Megegyezés született, kiköthetnek Máltán a mentőhajók

Publikálás dátuma
2019.01.09. 15:53

Fotó: Mission Lifeline / AFP
Több hét után végre rendeződik a máltai partoknál veszteglő hajók, és a várakozó menedékkérők helyzete. Tucatnyi uniós ország nyújtott segítséget.
Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 menedékkérő, illetve a szigetországban lévő társaik elhelyezéséről, derül ki a hirado.hu cikkéből. A mentőhajók kiköthetnek Máltán.
Alkalmi megállapodás született – mondta egy sajtótájékoztatón Joseph Muscat, máltai miniszterelnök. Az összesen 298 ember közül 220-at más európai uniós tagállamok vesznek át, vagy hazatérnek – folytatta. A menedékkérőket Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország között osztják szét.
Egyelőre nyolc európai uniós tagország jelezte, hogy kész befogadni embereket, de ez a szám még nőhet, a tárgyalások még folynak erről. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs biztosa üdvözölte a megállapodást, és megköszönte Máltának, illetve a segítséget nyújtó uniós tagállamoknak hozzájárulásukat a helyzet megoldásához.
Németország 60 embert fogad be. A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Steve Alter hangsúlyozta, hogy csak alkalmi megállapodást kötöttek, országának célja pedig változatlanul egy tartós mechanizmus megteremtése hasonló ügyek rendezésére.
A két hajónak a partraszállást követően azonnal távozniuk kell a máltai vizekről. A Sea Watch 32 embert vett fel fedélzetére egy csónakról Líbia partjainál még december 22-én. A Sea Eye 17 embert mentett ki a vízből december 29-én. Azóta vesztegeltek az ország partjainál. A Sea Watch a Twitteren mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt napokban támogatásukról biztosították a szervezetet. Nem a szükséget szenvedők kárára kellene politizálni – hívta fel a figyelmet a szervezet.
Szerző

Bevándorlásellenes összefogást akar Salvini

Publikálás dátuma
2019.01.09. 14:35

Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Orbán Viktor szövetségese egy másik populistával, Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel kormánypárt elnökével tárgyalt.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali radikális Liga elnöke euroszkeptikus szövetség létrehozását követelte Lengyelországban. A szélsőséges politikus, aki Orbán Viktor tavaly augusztusi milánói látogatása során láthatóan igen jól megérttette magát a magyar miniszterelnökkel, szerdán a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski vendége volt Varsóban. A lengyel kollégájával, Joachim Brudzinski belügyminiszterrel tartott közös sajtóértekezletén az olasz politikus kifejtette, Lengyelország és Itália egy „európai tavasz” részesei lesznek, amely az európai értékek reneszánszát eredményezi majd. „Az az Európa, amely júniusban, az európai parlamenti választás után ölthet alakot, valóban irányítani fog, s felváltja a mai, bürokraták által uralt Uniót” - fejtette ki.
Matteo Salvini és Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter sajtótájékoztatója
Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
Salvini látogatása során az EU külső határainak védelméről beszélt vendéglátójával. Már tavaly ősszel egy bevándorlásellenes koalíció létrehozásáért szállt síkra, ezért is látta vendégül nyár végén a magyar kormányfőt. Akkori sajtóértekezletükön teljes egység volt közöttük függetlenül attól, hogy a Liga és a Fidesz más és más pártcsaládhoz tartozik az EP-ben. Háttérbe szorult, hogy Salvini valójában azt követeli: minden uniós tagország fogadjon be menekülteket, ezt azonban a magyar kabinet mereven elutasítja. Salvini rendre bírálja az EU-t, szerinte a májusi EP-választás után egy a maga által elképzelt „reformblokk” irányíthatja az EU-t, amely belülről építené le a brüsszeli intézményeket. Varsóban arra is utalt, hogy az Európai Bizottság elnökségére is pályázhat. Kaczynski is uniós reformokat követel, Orbánhoz hasonlóan úgy véli, csökkenteni kell Brüsszel hatalmát, s növelni kell az egyes országok befolyását.

A párizsi merényletek újabb gyanúsítottját vették őrizetbe

Publikálás dátuma
2019.01.09. 12:05
FOTÓ: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Újabb embert tartóztattak le a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrortámadásokkal összefüggésben Belgiumban, aki a gyanú szerint fegyverekkel, köztük Kalasnyikov gépkarabélyokkal látta el a hét helyszínen, 130 ember halálát okozó támadásokat végrehajtó dzsihadistákat.
A beszámolók szerint a Brüsszelben élő, de a belga dzsihadisták egyik fellegvárának tartott kelet-belgiumi Verviers-ből származó Mohamed E.-t közvetlenül karácsony előtt fogták el. A gyanúsítottat terrorista csoportban való részvétellel, tiltott fegyverkereskedelemmel, fegyvertartással vádolják, valamint azzal, hogy közvetlen felelőssége van a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrortámadásokban. Mint közölték, Mohamed E. közvetlen kapcsolatban lehetett azzal a Mohamed Bakkalival, akit a terrortámadások után néhány héttel vettek őrizetbe annak vádjával, hogy logisztikai támogatást nyújtott a párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak, valamint segítséget nyújtott a terroristáknak abban, hogy a fegyvereket Franciaországba szállította. Ő volt az is, aki hamis iratokat használva több lakást bérelt, amelyek rejtekhelyül szolgáltak a későbbi elkövetőknek. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.
Szerző