Veszteséget minimalizál a Vajna-féle Spíler TV

Publikálás dátuma
2019.01.10 10:05

Fotó: AFP/ GABRIEL BOUYS
Hamarosan a legtöbb előfizetővel rendelkező Digi TV csatornakínálatában is megjelennek a TV2 Csoport sportcsatornái, a Spíler 1 és 2, de ez is csak csökkenti ennek a két adónak a veszteségeit.
Az elmúlt év utolsó napján jelent meg a hír a digiportal.hu internetes oldalon, hogy januártól a Digi TV programkínálatában is elérhetőek lesznek a TV2 Csoport sportcsatornái, a Spíler 1 és Spíler 2. Utóbbi csatorna adja a spanyol bajnokság, vagyis egyebek mellett az FC Barcelona, a Real Madrid és az Atletico Madrid meccseit. Ezzel a Digi lesz az egyetlen szolgáltató, amelynél az előfizetők az összes Magyarországon fogható magyar nyelvű sportcsatornát (a Spíler mellett Digi Sport 1,2,3, Sport 1 és 2, Eurosport 1 és 2, illetve M4 Sport) elérhetik. A Digi rendelkezik a legtöbb előfizetővel, 1,7 millió magyar háztartásba jutnak el a Digi csatornái.
A Spíler még nem szerepel a csomagban (kedd estig nem volt megtalálható a Digi oldalán a csatornakínálatban); ha hinni lehet a digiportal.hu-n megjelent hírnek, akkor ennek csak technikai okai vannak. Szerettük volna megtudni, mikortól lesz elérhető a Spíler a nézők számára, de a Digi sajtóosztálya nem reagált megkeresésünkre.
Lapunk úgy tudja, a Spílernek komoly veszteséget kell elszenvednie a Digibe kerülésért cserébe: az angol élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzések harmadát-felét kénytelen átengedni a Digi sportadóinak attól kezdve, hogy bekerül a két csatorna a kínálatba. Választási lehetősége azonban nincs a Spílernek, amely 7-8 milliárd forintért (a piaci árnál sokkal drágábban) szerezte meg a Bajnokok Ligája és a spanyol bajnokság közvetítési jogait, ám komoly bevétele addig nem volt, amíg csak egyetlen kis szolgáltatónál, a Szekszárdon, Dombóváron és környékén elérhető Tarr Kft.-nél lehetett előfizetni rá.
Hallgat a Spíler is, amely tavaly nyáron indította el második sportcsatornáját, ahol a spanyol labdarúgó bajnokság mellett a futball Bajnokok Ligája mérkőzéseit sugározza. A TV2 Csoport azonban eltaktikázta magát, mert a piaci árnál jelentősen magasabb összegért kezdetben egyetlen nagy szolgáltató sem vette fel kínálatába a Spíler 2-t. (A Spíler 1 az angol bajnokikkal elérhető volt a második legnagyobb hazai szolgáltató, a Telekom ügyfelei számára.) Abban bíztak a Spílernél, hogy az előfizetők nyomására a szolgáltatók jelentős felárért is felveszik kínálatukba a Spíler 2-t. A futballrajongók azonban nem a szolgáltatók, hanem a Spíler TV ellen fordultak: a csatorna közösségi oldalán felháborodott kommentek egész sora jelezte az elégedetlenséget.
A Telekom tavaly szeptember végén 2018. december 31-ig megállapodott arról, hogy a Spíler 2 bekerül a kínálatába, így körülbelül egymillió háztartásban azóta láthatják a nézők a spanyol bajnokikat és a BL találkozóit. A szerződést idén március 31-ig meghosszabbították. A Népszava megkérdezte a Telekomot, miért csak újabb negyed évre írt alá megállapodást. A szolgáltató válaszából az derült ki, hogy általában egy évre szokott szerződni a csatornákkal. A Spíler 2  „próbaidős státuszban” – egyelőre idén március 31-ig biztos a helye a kínálatban -, azt jelenti, hogy a Telekom rendkívül óvatos ebben az üzletben. 
Az aggodalom indokoltnak tűnik, hiszen ha a Spíler úgy jelenik meg a Diginél, hogy a digis sportcsatornákra odakerülnek az angol bajnokik is, akkor önhibáján kívül minden olyan szolgáltató veszteséget kénytelen elszenvedni, amelynél a kezdetektől ott volt a Spíler 1, hiszen az eddiginél sokkal kevesebb angol bajnokit láthatnak az ügyfelei.
A nagy nyertes a Digi Sport. Tavaly tavasszal még úgy tűnt, hogy szinte semmilyen nagy érdeklődésre számot tartó sportesemény jogaival sem rendelkezik, jelenleg azonban az olasz - és a Spíler 2 révén - a spanyol bajnokság után megszerezte az angol pontvadászat meccseinek egy részét is. E mellett a Bundesliga mérkőzései a Diginél szintén fogható Sport TV-n, a francia bajnokság pedig saját csatornáin látható.
A csatornák és szolgáltatók harcának vesztesei a nézők, akiknek pénzéből ezt a rendszert működtetik. Most éppen a Telekom előfizetői járhatnak nagyon rosszul, ha áprilistól nem lesz elérhető a Spíler 2, de szintén a vesztesek közé tartoznak azok, akik akár már a következő fordulóban sem láthatják kedvenc angol csapatukat a Spíler TV-n.
2019.01.10 10:05

