Tűz végzett egy munkással a dubrovniki vízerőműben

Publikálás dátuma
2019.01.10. 17:07

Legalább hárman megsérültek a Horvátországban történt balesetben, és ketten eltűntek. Robbanás előzte meg a tüzet.
Tűz ütött ki a horvátországi Dubrovnik város vízi erőművében csütörtökön, írja a Reuters. Egy munkás meghalt, és legalább hárman megsérültek.
"Egy búvármentő alakulat felszínre hozott egy testet az erőművet a tengerrel összekötő alagútból"

- nyilatkozta a rendőrségtől Ivan Pavlicevic. További két munkás csapdába esett a létesítményben, hogylétükről még nem tudni semmit. Pavlicevic azt is megerősítette: egy robbanás is történt.
A dubrovniki kórház azt erősítette meg, hogy három embert ápolnak az esettel összefüggésben.
Még nem tudni, mi okozta a tüzet az állami cég által működtetett, 252 megawattos teljesítményre képes erőműben. Az üzemeltetés nem nyilatkozott arról sem, a történtek milyen mértékű kapacitás-kiesést jelentenek, ha jelentenek bármilyet.
Szerző

Trump tovább keménykedik

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:59

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Bár nem egészen negyed óráig voltak együtt, két lényegi mondatra korlátozódott az amerikai elnök és a kongresszus demokrata párti házelnökének megbeszélése. „Adnak pénzt a falamhoz?” - kérdezte Donald Trump. „Nem” - válaszolta egyértelműen Nancy Pelosi. Ez volt az a pillanat, amikor az elnök fogta magát és kisétált a találkozóról. A mexikói határra tervezett fal ügye azonban szorosan összefügg egy másik problémával. Ma ugyanis éppen három hete annak, hogy részlegesen leálltak a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek. Trump döntése értelmében ugyanis az ott dolgozó mintegy 800 ezer ember addig nem kap fizetést, amíg a törvényhozók nem fogadják el az elnök által beterjesztett büdzsét, benne a falra építésre szánt dollármilliókkal. A novemberi időközi választás óta demokrata többségű képviselőház erről hallani sem akar. De sok republikánus is velük ért egyet, hiába állította Trump, hogy „pártunk nagyon egységes”. Ezt a republikánus törvényhozókkal tartott tárgyalása után nyilatkozta, annak ellenére, hogy a kisebbségi frakció vezetője is kérdőre vonta. „Miért vegzálja az embereket azzal, hogy nem nyitja meg a pénzcsapokat?” - kérdezte tőle Chuck Schumer. Mire Trump azzal tromfolta le, hogy „ez nem politikai kérdés, én a legjobbat akarom az egész országnak”. Majd ezek után azt írta a Twitteren, hogy „tiszta időpocsékolás” a kongresszusi vezetőkkel tárgyalni. Az elnök hajthatatlannak mutatkozik egy másik ügyben is. Közölte, hogy ezentúl nem válaszol a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság egyetlen kérdésére sem. A testület azt vizsgálja, a 2016-os elnökválasztási kampányban összejátszott-e Trump csapata az oroszokkal, nyilvánvalóan a másik jelölt, Hillary Clinton lejáratása érdekében. Tavaly novemberben az elnök írásban még válaszolt Mueller kérdéseire. Most azonban Rudolph Giuliani, az elnök személyes ügyvédje azt mondta,"mi a magunk részéről befejeztük". Hozzátette, a bizottságnak nem lehet olyan kérdése, amire "ne tudná a választ". Mindez azért különösen figyelemre méltó, mert Nancy Pelosi már megpendítette, esetleg vádeljárást indítanak, hogy elmozdítsák hivatalából Trumpot. 

Tényleg kivonulnak az amerikai csapatok Szíriából

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:41
Mike Pompeo
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Mike Pompeo külügyminiszter csütörtökön Kairóban azt is elmondta, az USA addig folytatja a küzdelmet, amíg az egész világon megsemmisíti az Iszlám Államot.
Megerősítette az amerikai külügyminiszter, hogy az Egyesült Államok csapatai kivonulnak Szíriából. Mike Pompeo csütörtökön Kairóban tárgyalt egyiptomi vezetőkkel, ezután beszélt a csapatkivonásról - írja a hvg.hu. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az amerikai hadsereg az Iszlám Állam 99 százalékának felszámolásában részt vett Szíriában, és addig folytatja a küzdelmet, amíg az egész világon megsemmisíti a terrorszervezetet. Az AFP francia hírügynökség ugyanakkor jelentésében rámutat: az Egyesült Államok olyan feltételekhez kötötte a kivonulást, mely bizonytalan ideig elnyújthatja a katonák távozását. Pompeo nem tett említést arról, hogy mikor várható a teljes kivonulás, ugyanakkor tagadta, hogy bármiféle ellentmondás lenne Trump elnök azonnali kivonulásról szóló bejelentése, és az ezt követően kidolgozott feltételek között. Pompeo azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is a Közel-Kelet elkötelezett partnere marad.
Szerző