A kormányzati százmilliók sem oldották meg teljesen a bokszszövetség problémáját

Publikálás dátuma
2019.01.10 10:30
Erdei Zsolt a kivételek közé tartozik, ő bokszolóból lett elnök
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Az államtól kapott „gyorssegély” önmagában nem elég a hazai bokszszövetség problémáinak megoldására, de Erdei Zsolt elnök szerint idővel rendeződhet a szervezet helyzete.
„Tíz nap, amely megrengette a ring világát, az ökölvívók társadalmát” – fogalmazott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) decemberi közgyűlésén Hannák György könyvvizsgáló a tavaly augusztus 20. és 31. között a budapesti Duna Arénában lezajló ifjúsági világbajnokság kapcsán. Találó, főleg, ha arra gondolunk, hogy a versennyel kapcsolatban szinte teljesen háttérbe szorult a sportolók szereplése, a közbeszédet azóta is az erősen ráfizetéses rendezés, s az ebből adódó nehézségek határozták meg – mint kiderült, az 578 millió forintnyi bevétel mellett nagyjából 980 milliónyi költség merült fel, amely veszélybe sodorta a MÖSZ további működését.
A csődközeli helyzet felszámolásának érdekében az év végén a szövetség elnöksége Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő (Erzsébetváros korábbi alpolgármestere, aki Orbán Viktor családjának a jogi képviseletét is ellátja) személyében pénzügyi biztost delegált Erdei Zsolt elnök mellé, a kormányzat pedig amolyan „gyorssegélyként” még karácsony előtt körülbelül 300 millió forintot biztosított a MÖSZ további működéséhez, valamint az ifjúsági világbajnoksággal kapcsolatos költségek biztosítására. Kifizetés kizárólag Bajkai pénzügyi ellenjegyzésével történhet meg, a politikus vezetésével pedig egy csapat jelenleg is azon dolgozik, hogy egy olyan költségvetési javaslat készüljön, amely biztosítja a megfelelő szakmai munkát, illetve az olimpiai felkészülést.
„Éppen szerdán találkoztam Bajkai úrral, aki elmondta, hogy megvannak a tervek a költségvetésre és a konszolidációra, a javaslatait pedig várhatóan a következő elnökségi ülésen, hétfőn terjeszti elő” – árulta el a Népszavának Erdei Zsolt elnök, aki hozzátette: az állami tőkeinjekció önmagában nem elég az összes – vb-rendezéssel összefüggő – hiány eltüntetésére, de Bajkai István folyamatosan egyeztet a hitelezőkkel és a beszállítókkal, hiszen szerinte vannak túlzó vagy nem teljesen megalapozott követelések, csökkenthető költségek is. – A legfontosabb cél a pénzügyi konszolidáció, hogy végre egyenesbe jöjjön a szövetség, de ez egy hosszadalmasabb folyamat lesz. Nekünk közben a szakmát sem szabad elfelejteni – tette hozzá Erdei.
Csötönyi Sándor, a szövetség korábbi – jelenlegi tiszteletbeli – elnöke decemberben azt jósolta, hogy "Össze kell húzni a büdzsét és ez nagyon fog fájni." A fájdalmas döntések, átalakítások valószínűleg elkerülhetetlenek lesznek, ezt a regnáló elnök is elismerte, ám Erdei Zsolt hisz abban, hogy hamarosan rendeződik a Magyar Ökölvívó Szakszövetség helyzete.
„Nem hátrafelé kell nézni, hanem előre, próbálom ennek szellemében végezni a munkámat – folytatta a lapunknak nyilatkozó korábbi világ- és Európa-bajnok bokszoló. – Előbb-utóbb ki fog alakulni a rend, de ehhez még el kell telni egy kis időnek. Sok mindenen változtatnunk kell: a szakmai működésünkön és magán a struktúrán is, mindezekre Bajkai István fog majd javaslatokat tenni. Látom a fényt az alagút végén, de persze nem egyik napról a másikra fog megoldódni a helyzetünk.”
Így áll most az „ügy”, amely tehát egyelőre az állami százmilliók ellenére sem oldódott meg. A fentebb idézett Hannák György egyébként a kialakult helyzetet korábban azzal magyarázta, hogy nem volt meg a kellő összhang a gazdasági apparátus között, a szakértelemmel szemben is merültek fel kétségek, amikor pedig a szervezők látták, hogy a rendelkezésre álló pénz kevés lesz az eredetileg Győrbe tervezett, mégis a fővárosban sorra kerülő vb lebonyolításához, az emberi erőforrás minisztérium költségvetési okokra hivatkozva elállt a további támogatástól.
2019.01.10 10:30
Frissítve: 2019.01.10 10:30