Álomszerű kezdés után háromgólos vereség

Publikálás dátuma
2019.01.17 22:13

Fotó: MTI/ Illyés Tibor
A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kapott ki Svédországtól.
Utolsó játéknapjához érkezett a német–dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportköre. A szerdai, Egyiptom elleni 30-30-as – továbbjutást érő – keserédes döntetlen már önmagában sem adott okot az örömre, azonban a mérkőzés után kiderült, Dzsamali Iman és Ancsin Gábor is olyan mértékben megsérült, hogy egyikük sem tudja vállalni a további küzdelmeket.
Előbbinek elszakadt a keresztszalagja, így ő még csütörtökön hazautazott, hogy a térdét mielőbb megműtsék. Ancsin pedig már a torna előtt is könyöksérüléssel bajlódott, a szakvezetés pedig úgy döntött, a 28 éves hórihorgas átlövő nem tud kellő mértékben a csapat segítségére lenni.
A Csoknyai István, Vladan Matic duó a helyükre a Ferencváros rutinos játékosát, Schuch Timuzsint – aki beállóban és védekezésben adhat pluszt –, illetve a Balatonfüred fiatal jobbátlövőjét, Máthé Dominiket hívta be. A bokasérüléssel bajlódó Balogh Zsoltot pedig a gyógyulását követően továbbra is visszavárják a társak.
A svédek elleni összecsapást biztatóan kezdte a magyar csapat, amely minimálisan többet pihenhetett az Egyiptom elleni döntetlent követően, ugyanis a svédek szerdai lapzártánk után győzték le Katart. Bodó Richárd találatára gyorsan jött a skandinávok válasza, majd Nagy László rontott lövését követően már az ellenfélnél volt az előny.
Ennek ellenére bátran, megilletődöttség nélkül kézilabdázott a magyar csapat, Székely Márton kapus bravúrjainak is köszönhetően pedig újfent a mieink kerültek előnybe. Máthé Dominik második találata után Lékai Máté vágott be egy ziccert, először alakult ki kétgólos különbség a mérkőzésen. (5-3) A 10. percben Bánhidi Bence góljával hárommal léptek meg a magyarok, majd négy minutummal később Máthé növelte négyre a különbséget. (9-5)
A magyarok fürgén, bátran védekeztek, s jól is állták a sarat, mígnem a svédek időt kértek. Az ellenfél emberelőnybe került, illetve Mikael Appelgren is elkezdett jól védeni a másik oldalon, így elkezdett fogyatkozni az előny. Lukas Nilsson 11-11-re módosította az állást, majd a mindössze 19 éves Máthé ötödik góljával kerültek előnybe a magyarok. Sipos kétperces kiállítása alatt remekeltek a svédek, akik Bodó sérülését kihasználva a vezetést is átvették. (14-13) Kisebb rövidzárlat, kétgólosra nőtt a skandináv előny, ám a magyarok rendezték soraikat, a svédek 16-15-re vezettek a félidőben.
A térfélcsere után Székely mutatott be pazar védéseket, Lékai pedig egalizált. Az elkövetkezendő percek kiegyenlített játékot hoztak, minden svéd gólra érkezett magyar válasz. A 40. perc múltával kettőre nőtt a különbség, a mieink részéről hiába jöttek a gólok, a svédek úgy mentek át a magyar falon, mint kés a vajon.
Az első félidőben látott betonvédekezés már a múlté volt, 26-24-es svéd vezetésnél ráadásul ember hátrányba kerültek a magyarok. A 45. percben hárommal húzott el az ellenfél, válaszul időt kért Csoknyai István. Székely bravúrjaival meccsben tartotta a magyarok, a 48. percben pedig Bánhidi egyre faragta a svéd fórt. (27-26)
Végletekig kiegyenlített végjátékéra volt kilátás, Nagy az 53. percben 29-29-re módosította az eredményt. Székely az 55. percben már 14. védését mutatta be, ám Ligetvári kiállításának is köszönhetően 31-29-re léptek el a svédek, innen pedig már nem volt visszaút, a skandinávok 33-30-ra győztek.
A svédek és a magyarok mellett Egyiptom jutott a középdöntőbe a C csoportból, míg a D jelű hatosból Dánia, Norvégia és Tunézia vár nemzeti tizenegyünkre.
Témák
kézilabda
2019.01.17 22:13

