Veszteséget minimalizál a Vajna-féle Spíler TV

Publikálás dátuma
2019.01.10. 10:05

Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP
Hamarosan a legtöbb előfizetővel rendelkező Digi TV csatornakínálatában is megjelennek a TV2 Csoport sportcsatornái, a Spíler 1 és 2, de ez is csak csökkenti ennek a két adónak a veszteségeit.
Az elmúlt év utolsó napján jelent meg a hír a digiportal.hu internetes oldalon, hogy januártól a Digi TV programkínálatában is elérhetőek lesznek a TV2 Csoport sportcsatornái, a Spíler 1 és Spíler 2. Utóbbi csatorna adja a spanyol bajnokság, vagyis egyebek mellett az FC Barcelona, a Real Madrid és az Atletico Madrid meccseit. Ezzel a Digi lesz az egyetlen szolgáltató, amelynél az előfizetők az összes Magyarországon fogható magyar nyelvű sportcsatornát (a Spíler mellett Digi Sport 1,2,3, Sport 1 és 2, Eurosport 1 és 2, illetve M4 Sport) elérhetik. A Digi rendelkezik a legtöbb előfizetővel, 1,7 millió magyar háztartásba jutnak el a Digi csatornái.
A Spíler még nem szerepel a csomagban (kedd estig nem volt megtalálható a Digi oldalán a csatornakínálatban); ha hinni lehet a digiportal.hu-n megjelent hírnek, akkor ennek csak technikai okai vannak. Szerettük volna megtudni, mikortól lesz elérhető a Spíler a nézők számára, de a Digi sajtóosztálya nem reagált megkeresésünkre.
Lapunk úgy tudja, a Spílernek komoly veszteséget kell elszenvednie a Digibe kerülésért cserébe: az angol élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzések harmadát-felét kénytelen átengedni a Digi sportadóinak attól kezdve, hogy bekerül a két csatorna a kínálatba. Választási lehetősége azonban nincs a Spílernek, amely 7-8 milliárd forintért (a piaci árnál sokkal drágábban) szerezte meg a Bajnokok Ligája és a spanyol bajnokság közvetítési jogait, ám komoly bevétele addig nem volt, amíg csak egyetlen kis szolgáltatónál, a Szekszárdon, Dombóváron és környékén elérhető Tarr Kft.-nél lehetett előfizetni rá.
Hallgat a Spíler is, amely tavaly nyáron indította el második sportcsatornáját, ahol a spanyol labdarúgó bajnokság mellett a futball Bajnokok Ligája mérkőzéseit sugározza. A TV2 Csoport azonban eltaktikázta magát, mert a piaci árnál jelentősen magasabb összegért kezdetben egyetlen nagy szolgáltató sem vette fel kínálatába a Spíler 2-t. (A Spíler 1 az angol bajnokikkal elérhető volt a második legnagyobb hazai szolgáltató, a Telekom ügyfelei számára.) Abban bíztak a Spílernél, hogy az előfizetők nyomására a szolgáltatók jelentős felárért is felveszik kínálatukba a Spíler 2-t. A futballrajongók azonban nem a szolgáltatók, hanem a Spíler TV ellen fordultak: a csatorna közösségi oldalán felháborodott kommentek egész sora jelezte az elégedetlenséget.
A Telekom tavaly szeptember végén 2018. december 31-ig megállapodott arról, hogy a Spíler 2 bekerül a kínálatába, így körülbelül egymillió háztartásban azóta láthatják a nézők a spanyol bajnokikat és a BL találkozóit. A szerződést idén március 31-ig meghosszabbították. A Népszava megkérdezte a Telekomot, miért csak újabb negyed évre írt alá megállapodást. A szolgáltató válaszából az derült ki, hogy általában egy évre szokott szerződni a csatornákkal. A Spíler 2  „próbaidős státuszban” – egyelőre idén március 31-ig biztos a helye a kínálatban -, azt jelenti, hogy a Telekom rendkívül óvatos ebben az üzletben. 
Az aggodalom indokoltnak tűnik, hiszen ha a Spíler úgy jelenik meg a Diginél, hogy a digis sportcsatornákra odakerülnek az angol bajnokik is, akkor önhibáján kívül minden olyan szolgáltató veszteséget kénytelen elszenvedni, amelynél a kezdetektől ott volt a Spíler 1, hiszen az eddiginél sokkal kevesebb angol bajnokit láthatnak az ügyfelei.
A nagy nyertes a Digi Sport. Tavaly tavasszal még úgy tűnt, hogy szinte semmilyen nagy érdeklődésre számot tartó sportesemény jogaival sem rendelkezik, jelenleg azonban az olasz - és a Spíler 2 révén - a spanyol bajnokság után megszerezte az angol pontvadászat meccseinek egy részét is. E mellett a Bundesliga mérkőzései a Diginél szintén fogható Sport TV-n, a francia bajnokság pedig saját csatornáin látható.
A csatornák és szolgáltatók harcának vesztesei a nézők, akiknek pénzéből ezt a rendszert működtetik. Most éppen a Telekom előfizetői járhatnak nagyon rosszul, ha áprilistól nem lesz elérhető a Spíler 2, de szintén a vesztesek közé tartoznak azok, akik akár már a következő fordulóban sem láthatják kedvenc angol csapatukat a Spíler TV-n.

