Havazás bénítja meg fél Európát

Publikálás dátuma
2019.01.09. 19:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Még Athénban is havazik, a Balkánon reptereket kellett lezárni, Bajorországban pedig a vöröskereszt oszt ételt a külvilágtól elszigetelődött falvakban.
Szakad a hó Európa-szerte. Szokatlan módon még Görögországban is esett, ahol emellett -23 Celsius-fokos rekord-alacsony hőmérsékletet mértek kedden. Emiatt fennakadások voltak a busz- és vonatközlekedést is. Ausztriában továbbra is számos helyen van érvényben riasztás lavina miatt. És Nagy-Britanniában pedig még ugyan nem esett; de jövő hétre ott is kíméletlen télies időjárást várnak

Négy méteres hótakaró Németországban

Egyre súlyosabb fennakadásokat okoz a havazás Németország déli részén, sok helyen csaknem teljesen leállt a közlekedés szerdán. Az ötödik napja tartó havazás eddig főként Bajorország déli részén, az Alpokban okozott gondokat, szerdán viszont már Türingiában és Szászországban is. Késések és járatkimaradások nehezítik a közlekedést például a drezdai repülőtéren, és a térségben számos közúti baleset történt.
Továbbra is Bajorországban a legsúlyosabb a helyzet. Münchenben a helyi közösségi közlekedési vállalat figyelmeztette az utasokat, hogy a buszok a legtöbb vonalon nem tudják betartani a menetrendet, a bajor főváros nemzetközi repülőterén pedig 60 járatot töröltek. A tartományban több alsóbbrendű utat lezártak, az autópályák pedig mindenütt nehezen járhatóak. A nehézségeket jelzi, hogy egyedül az A9-es jelzésű autópályán, a Nürnberg felől Münchenbe tartó oldalon 36 kilométer hosszúságú dugó keletkezett, ami másfél órával meghosszabbította a menetidőt.
A közlekedés nehézsége miatt szerdán 13 bajor járásban és városban volt tanítási szünet az iskolákban. A Miesbach nevű járásban továbbra is katasztrófaállapotot van érvényben, a járási közigazgatási hivatal azt kéri a lakosoktól, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak autóval. A berchtesgadeni járásban fekvő Marktschellenbergnél négy méter magas hóréteggel borított be lavina egy utat, személyi sérülés nem történt. Egy 880 lakosú kistelepülést, Jachenaut csaknem teljesen elzárt a hó a külvilágtól, a községben a Vörös Kereszt munkatársai osztanak élelmet - jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint péntekig további 90 centiméterrel vastagodhat a hótakaró. Számos település önkormányzata ezért figyelmeztette a lakosságot, hogy el kell takarítani a havat az épületekről, mert beszakadhat a tetőszerkezet az egyre nagyobb súly alatt.

Végeláthatatlan havazás a Balkánon

Az intenzív havazás miatt szerdán lezárták Montenegró fővárosának, Podgoricának repülőterét. Néhány járatot töröltek, másokat a tivati repülőtérre irányítottak át. A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) honlapjának beszámolója szerint a havazás éjszaka kezdődött, és a kifutópályákat a folyamatos takarítás ellenére sem tudják használni.
A balkáni térség más országaiban is fennakadást okoz a hóesés: Bosznia-Hercegovinában és Szerbia déli részén több települést is elvágott a külvilágtól, illetve Szerbiában néhány helyen megsérültek a villanyvezetékek, így néhány kisebb dél-szerbiai településen nincsen áram.
Macedónia hegyes részein a havazás miatt betiltották a teherforgalmat. A balkáni ország meteorológiai szolgálatainak előrejelzései szerint a következő néhány napban a hótakaró további vastagodására lehet számítani, míg felmelegedés csak a jövő héttől várható.

A néppárti finn EU-biztos is keményen bírálta a magyar kormányt

Publikálás dátuma
2019.01.09. 17:42

Fotó: CHRISTOPHE KETELS / AFP
Jyrki Katainen nem érti, hogy az európai adófizetők pénzét miért használják fel olyan országokban, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamiságot.
Jyrki Katainen finn EU-biztos, aki a Fideszt is soraiban tudó Néppárt politikusa, szerdán sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben, ahol az EU-ra 2019-ben leselkedő kihívások között elsőként említette, hogy Lengyelországgal és Magyarországgal szemben eljárások folynak amiatt, hogy a két állam nem tartja tiszteletben az EU alapvető értékeit - idézi az Eurológust a 444.hu portál.   Ezután kérdezték meg tőle, hogy ha ilyen fontosak az alapvető értékek, akkor mit tervez tenni az EU, hogy visszaszorítsák a korrupciót az érintett tagállamokban, például Magyarországon. A finn politikus a beszámolók szerint előbb emlékeztetett rá, hogy a jelenleg is zajló hetes cikk szerinti eljárás épp erre való, majd említette, hogy a Bizottság épp tavaly tett javaslatot egy új eszközre, mellyel, ha egy tagállamban korrupcióra, vagy hatalommal való visszaélésre utaló jelek vannak, akkor be lehetne fagyasztani az adott országnak folyósítandó európai uniós támogatásokat.  Majd úgy folytatta: 
„Nem látom be, hogy az európai adófizetők pénzét miért használják fel olyan országokban, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamiságot.”

Katainen kitért arra is, hogy a fellépés igazán persze a tagállamok kormányán múlik, és kitért arra is, hogy a diplomácia jó eszköz, de nem minden esetben célszerű túl diplomatikusnak lenni. „Határozottan kell fellépni az állam- és kormányfők előtt, a parlamentben, elmondani, hogy az egyesült Európa alapvető értékeiről van szó. Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy tovább bővüljön az integráció, ha ezeket az elveket nem tartják tiszteletben mindenhol. Konstruktív párbeszédre van szükség ezekkel az országokkal, de több vitára is a nyilvánosság előtt” – mondta el a finn biztos. 
Szerző

Antikapitalista gerillák állítják: ők robbantottak egy athéni TV-székháznál

Publikálás dátuma
2019.01.09. 16:40

Fotó: AFP
Decemberi merényletet vállalt magára egy szélsőbaloldali fegyveres csoport. Szélsőjobboldali eszmék és a neoliberalizmus terjesztésével vádolják a médiatársaságot.
Görög szélsőbaloldali gerillák vállalták magukra a görögországi televíziónál december 17-én elkövetett robbantást - írja az Euronews. A Népi Harcosok Csoportja (OPA) nevű szervezet egy weboldalon úgy fogalmazott: a magánkézben lévő Skai TV hozzájárul a szélsőjobboldali eszmék, az idegengyűlölet és a neoliberalizmus terjedéséhez, így jogos célpontja egy ellencsapásnak. Azt is írták: úgy helyezték el a pokolgépet, hogy a lehető legkisebb eséllyel okozzon sérülést.
Senki nem sérült meg a detonáció miatt.
Nem ez volt az első merényletük: Wikipedia-oldaluk alapján 2014-ben a Mercedes athéni szákházára lőttek ki rakétát, illetve egy autót is felrobbanthattak a központi bank épülete előtt. 2017-ben a görög fellebbviteli bíróság épületénél robbantottak. A Népi Harcosok Csoportja a görög gazdasági válság idején jött létre, 2013-ban.
Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 16:48