Álomszerű kezdés után háromgólos vereség

Publikálás dátuma
2019.01.17 22:13

Fotó: MTI/ Illyés Tibor
A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kapott ki Svédországtól.
Utolsó játéknapjához érkezett a német–dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportköre. A szerdai, Egyiptom elleni 30-30-as – továbbjutást érő – keserédes döntetlen már önmagában sem adott okot az örömre, azonban a mérkőzés után kiderült, Dzsamali Iman és Ancsin Gábor is olyan mértékben megsérült, hogy egyikük sem tudja vállalni a további küzdelmeket.
Előbbinek elszakadt a keresztszalagja, így ő még csütörtökön hazautazott, hogy a térdét mielőbb megműtsék. Ancsin pedig már a torna előtt is könyöksérüléssel bajlódott, a szakvezetés pedig úgy döntött, a 28 éves hórihorgas átlövő nem tud kellő mértékben a csapat segítségére lenni.
A Csoknyai István, Vladan Matic duó a helyükre a Ferencváros rutinos játékosát, Schuch Timuzsint – aki beállóban és védekezésben adhat pluszt –, illetve a Balatonfüred fiatal jobbátlövőjét, Máthé Dominiket hívta be. A bokasérüléssel bajlódó Balogh Zsoltot pedig a gyógyulását követően továbbra is visszavárják a társak.
A svédek elleni összecsapást biztatóan kezdte a magyar csapat, amely minimálisan többet pihenhetett az Egyiptom elleni döntetlent követően, ugyanis a svédek szerdai lapzártánk után győzték le Katart. Bodó Richárd találatára gyorsan jött a skandinávok válasza, majd Nagy László rontott lövését követően már az ellenfélnél volt az előny.
Ennek ellenére bátran, megilletődöttség nélkül kézilabdázott a magyar csapat, Székely Márton kapus bravúrjainak is köszönhetően pedig újfent a mieink kerültek előnybe. Máthé Dominik második találata után Lékai Máté vágott be egy ziccert, először alakult ki kétgólos különbség a mérkőzésen. (5-3) A 10. percben Bánhidi Bence góljával hárommal léptek meg a magyarok, majd négy minutummal később Máthé növelte négyre a különbséget. (9-5)
A magyarok fürgén, bátran védekeztek, s jól is állták a sarat, mígnem a svédek időt kértek. Az ellenfél emberelőnybe került, illetve Mikael Appelgren is elkezdett jól védeni a másik oldalon, így elkezdett fogyatkozni az előny. Lukas Nilsson 11-11-re módosította az állást, majd a mindössze 19 éves Máthé ötödik góljával kerültek előnybe a magyarok. Sipos kétperces kiállítása alatt remekeltek a svédek, akik Bodó sérülését kihasználva a vezetést is átvették. (14-13) Kisebb rövidzárlat, kétgólosra nőtt a skandináv előny, ám a magyarok rendezték soraikat, a svédek 16-15-re vezettek a félidőben.
A térfélcsere után Székely mutatott be pazar védéseket, Lékai pedig egalizált. Az elkövetkezendő percek kiegyenlített játékot hoztak, minden svéd gólra érkezett magyar válasz. A 40. perc múltával kettőre nőtt a különbség, a mieink részéről hiába jöttek a gólok, a svédek úgy mentek át a magyar falon, mint kés a vajon.
Az első félidőben látott betonvédekezés már a múlté volt, 26-24-es svéd vezetésnél ráadásul ember hátrányba kerültek a magyarok. A 45. percben hárommal húzott el az ellenfél, válaszul időt kért Csoknyai István. Székely bravúrjaival meccsben tartotta a magyarok, a 48. percben pedig Bánhidi egyre faragta a svéd fórt. (27-26)
Végletekig kiegyenlített végjátékéra volt kilátás, Nagy az 53. percben 29-29-re módosította az eredményt. Székely az 55. percben már 14. védését mutatta be, ám Ligetvári kiállításának is köszönhetően 31-29-re léptek el a svédek, innen pedig már nem volt visszaút, a skandinávok 33-30-ra győztek.
A svédek és a magyarok mellett Egyiptom jutott a középdöntőbe a C csoportból, míg a D jelű hatosból Dánia, Norvégia és Tunézia vár nemzeti tizenegyünkre.
Témák
kézilabda
2019.01.17 22:13

Szalayék a 20. helyen zártak a perui Dakaron

Publikálás dátuma
2019.01.17 19:12
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: /
A Szalay Balázs, Bunkoczi László páros több mint 16 órás hátránnyal a huszadik helyen fejezte be a Peruban rendezett Dakar-ralit.
Az Opel Dakar Team kettőse az elmúlt tíz szakasz során 5600 kilométert teljesített a híres hírhedt perui dűnék között, amelyből 2956 km volt a mért szakaszok hossza. A szokásosnál rövidebb verseny volt, de az indulók egybehangzó véleménye szerint a legkeményebb azóta, hogy 2009-ben Afrikából Dél-Amerikába költözött a verseny.
„Megküzdöttünk ezért a célba érkezésért, s ezért a huszadik helyezésért, aminek nagyon örülök - olvashatóak Szalay Balázs szavai csapatának honlapján. – Noha voltunk már huszadikok, évről évre nehezebb a verseny, sűrűbb a mezőny, egyre több gyári autót adnak bérbe és egyre több a jó és rutinos versenyző. Nagyon szép eredmény a huszadik hely, megküzdöttünk érte, sok kitartás kellett, hogy elérjük. Csapatmunka volt: Bunkoczi Laci és a szervizes srácok nélkül nem ment volna” – tette hozzá. A páros ezzel beállította eddigi legjobb Dakar-eredményét: 2012-ben ugyancsak a 20. helyen végeztek.
Az autósoknál összetettben - pályafutása során harmadszor - Nasszer al-Attijah nyert. A 48 éves, a tereprali mellett sportlövészetben is jeleskedő, a 2012-es londoni olimpián skeetben bronzérmes, katari versenyző sikerével a Toyota gyár első Dakar-győzelmét ünnepelheti. A dobogóra Nani Roma és Sebastien Loeb állhatott még fel, hátrányuk 46 perc és 1 óra 54 perc volt.
A motorosoknál az utolsó szakaszon is első ausztrál Toby Price diadalmaskodott, közel tíz perccel megelőzve a címvédő, osztrák Matthias Walknert. Price második alkalommal nyerte meg a Dakart.


Szerző
Témák
Dakar
2019.01.17 19:12
Frissítve: 2019.01.17 19:23