda reggelig megszakításokkal ugyan, de további csapadék valószínű. Nagyobb mennyiség az ország északkeleti felében várható, döntően hó formájában. Ezeken a területeken 2-8 cm hó hullhat, de Komárom-Esztergom megye keleti felében, Pest megye északi részén és Nógrád megye nyugati felében 5-15 cm-re, illetve a magasabban fekvő részeken akár efeletti hómenyiségre is számítani kell.

Az ország délnyugati tájain eközben vegyes halmazállapotú csapadék valószínű, tehát havazás mellett fagyott eső, ónos eső, illetve egyéb vegyes vagy folyékony halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Az időnként megerősödő déli szél szerda reggelig az Alföldön, elsősorban a Tiszántúlon helyenként gyenge hófúvást okozhat.

Keddről szerdára virradóra a Dunántúlon fagypont körüli hőmérsékletre kell számítani, a Dunától keletre viszont hidegebb lesz, a Tiszántúlon akár -7 Celsius fokig is hűlhet a levegő. Szerdán napközben is a nyugati országrészben lesz melegebb, itt 2-4 fokot mérhetnek, míg Keleten 0 fok körül alakul a hőmérséklet, de az Északi-középhegység vidékén napközben is fagyhat.

A havazás közben szerda délelőttől várhatóan Keleten is megszűnik, de a nap további részében helyenként hózáporok, a Dunántúlon és a középső országrészben időszakos havazás azért még kialakulhat. Nagyobb területre kiterjedő hózáporok, időszakos havazás a nap második felében is a Dunántúlon valószínűbb.