Előfizetés

A kormányzati százmilliók sem oldották meg teljesen a bokszszövetség problémáját

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.01.10. 10:30
Erdei Zsolt a kivételek közé tartozik, ő bokszolóból lett elnök
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az államtól kapott „gyorssegély” önmagában nem elég a hazai bokszszövetség problémáinak megoldására, de Erdei Zsolt elnök szerint idővel rendeződhet a szervezet helyzete.
„Tíz nap, amely megrengette a ring világát, az ökölvívók társadalmát” – fogalmazott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) decemberi közgyűlésén Hannák György könyvvizsgáló a tavaly augusztus 20. és 31. között a budapesti Duna Arénában lezajló ifjúsági világbajnokság kapcsán. Találó, főleg, ha arra gondolunk, hogy a versennyel kapcsolatban szinte teljesen háttérbe szorult a sportolók szereplése, a közbeszédet azóta is az erősen ráfizetéses rendezés, s az ebből adódó nehézségek határozták meg – mint kiderült, az 578 millió forintnyi bevétel mellett nagyjából 980 milliónyi költség merült fel, amely veszélybe sodorta a MÖSZ további működését.
A csődközeli helyzet felszámolásának érdekében az év végén a szövetség elnöksége Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő (Erzsébetváros korábbi alpolgármestere, aki Orbán Viktor családjának a jogi képviseletét is ellátja) személyében pénzügyi biztost delegált Erdei Zsolt elnök mellé, a kormányzat pedig amolyan „gyorssegélyként” még karácsony előtt körülbelül 300 millió forintot biztosított a MÖSZ további működéséhez, valamint az ifjúsági világbajnoksággal kapcsolatos költségek biztosítására. Kifizetés kizárólag Bajkai pénzügyi ellenjegyzésével történhet meg, a politikus vezetésével pedig egy csapat jelenleg is azon dolgozik, hogy egy olyan költségvetési javaslat készüljön, amely biztosítja a megfelelő szakmai munkát, illetve az olimpiai felkészülést.
„Éppen szerdán találkoztam Bajkai úrral, aki elmondta, hogy megvannak a tervek a költségvetésre és a konszolidációra, a javaslatait pedig várhatóan a következő elnökségi ülésen, hétfőn terjeszti elő” – árulta el a Népszavának Erdei Zsolt elnök, aki hozzátette: az állami tőkeinjekció önmagában nem elég az összes – vb-rendezéssel összefüggő – hiány eltüntetésére, de Bajkai István folyamatosan egyeztet a hitelezőkkel és a beszállítókkal, hiszen szerinte vannak túlzó vagy nem teljesen megalapozott követelések, csökkenthető költségek is. – A legfontosabb cél a pénzügyi konszolidáció, hogy végre egyenesbe jöjjön a szövetség, de ez egy hosszadalmasabb folyamat lesz. Nekünk közben a szakmát sem szabad elfelejteni – tette hozzá Erdei.
Csötönyi Sándor, a szövetség korábbi – jelenlegi tiszteletbeli – elnöke decemberben azt jósolta, hogy "Össze kell húzni a büdzsét és ez nagyon fog fájni." A fájdalmas döntések, átalakítások valószínűleg elkerülhetetlenek lesznek, ezt a regnáló elnök is elismerte, ám Erdei Zsolt hisz abban, hogy hamarosan rendeződik a Magyar Ökölvívó Szakszövetség helyzete.
„Nem hátrafelé kell nézni, hanem előre, próbálom ennek szellemében végezni a munkámat – folytatta a lapunknak nyilatkozó korábbi világ- és Európa-bajnok bokszoló. – Előbb-utóbb ki fog alakulni a rend, de ehhez még el kell telni egy kis időnek. Sok mindenen változtatnunk kell: a szakmai működésünkön és magán a struktúrán is, mindezekre Bajkai István fog majd javaslatokat tenni. Látom a fényt az alagút végén, de persze nem egyik napról a másikra fog megoldódni a helyzetünk.”
Így áll most az „ügy”, amely tehát egyelőre az állami százmilliók ellenére sem oldódott meg. A fentebb idézett Hannák György egyébként a kialakult helyzetet korábban azzal magyarázta, hogy nem volt meg a kellő összhang a gazdasági apparátus között, a szakértelemmel szemben is merültek fel kétségek, amikor pedig a szervezők látták, hogy a rendelkezésre álló pénz kevés lesz az eredetileg Győrbe tervezett, mégis a fővárosban sorra kerülő vb lebonyolításához, az emberi erőforrás minisztérium költségvetési okokra hivatkozva elállt a további támogatástól.

