Veszteséget minimalizál a Vajna-féle Spíler TV

Publikálás dátuma
2019.01.10 10:05

Fotó: AFP/ GABRIEL BOUYS
Hamarosan a legtöbb előfizetővel rendelkező Digi TV csatornakínálatában is megjelennek a TV2 Csoport sportcsatornái, a Spíler 1 és 2, de ez is csak csökkenti ennek a két adónak a veszteségeit.
Az elmúlt év utolsó napján jelent meg a hír a digiportal.hu internetes oldalon, hogy januártól a Digi TV programkínálatában is elérhetőek lesznek a TV2 Csoport sportcsatornái, a Spíler 1 és Spíler 2. Utóbbi csatorna adja a spanyol bajnokság, vagyis egyebek mellett az FC Barcelona, a Real Madrid és az Atletico Madrid meccseit. Ezzel a Digi lesz az egyetlen szolgáltató, amelynél az előfizetők az összes Magyarországon fogható magyar nyelvű sportcsatornát (a Spíler mellett Digi Sport 1,2,3, Sport 1 és 2, Eurosport 1 és 2, illetve M4 Sport) elérhetik. A Digi rendelkezik a legtöbb előfizetővel, 1,7 millió magyar háztartásba jutnak el a Digi csatornái.
A Spíler még nem szerepel a csomagban (kedd estig nem volt megtalálható a Digi oldalán a csatornakínálatban); ha hinni lehet a digiportal.hu-n megjelent hírnek, akkor ennek csak technikai okai vannak. Szerettük volna megtudni, mikortól lesz elérhető a Spíler a nézők számára, de a Digi sajtóosztálya nem reagált megkeresésünkre.
Lapunk úgy tudja, a Spílernek komoly veszteséget kell elszenvednie a Digibe kerülésért cserébe: az angol élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzések harmadát-felét kénytelen átengedni a Digi sportadóinak attól kezdve, hogy bekerül a két csatorna a kínálatba. Választási lehetősége azonban nincs a Spílernek, amely 7-8 milliárd forintért (a piaci árnál sokkal drágábban) szerezte meg a Bajnokok Ligája és a spanyol bajnokság közvetítési jogait, ám komoly bevétele addig nem volt, amíg csak egyetlen kis szolgáltatónál, a Szekszárdon, Dombóváron és környékén elérhető Tarr Kft.-nél lehetett előfizetni rá.
Hallgat a Spíler is, amely tavaly nyáron indította el második sportcsatornáját, ahol a spanyol labdarúgó bajnokság mellett a futball Bajnokok Ligája mérkőzéseit sugározza. A TV2 Csoport azonban eltaktikázta magát, mert a piaci árnál jelentősen magasabb összegért kezdetben egyetlen nagy szolgáltató sem vette fel kínálatába a Spíler 2-t. (A Spíler 1 az angol bajnokikkal elérhető volt a második legnagyobb hazai szolgáltató, a Telekom ügyfelei számára.) Abban bíztak a Spílernél, hogy az előfizetők nyomására a szolgáltatók jelentős felárért is felveszik kínálatukba a Spíler 2-t. A futballrajongók azonban nem a szolgáltatók, hanem a Spíler TV ellen fordultak: a csatorna közösségi oldalán felháborodott kommentek egész sora jelezte az elégedetlenséget.
A Telekom tavaly szeptember végén 2018. december 31-ig megállapodott arról, hogy a Spíler 2 bekerül a kínálatába, így körülbelül egymillió háztartásban azóta láthatják a nézők a spanyol bajnokikat és a BL találkozóit. A szerződést idén március 31-ig meghosszabbították. A Népszava megkérdezte a Telekomot, miért csak újabb negyed évre írt alá megállapodást. A szolgáltató válaszából az derült ki, hogy általában egy évre szokott szerződni a csatornákkal. A Spíler 2  „próbaidős státuszban” – egyelőre idén március 31-ig biztos a helye a kínálatban -, azt jelenti, hogy a Telekom rendkívül óvatos ebben az üzletben. 
Az aggodalom indokoltnak tűnik, hiszen ha a Spíler úgy jelenik meg a Diginél, hogy a digis sportcsatornákra odakerülnek az angol bajnokik is, akkor önhibáján kívül minden olyan szolgáltató veszteséget kénytelen elszenvedni, amelynél a kezdetektől ott volt a Spíler 1, hiszen az eddiginél sokkal kevesebb angol bajnokit láthatnak az ügyfelei.
A nagy nyertes a Digi Sport. Tavaly tavasszal még úgy tűnt, hogy szinte semmilyen nagy érdeklődésre számot tartó sportesemény jogaival sem rendelkezik, jelenleg azonban az olasz - és a Spíler 2 révén - a spanyol bajnokság után megszerezte az angol pontvadászat meccseinek egy részét is. E mellett a Bundesliga mérkőzései a Diginél szintén fogható Sport TV-n, a francia bajnokság pedig saját csatornáin látható.
A csatornák és szolgáltatók harcának vesztesei a nézők, akiknek pénzéből ezt a rendszert működtetik. Most éppen a Telekom előfizetői járhatnak nagyon rosszul, ha áprilistól nem lesz elérhető a Spíler 2, de szintén a vesztesek közé tartoznak azok, akik akár már a következő fordulóban sem láthatják kedvenc angol csapatukat a Spíler TV-n.

