Trump tovább keménykedik

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:59

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Bár nem egészen negyed óráig voltak együtt, két lényegi mondatra korlátozódott az amerikai elnök és a kongresszus demokrata párti házelnökének megbeszélése. „Adnak pénzt a falamhoz?” - kérdezte Donald Trump. „Nem” - válaszolta egyértelműen Nancy Pelosi. Ez volt az a pillanat, amikor az elnök fogta magát és kisétált a találkozóról. A mexikói határra tervezett fal ügye azonban szorosan összefügg egy másik problémával. Ma ugyanis éppen három hete annak, hogy részlegesen leálltak a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek. Trump döntése értelmében ugyanis az ott dolgozó mintegy 800 ezer ember addig nem kap fizetést, amíg a törvényhozók nem fogadják el az elnök által beterjesztett büdzsét, benne a falra építésre szánt dollármilliókkal. A novemberi időközi választás óta demokrata többségű képviselőház erről hallani sem akar. De sok republikánus is velük ért egyet, hiába állította Trump, hogy „pártunk nagyon egységes”. Ezt a republikánus törvényhozókkal tartott tárgyalása után nyilatkozta, annak ellenére, hogy a kisebbségi frakció vezetője is kérdőre vonta. „Miért vegzálja az embereket azzal, hogy nem nyitja meg a pénzcsapokat?” - kérdezte tőle Chuck Schumer. Mire Trump azzal tromfolta le, hogy „ez nem politikai kérdés, én a legjobbat akarom az egész országnak”. Majd ezek után azt írta a Twitteren, hogy „tiszta időpocsékolás” a kongresszusi vezetőkkel tárgyalni. Az elnök hajthatatlannak mutatkozik egy másik ügyben is. Közölte, hogy ezentúl nem válaszol a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság egyetlen kérdésére sem. A testület azt vizsgálja, a 2016-os elnökválasztási kampányban összejátszott-e Trump csapata az oroszokkal, nyilvánvalóan a másik jelölt, Hillary Clinton lejáratása érdekében. Tavaly novemberben az elnök írásban még válaszolt Mueller kérdéseire. Most azonban Rudolph Giuliani, az elnök személyes ügyvédje azt mondta,"mi a magunk részéről befejeztük". Hozzátette, a bizottságnak nem lehet olyan kérdése, amire "ne tudná a választ". Mindez azért különösen figyelemre méltó, mert Nancy Pelosi már megpendítette, esetleg vádeljárást indítanak, hogy elmozdítsák hivatalából Trumpot. 

Tényleg kivonulnak az amerikai csapatok Szíriából

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:41
Mike Pompeo
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Mike Pompeo külügyminiszter csütörtökön Kairóban azt is elmondta, az USA addig folytatja a küzdelmet, amíg az egész világon megsemmisíti az Iszlám Államot.
Megerősítette az amerikai külügyminiszter, hogy az Egyesült Államok csapatai kivonulnak Szíriából. Mike Pompeo csütörtökön Kairóban tárgyalt egyiptomi vezetőkkel, ezután beszélt a csapatkivonásról - írja a hvg.hu. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az amerikai hadsereg az Iszlám Állam 99 százalékának felszámolásában részt vett Szíriában, és addig folytatja a küzdelmet, amíg az egész világon megsemmisíti a terrorszervezetet. Az AFP francia hírügynökség ugyanakkor jelentésében rámutat: az Egyesült Államok olyan feltételekhez kötötte a kivonulást, mely bizonytalan ideig elnyújthatja a katonák távozását. Pompeo nem tett említést arról, hogy mikor várható a teljes kivonulás, ugyanakkor tagadta, hogy bármiféle ellentmondás lenne Trump elnök azonnali kivonulásról szóló bejelentése, és az ezt követően kidolgozott feltételek között. Pompeo azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is a Közel-Kelet elkötelezett partnere marad.
Szerző

Új választást követel a brit Munkáspárt

Publikálás dátuma
2019.01.10. 13:46
FOTÓ: Christopher Furlong/Getty Images
Jeremy Corbyn szerint csak így lehetne feloldani a parlamenti patthelyzetet, amely most akadályozza, hogy elfogadják az ország EU-s kilépéséről szóló szerződést.
Beszédben szólította fel Theresa May brit kormányfőt Jeremy Corbyn (képünkön), a Munkáspárt vezére, hogy írjon ki általános választásokat. Corbyn szerint csak így lehetne feloldani a parlamenti patthelyzetet, mely most akadálya annak, hogy elfogadják a Nagy-Britannia EU-s kilépéséről szóló szerződést, és amelynek hiányában megállapodás nélkül kéne kilépnie a briteknek az EU-ból ennek minden tragikus következményével együtt - írja a 444.hu a BBC-re hivatkozva.

Theresa May kormányfő és a konzervatívok kisebbségből kormányoznak, mert a legutóbbi választáson, aminek kiírásakor még toronymagas esélyesek voltak, végül nem sikerült többséget szerezniük, és csak az északír unionista párt (DUP) külső támogatásával tudnak kormányozni. A DUP azonban ellenzi a Brexitről kötött megállapodást, mert az alapján akár vámhatárt is húzhatnak Észak-Írország köré. "Ha annyira biztos a dolgában, írjon ki választást, döntsön a nép" - üzente Corbyn Maynek. A konzervatívok szerint viszont valójában a Munkáspártnak sincs terve a kilépésre, és csak politikai játszmákat játszanak. A Munkáspárt azt már bejelentette, hogy nem fogják megszavazni May alkuját, és ha az így várhatóan elbukik, akkor megpróbálják kierőszakolni a választás kiírását.
Szerző