Bevándorlásellenes összefogást akar Salvini

Publikálás dátuma
2019.01.09. 14:35

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Orbán Viktor szövetségese egy másik populistával, Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel kormánypárt elnökével tárgyalt.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali radikális Liga elnöke euroszkeptikus szövetség létrehozását követelte Lengyelországban. A szélsőséges politikus, aki Orbán Viktor tavaly augusztusi milánói látogatása során láthatóan igen jól megérttette magát a magyar miniszterelnökkel, szerdán a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski vendége volt Varsóban. A lengyel kollégájával, Joachim Brudzinski belügyminiszterrel tartott közös sajtóértekezletén az olasz politikus kifejtette, Lengyelország és Itália egy „európai tavasz” részesei lesznek, amely az európai értékek reneszánszát eredményezi majd. „Az az Európa, amely júniusban, az európai parlamenti választás után ölthet alakot, valóban irányítani fog, s felváltja a mai, bürokraták által uralt Uniót” - fejtette ki.
Matteo Salvini és Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter sajtótájékoztatója
Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Salvini látogatása során az EU külső határainak védelméről beszélt vendéglátójával. Már tavaly ősszel egy bevándorlásellenes koalíció létrehozásáért szállt síkra, ezért is látta vendégül nyár végén a magyar kormányfőt. Akkori sajtóértekezletükön teljes egység volt közöttük függetlenül attól, hogy a Liga és a Fidesz más és más pártcsaládhoz tartozik az EP-ben. Háttérbe szorult, hogy Salvini valójában azt követeli: minden uniós tagország fogadjon be menekülteket, ezt azonban a magyar kabinet mereven elutasítja. Salvini rendre bírálja az EU-t, szerinte a májusi EP-választás után egy a maga által elképzelt „reformblokk” irányíthatja az EU-t, amely belülről építené le a brüsszeli intézményeket. Varsóban arra is utalt, hogy az Európai Bizottság elnökségére is pályázhat. Kaczynski is uniós reformokat követel, Orbánhoz hasonlóan úgy véli, csökkenteni kell Brüsszel hatalmát, s növelni kell az egyes országok befolyását.

A párizsi merényletek újabb gyanúsítottját vették őrizetbe

Publikálás dátuma
2019.01.09. 12:05
FOTÓ: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Újabb embert tartóztattak le a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrortámadásokkal összefüggésben Belgiumban, aki a gyanú szerint fegyverekkel, köztük Kalasnyikov gépkarabélyokkal látta el a hét helyszínen, 130 ember halálát okozó támadásokat végrehajtó dzsihadistákat.
A beszámolók szerint a Brüsszelben élő, de a belga dzsihadisták egyik fellegvárának tartott kelet-belgiumi Verviers-ből származó Mohamed E.-t közvetlenül karácsony előtt fogták el. A gyanúsítottat terrorista csoportban való részvétellel, tiltott fegyverkereskedelemmel, fegyvertartással vádolják, valamint azzal, hogy közvetlen felelőssége van a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrortámadásokban. Mint közölték, Mohamed E. közvetlen kapcsolatban lehetett azzal a Mohamed Bakkalival, akit a terrortámadások után néhány héttel vettek őrizetbe annak vádjával, hogy logisztikai támogatást nyújtott a párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak, valamint segítséget nyújtott a terroristáknak abban, hogy a fegyvereket Franciaországba szállította. Ő volt az is, aki hamis iratokat használva több lakást bérelt, amelyek rejtekhelyül szolgáltak a későbbi elkövetőknek. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.
Szerző

Tizenegy év börtönre ítéltek Izraelben egy Iránnak kémkedő volt minisztert

Publikálás dátuma
2019.01.09. 11:39

Fotó: RONEN ZVULUN / AFP
Az eredetileg orvos végzettségű Gonen Szegevet hosszas nyomozás után fél évvel ezelőtt fogták el.
Iránnak végzett kémkedésért vádalku keretében 11 évi börtönbüntetésre ítélték Gonen Szegev volt izraeli energia és infrastruktúra minisztert – jelentette szerdán a Jediót Aharonót című izraeli újság internetes változata, a ynet. A 2007-ben Nigériában letelepedett Szegev a vádirat szerint hat éven keresztül szolgáltatott Iránnak Izraelről szóló információkat. Üzletkötések lehetőségével Nigériába csábított több, az izraeli hadseregtől leszerelt tisztet, és találkozókat szervezett számukra kereskedőknek álcázott iráni kémekkel. Beszervezése után többször találkozott a világ különböző pontjain iráni hírszerző ügynökökkel, sőt kétszer Iránba is elutazott titkos találkozókra. Az eredetileg orvos végzettségű Szegevet hosszas nyomozás után fél évvel ezelőtt fogták el. Szegev korábban már öt évet ült börtönben, miután a Ben Gurion repülőtéren nagy mennyiségű extasy tablettával kábítószer-csempészésen kapták. Büntetésének letöltése után, 2007-ben telepedett le Nigériában.
Szerző
Témák
Irán Izrael