Tovább rombolja kapcsolatait az EU-val Donald Trump

Publikálás dátuma
2019.01.08. 21:40
FOTÓ: ALEX EDELMAN / CONSOLIDATED / DPA
Az amerikai elnök nemrég leminősítette az Európai Unió külképviseletét állami szintről a nemzetközi szervezetek szintjére - ráadásul mindezt szinte titokban tette.
Az egész akkor kezdett gyanús lenni, amikor David O'Sullivan európai uniós nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök decemberi gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét. Ezt követően derült fény a lefokozás tényére, de azt továbbra sem lehet tudni, mikor született meg pontosan a döntés, hiszen arról senkinek nem szóltak. A történeteket azóta Maja Kocijancic, az Európai Bizottság egyik szóvivője újságírói kérdésre válaszolva meg is erősítette - jegyzi meg az Index. A szóvivő elmondta, jelenleg tárgyalásokat folytatnak az illetékes amerikai szervekkel arról, hogy a lépésnek milyen következményei lehetnek a képviseletre és annak munkatársaira nézve.

A protokoll megváltozása miatt veszít jelentőségéből a hagyományosan az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító Európai Unió washingtoni külképviselete, az ott dolgozó diplomatákat várhatóan ritkábban hívják majd meg a kiemelt eseményekre. Szakértők szerint azonban válaszintézkedések jelenleg szóba sem jöhetnek. Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között, azonban még így is ez a világ legerősebb kereskedelmi viszonylata.
Szerző
Frissítve: 2019.01.08. 21:42

Több millió ügyfél politikai hovatartozásával kapcsolatos adatait adta el pénzért az Osztrák Posta

Publikálás dátuma
2019.01.08. 20:57
A kép illusztráció
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Egy oknyomozó portál szerint a posta évi 10 millió eurós bevételre tett szert a roppant kényes adatok áruba bocsátásával.
Az Osztrák Posta kedden beismerte, hogy az ügyfeleiről rendszeresen gyűjtött adatokat, köztük olyanokat is, mint azok feltételezett "politikai hovatartozása", majd ezeket pénz, méghozzá évi 10 millió euró ellenében eladta - írja az Index. Az intézmény szerint azonban ebben nincs semmi törvénytelen, ugyanis a szóban forgó információkat csak "marketing céllal" gyűjtötték be.

Helyi civil szervezetek viszont botrányosnak nevezték az ügyet, amellyel a posta súlyosan megsértette az adatok védelmére vonatkozó európai szabályokat. A VKI fogyasztóvédelmi szervezet szintén kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „az ilyen kényes adatok” forgalmazása jogszerű lenne.

A történetet feltáró osztrák Addendum portál szerint az Osztrák Posta mintegy 3 millió ember, vagyis a lakosság több mint egyharmadának nevével, életkorával és nemével kapcsolatos adatokat adott el. Közülük 2,2 millió ügyfél esetében a név mellett a valószínűsített politikai hovatartozás is szerepelt. A posta azzal a nehezen érthető érvvel védekezett, mely szerint a politikai preferenciákra vonatkozó adatokat az „életkor, a nem, a cím és a szavazókörök adatainak összevetésével állították össze, de nem fedik fel egyetlen esetben sem az emberek választási preferenciáját.”

Az osztrák adatvédelmi hatóság (DSB) kedden bejelentette, vizsgálatot indít az ügyben.
Szerző

Magyar sítáborozó gyerekeket kellett kimenteni a hóból Ausztriában

Publikálás dátuma
2019.01.08. 20:25
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Hat napja vesztegeltek a stájerországi síterepen a gyerekek, mire lehozták őket a hegyről. Nyugati szomszédunknál több tartományban kaotikusak az útviszonyok.
Ausztriában a magyarországinál jóval nagyobb mennyiségű hó hullott a napokban, a hóviharok pedig nem csak a közlekedésben okoznak fennakadásokat, de többeket csapdába is ejtettek. Így járt egy magyar sítáborozó csoport is, akik a rossz idő miatt hat napra a Stájerország tartományban található präbichli síterepen rekedtek, mire végül sikerült őket lehozni a hegyről - idézi a hvg.hu az RTL Klub Híradójának beszámolóját. Az alsó-ausztriai Hochkar egyik szállodájában dolgozó magyar nő pedig három napra rekedt a munkahelyén kollégáival, végül csak egy speciális mentőkonvojjal tudtak hazamenni.

Ausztriában egyes helyeken az utak teljesen járhatatlanok, sok helyütt az autókat is teljesen betakarta a hó, és volt, ahol még a tetőket is hólapáttal kellett takarítani.
Szerző