Veszteséget minimalizál a Vajna-féle Spíler TV

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.01.10. 10:05

Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP
Hamarosan a legtöbb előfizetővel rendelkező Digi TV csatornakínálatában is megjelennek a TV2 Csoport sportcsatornái, a Spíler 1 és 2, de ez is csak csökkenti ennek a két adónak a veszteségeit.
Az elmúlt év utolsó napján jelent meg a hír a digiportal.hu internetes oldalon, hogy januártól a Digi TV programkínálatában is elérhetőek lesznek a TV2 Csoport sportcsatornái, a Spíler 1 és Spíler 2. Utóbbi csatorna adja a spanyol bajnokság, vagyis egyebek mellett az FC Barcelona, a Real Madrid és az Atletico Madrid meccseit. Ezzel a Digi lesz az egyetlen szolgáltató, amelynél az előfizetők az összes Magyarországon fogható magyar nyelvű sportcsatornát (a Spíler mellett Digi Sport 1,2,3, Sport 1 és 2, Eurosport 1 és 2, illetve M4 Sport) elérhetik. A Digi rendelkezik a legtöbb előfizetővel, 1,7 millió magyar háztartásba jutnak el a Digi csatornái.
A Spíler még nem szerepel a csomagban (kedd estig nem volt megtalálható a Digi oldalán a csatornakínálatban); ha hinni lehet a digiportal.hu-n megjelent hírnek, akkor ennek csak technikai okai vannak. Szerettük volna megtudni, mikortól lesz elérhető a Spíler a nézők számára, de a Digi sajtóosztálya nem reagált megkeresésünkre.
Lapunk úgy tudja, a Spílernek komoly veszteséget kell elszenvednie a Digibe kerülésért cserébe: az angol élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzések harmadát-felét kénytelen átengedni a Digi sportadóinak attól kezdve, hogy bekerül a két csatorna a kínálatba. Választási lehetősége azonban nincs a Spílernek, amely 7-8 milliárd forintért (a piaci árnál sokkal drágábban) szerezte meg a Bajnokok Ligája és a spanyol bajnokság közvetítési jogait, ám komoly bevétele addig nem volt, amíg csak egyetlen kis szolgáltatónál, a Szekszárdon, Dombóváron és környékén elérhető Tarr Kft.-nél lehetett előfizetni rá.
Hallgat a Spíler is, amely tavaly nyáron indította el második sportcsatornáját, ahol a spanyol labdarúgó bajnokság mellett a futball Bajnokok Ligája mérkőzéseit sugározza. A TV2 Csoport azonban eltaktikázta magát, mert a piaci árnál jelentősen magasabb összegért kezdetben egyetlen nagy szolgáltató sem vette fel kínálatába a Spíler 2-t. (A Spíler 1 az angol bajnokikkal elérhető volt a második legnagyobb hazai szolgáltató, a Telekom ügyfelei számára.) Abban bíztak a Spílernél, hogy az előfizetők nyomására a szolgáltatók jelentős felárért is felveszik kínálatukba a Spíler 2-t. A futballrajongók azonban nem a szolgáltatók, hanem a Spíler TV ellen fordultak: a csatorna közösségi oldalán felháborodott kommentek egész sora jelezte az elégedetlenséget.
A Telekom tavaly szeptember végén 2018. december 31-ig megállapodott arról, hogy a Spíler 2 bekerül a kínálatába, így körülbelül egymillió háztartásban azóta láthatják a nézők a spanyol bajnokikat és a BL találkozóit. A szerződést idén március 31-ig meghosszabbították. A Népszava megkérdezte a Telekomot, miért csak újabb negyed évre írt alá megállapodást. A szolgáltató válaszából az derült ki, hogy általában egy évre szokott szerződni a csatornákkal. A Spíler 2  „próbaidős státuszban” – egyelőre idén március 31-ig biztos a helye a kínálatban -, azt jelenti, hogy a Telekom rendkívül óvatos ebben az üzletben. 
Az aggodalom indokoltnak tűnik, hiszen ha a Spíler úgy jelenik meg a Diginél, hogy a digis sportcsatornákra odakerülnek az angol bajnokik is, akkor önhibáján kívül minden olyan szolgáltató veszteséget kénytelen elszenvedni, amelynél a kezdetektől ott volt a Spíler 1, hiszen az eddiginél sokkal kevesebb angol bajnokit láthatnak az ügyfelei.
A nagy nyertes a Digi Sport. Tavaly tavasszal még úgy tűnt, hogy szinte semmilyen nagy érdeklődésre számot tartó sportesemény jogaival sem rendelkezik, jelenleg azonban az olasz - és a Spíler 2 révén - a spanyol bajnokság után megszerezte az angol pontvadászat meccseinek egy részét is. E mellett a Bundesliga mérkőzései a Diginél szintén fogható Sport TV-n, a francia bajnokság pedig saját csatornáin látható.
A csatornák és szolgáltatók harcának vesztesei a nézők, akiknek pénzéből ezt a rendszert működtetik. Most éppen a Telekom előfizetői járhatnak nagyon rosszul, ha áprilistól nem lesz elérhető a Spíler 2, de szintén a vesztesek közé tartoznak azok, akik akár már a következő fordulóban sem láthatják kedvenc angol csapatukat a Spíler TV-n.

Stollár Fanny a selejtezőben búcsúzott Melbourne-ben

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.10. 08:44

Fotó: ROB PRANGE / SPAINDPPI / DPPI / AFP
A világranglistán 124., 20 éves magyar játékos két szettben kapott ki a montenegrói Danka Kovinictól (174.).
Stollár Fanny a selejtező második fordulójában búcsúzott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságtól. A játékos két szettben kapott ki a montenegrói Danka Kovinictól (174.). A főtáblára jutáshoz – amelyen így csak Babos Tímea és Fucsovics Márton lesz érdekelt magyar részről – három mérkőzést kellett volna nyerni. Stollár az első fordulóban kínai ellenfelet búcsúztatott.

Eredmény (a torna honlapja alapján):

selejtező, 2. forduló: Danka Kovinic (montenegrói)–Stollár Fanny (15.) 6:4, 6:0