Stollár Fanny a selejtezőben búcsúzott Melbourne-ben

Publikálás dátuma
2019.01.10. 08:44

Fotó: ROB PRANGE / SPAINDPPI / DPPI / AFP
A világranglistán 124., 20 éves magyar játékos két szettben kapott ki a montenegrói Danka Kovinictól (174.).
Stollár Fanny a selejtező második fordulójában búcsúzott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságtól. A játékos két szettben kapott ki a montenegrói Danka Kovinictól (174.). A főtáblára jutáshoz – amelyen így csak Babos Tímea és Fucsovics Márton lesz érdekelt magyar részről – három mérkőzést kellett volna nyerni. Stollár az első fordulóban kínai ellenfelet búcsúztatott.

Eredmény (a torna honlapja alapján):

selejtező, 2. forduló: Danka Kovinic (montenegrói)–Stollár Fanny (15.) 6:4, 6:0

Szerző

Mindent együtt csinál a két kapitány - kezdődik a férfi kézilabda vébé

Publikálás dátuma
2019.01.09. 17:10
Vladan Matics (közepén) és Csoknyai István (jobbra)
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Csütörtökön a társházigazda Németország Dél-Korea elleni mérkőzésével kezdődik (18.15, tv: M4 Sport), majd a másik rendező, Dánia Chile elleni párharcával folytatódik (20.15, tv: M4 Sport) a férfi kézilabda-világbajnokság.
Amint a vb-k történetében sem fordult még elő, hogy egyszerre két rendező legyen, Csoknyai Isvtán és a szerb-magyar Vladan Matics személyében a pénteken, Argentína ellen kezdő magyar válogatottat is először irányítja egyszerre két edző világbajnokságon. A feladattal novemberben megbízott trénerek azonos jogkörrel rendelkeznek, ezt lapunk érdeklődésére Csoknyai István is megerősítette.
„Nem osztjuk el a feladatokat, mindketten részt veszünk a felkészítésben, a legutóbbi, dánok elleni felkészülési mérkőzéseken a közös meccselést is kipróbáltuk. Egyszerre csak egyikünk állhat a technikai zónában, ez igaz, mégis igyekszünk mindent közösen csinálni.” 
A páros számára nem ismeretlen a válogatott, Csoknyai 2009 és 2010 között egyszer már irányította a nemzeti együttest, akkoriban a gárda másodedzője éppen Matics volt. A Népszavának nyilatkozó 54 éves edző ennek ellenére is izgatottan várja a vb-rajtot.
„Persze, van egy kis drukk bennünk, ez nyilván csak erősödni fog az első mérkőzésünk közeledtével. Sokan úgy gondolják, hogy a csoportkörben egyedül a svédek ellen lesz nehéz dolgunk, a többség legyint például az első ellenfelünkre, Argentínára, pedig nagyon jó kézilabdát játszanak, ráadásul fura, számunkra ismeretlen stílusban. Bízom benne, hogy amit elterveztünk, azt meg tudjuk majd valósítani a tornán, ha ez sikerül, a szurkolók sem lesznek csalódottak.”
A szövetség által a legjobb hét közé, azaz olimpiai selejtezőt érő helyre várt magyar csapat sorrendben Argentínával, Angolával, Katarral, Egyiptommal majd Svédországgal találkozik a csoportkörben, ahonnan a hatos legjobb három csapata jut tovább a középdöntőbe.
Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 17:29