Hosszú és Verrasztó is győzött Marseille-ben

Publikálás dátuma
2019.03.22 20:03

Fotó: AFP/DPPI/ Stephane Kempinaire
Hosszú Katinka 400, Verrasztó Dávid pedig 200 méter vegyesen diadalmaskodott.
Hosszú Katinka 400, Verrasztó Dávid pedig 200 méter vegyesen győzött a Golden Tour elnevezésű úszóverseny-sorozat marseille-i állomásának pénteki nyitónapján. A háromnapos viadal honlapjának beszámolója alapján a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 4:33.83 perces idővel, szezonbeli legjobb eredményével utasította maga mögé a mezőnyt. Ezzel az idővel a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon – ahol ebben a számban nem állt rajthoz – aranyérmet nyert volna. Verrasztó Dávid ezúttal 200 méter vegyesen 2:01.29 perces idővel győzött, 200 méter pillangón pedig a dél-afrikai Chad le Clos mögött 1:59.22-vel második lett. 
Szerző

Szlovák–magyar: 11 embert állított elő a rendőrség

Publikálás dátuma
2019.03.22 18:10

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A rendőröket többször is azért vetették be, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását.
A rendőrség 11 embert állított elő csütörtökön a szlovák–magyar EB-selejtező napján – írja az ujszo.com. Mária Linkešová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője a TASR-t arról tájékoztatta, hogy a mérkőzést veszélyesnek nyilvánították, ezért a biztonsági intézkedések keretében a rendőrség körülbelül 600 rendőrt és egy konfliktuselhárító egységet küldött az utcára, ezenkívül kutyás és lovas járőröket, valamint különleges járműveket is biztosított. „A rendezvény résztvevői nem sértették meg komolyabban a közrendet. A mérkőzés előtt a bevetett rendőrök kényszerítő intézkedéseket foganatosítottak a közbiztonság megőrzése érdekében” – tette hozzá.  Mint mondta, a rendőröket többször is azért vetették be, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását. „A sportrendezvényekről szóló törvény értelmében a rendőrök kilenc magyarországi polgár számára róttak ki 150-től 200 euróig terjedő pénzbüntetést különböző szabálysértések miatt. Az érintett személyek pirotechnikai eszközöket akartak a stadion területére vinni, és több esetben nem tartották tiszteletben a biztonsági egységek utasításait” – mondta a szóvivő. A rendőrség egy magyarországi állampolgár ellen – közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanújával – büntetőeljárást indított. „Hasonló szabálysértést követett el a közrend fenntartása ellen az a 28 éves nagyszombati szurkoló, aki a mérkőzés előtt egy teleszkópikus botot rántott elő, és a magyarországi szurkolókat provokálta” – közölte Linkešová. Az illetőt a rendőrségre szállították, ahol 200 eurós pénzbüntetést kapott.