Antikapitalista gerillák állítják: ők robbantottak egy athéni TV-székháznál

Publikálás dátuma
2019.01.09. 16:40

Fotó: AFP
Decemberi merényletet vállalt magára egy szélsőbaloldali fegyveres csoport. Szélsőjobboldali eszmék és a neoliberalizmus terjesztésével vádolják a médiatársaságot.
Görög szélsőbaloldali gerillák vállalták magukra a görögországi televíziónál december 17-én elkövetett robbantást - írja az Euronews. A Népi Harcosok Csoportja (OPA) nevű szervezet egy weboldalon úgy fogalmazott: a magánkézben lévő Skai TV hozzájárul a szélsőjobboldali eszmék, az idegengyűlölet és a neoliberalizmus terjedéséhez, így jogos célpontja egy ellencsapásnak. Azt is írták: úgy helyezték el a pokolgépet, hogy a lehető legkisebb eséllyel okozzon sérülést.
Senki nem sérült meg a detonáció miatt.
Nem ez volt az első merényletük: Wikipedia-oldaluk alapján 2014-ben a Mercedes athéni szákházára lőttek ki rakétát, illetve egy autót is felrobbanthattak a központi bank épülete előtt. 2017-ben a görög fellebbviteli bíróság épületénél robbantottak. A Népi Harcosok Csoportja a görög gazdasági válság idején jött létre, 2013-ban.
Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 16:48

Megegyezés született, kiköthetnek Máltán a mentőhajók

Publikálás dátuma
2019.01.09. 15:53

Fotó: Mission Lifeline / AFP
Több hét után végre rendeződik a máltai partoknál veszteglő hajók, és a várakozó menedékkérők helyzete. Tucatnyi uniós ország nyújtott segítséget.
Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 menedékkérő, illetve a szigetországban lévő társaik elhelyezéséről, derül ki a hirado.hu cikkéből. A mentőhajók kiköthetnek Máltán.
Alkalmi megállapodás született – mondta egy sajtótájékoztatón Joseph Muscat, máltai miniszterelnök. Az összesen 298 ember közül 220-at más európai uniós tagállamok vesznek át, vagy hazatérnek – folytatta. A menedékkérőket Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország között osztják szét.
Egyelőre nyolc európai uniós tagország jelezte, hogy kész befogadni embereket, de ez a szám még nőhet, a tárgyalások még folynak erről. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs biztosa üdvözölte a megállapodást, és megköszönte Máltának, illetve a segítséget nyújtó uniós tagállamoknak hozzájárulásukat a helyzet megoldásához.
Németország 60 embert fogad be. A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Steve Alter hangsúlyozta, hogy csak alkalmi megállapodást kötöttek, országának célja pedig változatlanul egy tartós mechanizmus megteremtése hasonló ügyek rendezésére.
A két hajónak a partraszállást követően azonnal távozniuk kell a máltai vizekről. A Sea Watch 32 embert vett fel fedélzetére egy csónakról Líbia partjainál még december 22-én. A Sea Eye 17 embert mentett ki a vízből december 29-én. Azóta vesztegeltek az ország partjainál. A Sea Watch a Twitteren mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt napokban támogatásukról biztosították a szervezetet. Nem a szükséget szenvedők kárára kellene politizálni – hívta fel a figyelmet a szervezet.
Szerző

Bevándorlásellenes összefogást akar Salvini

Publikálás dátuma
2019.01.09. 14:35

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Orbán Viktor szövetségese egy másik populistával, Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel kormánypárt elnökével tárgyalt.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali radikális Liga elnöke euroszkeptikus szövetség létrehozását követelte Lengyelországban. A szélsőséges politikus, aki Orbán Viktor tavaly augusztusi milánói látogatása során láthatóan igen jól megérttette magát a magyar miniszterelnökkel, szerdán a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski vendége volt Varsóban. A lengyel kollégájával, Joachim Brudzinski belügyminiszterrel tartott közös sajtóértekezletén az olasz politikus kifejtette, Lengyelország és Itália egy „európai tavasz” részesei lesznek, amely az európai értékek reneszánszát eredményezi majd. „Az az Európa, amely júniusban, az európai parlamenti választás után ölthet alakot, valóban irányítani fog, s felváltja a mai, bürokraták által uralt Uniót” - fejtette ki.
Matteo Salvini és Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter sajtótájékoztatója
Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Salvini látogatása során az EU külső határainak védelméről beszélt vendéglátójával. Már tavaly ősszel egy bevándorlásellenes koalíció létrehozásáért szállt síkra, ezért is látta vendégül nyár végén a magyar kormányfőt. Akkori sajtóértekezletükön teljes egység volt közöttük függetlenül attól, hogy a Liga és a Fidesz más és más pártcsaládhoz tartozik az EP-ben. Háttérbe szorult, hogy Salvini valójában azt követeli: minden uniós tagország fogadjon be menekülteket, ezt azonban a magyar kabinet mereven elutasítja. Salvini rendre bírálja az EU-t, szerinte a májusi EP-választás után egy a maga által elképzelt „reformblokk” irányíthatja az EU-t, amely belülről építené le a brüsszeli intézményeket. Varsóban arra is utalt, hogy az Európai Bizottság elnökségére is pályázhat. Kaczynski is uniós reformokat követel, Orbánhoz hasonlóan úgy véli, csökkenteni kell Brüsszel hatalmát, s növelni kell az egyes országok befolyását.