Szalayék a 20. helyen zártak a perui Dakaron

Publikálás dátuma
2019.01.17 19:12
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: /
A Szalay Balázs, Bunkoczi László páros több mint 16 órás hátránnyal a huszadik helyen fejezte be a Peruban rendezett Dakar-ralit.
Az Opel Dakar Team kettőse az elmúlt tíz szakasz során 5600 kilométert teljesített a híres hírhedt perui dűnék között, amelyből 2956 km volt a mért szakaszok hossza. A szokásosnál rövidebb verseny volt, de az indulók egybehangzó véleménye szerint a legkeményebb azóta, hogy 2009-ben Afrikából Dél-Amerikába költözött a verseny.
„Megküzdöttünk ezért a célba érkezésért, s ezért a huszadik helyezésért, aminek nagyon örülök - olvashatóak Szalay Balázs szavai csapatának honlapján. – Noha voltunk már huszadikok, évről évre nehezebb a verseny, sűrűbb a mezőny, egyre több gyári autót adnak bérbe és egyre több a jó és rutinos versenyző. Nagyon szép eredmény a huszadik hely, megküzdöttünk érte, sok kitartás kellett, hogy elérjük. Csapatmunka volt: Bunkoczi Laci és a szervizes srácok nélkül nem ment volna” – tette hozzá. A páros ezzel beállította eddigi legjobb Dakar-eredményét: 2012-ben ugyancsak a 20. helyen végeztek.
Az autósoknál összetettben - pályafutása során harmadszor - Nasszer al-Attijah nyert. A 48 éves, a tereprali mellett sportlövészetben is jeleskedő, a 2012-es londoni olimpián skeetben bronzérmes, katari versenyző sikerével a Toyota gyár első Dakar-győzelmét ünnepelheti. A dobogóra Nani Roma és Sebastien Loeb állhatott még fel, hátrányuk 46 perc és 1 óra 54 perc volt.
A motorosoknál az utolsó szakaszon is első ausztrál Toby Price diadalmaskodott, közel tíz perccel megelőzve a címvédő, osztrák Matthias Walknert. Price második alkalommal nyerte meg a Dakart.


Szerző
Témák
Dakar
2019.01.17 19:12
Frissítve: 2019.01.17 19:23