Dupla alvázba rejtette a 151 milliót érő kábítószert, lebukott Röszkénél (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.10. 08:00

Fotó: police.hu
A pénzügyőrök több mint 75 kilogramm marihuánagyanús anyagot találtak a járműben.
Egy jármű rakterének átalakított padlójában elrejtve próbált kábítószert csempészni az országba egy szerb férfi Röszkénél – írja a police.hu. A rendőrség közlése szerint a férfi kedd este jelentkezett belépésre kisteherautójával a határátkelőhelyen, ahol – útlevelének ellenőrzését követően – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai tételes vámvizsgálatot rendeltek el vele szemben. A NAV pénzügyőreinek a jármű ellenőrzésekor feltűnt, hogy a raktér padlózata a gyári kialakításánál magasabb. A padló alatt végül több, növényi törmeléket tartalmazó csomagot találtak. A rejtekhelyről 68 csomagban több mint 75 kilogramm kábítószergyanús anyag került elő, amely a helyszínen elvégzett gyorsteszt szerint marihuána. A rendőrök lefoglalták a kábítószert, amely – súlya alapján – meghaladhatja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, feketepiaci értéke körülbelül 151 millió forint. A nyomozók előállították a 37 éves szerb férfit, majd gyanúsítotti kihallgatását követően őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szakértők bevonásával folytatja a nyomozást.
Fotó: police.hu
Az esetről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is beszámol a Facebook-oldalán. Mint írják, a járművet vezető, Szerbiából Németországba tartó sofőr úgy nyilatkozott, hogy bejelentenivaló árut nem visz magával. A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban első ránézésre feltűnt nekik, hogy a raktér padozata eltér a gyári kialakítástól, ezért az autót tételes vizsgálatra félreállították. A szigorított ellenőrzésen a pénzügyőrök a raktér padozatának két szélén egy-egy zsinórra lettek figyelmesek, amit meghúzva a padozat felnyithatóvá vált. Az átalakított járműről egy videót is közzétettek a közösségi oldalon:
Szerző

Halálos baleset - Teherautónak ütközött autójával egy idős nő

Publikálás dátuma
2019.01.09. 17:26

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Hiába próbálták újraéleszteni az asszonyt, nem tudták megmenteni az életét. A baleset oka ismeretlen, azt a rendőrség vizsgálja.
Egy idős nő életét vesztette, amikor autójával egy tehergépkocsinak ütközött - írja a police.hu. A szerda délután fél 4 előtt, Dabason történt baleset oka egyelőre ismeretlen, így azt sem tudni: a kedd este óta országszerte számos helyen eltakarítatlan hónak szerepe volt-e a tragédiában.
A személyautót vezető 74 éves asszony olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Mint a katasztrófavédelem írja, hiába próbálkoztak az újraélesztésével.
A Budapest felé haladó forgalmi sávot a helyszínelés idejére lezárták.
Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 20:12

Halálkamion: négy vádlottra is életfogytiglant kért az ügyészség

Publikálás dátuma
2019.01.09. 17:05
A holttesteket rejtő teherautó egy nickelsdorfi telepen
Fotó: dead migrants / AFP
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügyben.
A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés és más bűncselekmények miatt a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség abban a 2015 augusztusi ügyben, amikor is 71-en haltak meg egy a sajtó által csak "halálkamionként" emlegetett járműben - idézi Lőrinczy Györgyöt, a főügyészség szóvivőjét a 24.hu.  Az elsőfokú ítélet szerint a bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött, júniustól naponta szállítottak embertelen körülmények között migránsokat arra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikba zsúfolva Ausztriába és Németországba. A bűnszervezet tagjai augusztus 25-én hajnalban 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A kamion Ausztriába indult, a járművet a negyedrendű vádlott vezette, előfutóként pedig három társa haladt előtte. A bezárt emberek röviddel az indulás után kiabálással és dörömböléssel jelezték, hogy nem kapnak levegőt, ezt a sofőr és egyik társa is hallotta. A problémát telefonon jelezték a bűnszervezetet vezető elsőrendű vádlottnak, aki többször is azt az utasítást adta, ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A vádlottak követték az utasítást, ennek következményeként a raktérbe zsúfolt 71 ember az indulástól számított három órán belül – még magyar területen – gyötrelmes körülmények között megfulladt. A vádlottak – miután átlépték az osztrák határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leálló sávjában Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra. Az ügyészség az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottal szemben életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy csak a másodrendű vádlott legyen bocsátható feltételes szabadságra. A többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartamú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a Szegedi Ítélőtáblának az ügyészség.