Új terminál is épül, 225 milliárdból fejlesztik a Budapest Airportot

Publikálás dátuma
2019.01.10. 20:02
Budapest Airport, illusztráció
Fotó: Népszava
Logisztikai központot adnak át idén, és az utasforgalmi területeket is fejleszteni fogja a repülőtér.
A robusztus növekedésre alapozva a Budapest Airport hosszútávú repülőtér-fejlesztési tervei 225 milliárd forintos (700 millió eurós) beruházási összeggel számolnak, amelyet a repülőtér-üzemeltető a következő években infrastrukturális fejlesztésekre fordítana - számol be a Turizmus.hu.
A beruházás legfontosabb eleme egy teljesen új terminálépület megtervezése és megvalósítása lesz a jelenlegi 2. Terminál tőszomszédságában

- nyilatkozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, írja a portál. "Idén átadjuk az új, összesen 20 000 négyzetméteres Cargo City logisztikai központot" - tette hozzá Lammers. A központ az exportorientált magyar gazdasági szereplők és a velük együttműködő logisztikai vállalatok igényeit elégítené ki. Ezenkívül két újabb utasbiztonsági folyosót állítanak üzembe, és a többi utasforgalmi területet is korszerűsíteni tervezik.
A Budapest Airport 14 867 491 érkező és induló utast kezelt 2018-ban, mintegy 1,8 millióval többet, mint 2017-ben, ezzel 13,5 százalékos éves növekedést ért el - a legmagasabbat a régióban.
Szerző

Nem érdekli a MÁV-ot a "Fasiszta Fidesz"

Publikálás dátuma
2019.01.10. 18:55

Fotó: Népszava
A jelek szerint senki sem törődik a HÉV-megállóba felfújt kormányellenes feliratokkal.
Bár korábban többször lehetett hírt olvasni arról, hogy egy-egy jól látható területen megjelent kormányellenes graffitit rövid időn belül serény munkások próbáltak eltávolítani, a jelek szerint Budapest egyik legforgalmasabb HÉV-állomásán nem ez a helyzet. Munkatársunk fotózta le az alábbi kormányellenes feliratokat, melyeket minden bizonnyal akkor fújtak fel festékszóróval a Margit híd, budai hídfő megálló óriásplakát helyeire, amikor december végén a Parlament elől a Kunigunda utcai köztévé székházhoz vonultak át a tüntetők. Az biztos, hogy január 2-án, vagyis nyolc napja már ott vannak a feliratok, a HÉV üzemeltetését végző MÁV illetékeseit a jelek szerint ez nem zavarja.
Frissítve: 2019.01.10. 19:42

Gyertyagyújtással tiltakoztak a budapesti Nagy Imre-szobor eltávolítása ellen Kaposváron

Publikálás dátuma
2019.01.10. 18:42

Fotó: RADÓ FERENC
- Nem szoktunk januárban Nagy Imrére emlékezni, de az orbáni önkény, a Fidesz-diktatúra ide kényszerített bennünket – mondta a mártír miniszterelnök kaposvári szobránál csütörtökön délután rendezett gyertyás megemlékezésen Kerepesi Tibor, a Polgári Szabadság Platform elnökségi tagja. A „…mert itt még áll a szobor” elnevezésű rendezvény mintegy hetven résztvevője a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor két héttel ezelőtti – éjszakai… - eltávolítása ellen tiltakozott az 1958-ban kivégzett kormányfő szülővárosában, ahol már 1989. június 15-én, vagyis egy nappal újratemetése előtt emléktáblát avattak tiszteletére a szülőházán. „Holnap nem csak egy újabb kivégzett magyar miniszterelnököt temetünk. Ez lesz a Kádár-rendszer igazi erkölcsi temetése is. De a mai és a holnapi nap – annyi évtized után – végre igazán Nagy Imréé. Innen, ebből a kisvárosi környezetből indult el, egyszerű emberek közül, és bármilyen messze is került időközben, halálával újra osztozott a forradalom sok száz egyszerű harcosának sorsában. Végérvényesen bebizonyította, hogy közülük – közülünk – való. Magyar.” – hangzott el anno az avatóbeszédben.
Gyertyagyújtás a mártír miniszterelnök kaposvári szobránál
Fotó: RADÓ FERENC
- Mi nem érjük be a kommunista politikusok semmire sem kötelező ígéretével, nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó párt, ha akar, se tudjon erőszakot alkalmazni ellenünk – idézett Kerepesi Orbán Viktor egy nappal később a Hősök terén, 400 ezer ember előtt elmondott beszédéből, Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája pedig levélben köszönte meg a kaposváriaknak, hogy kiállnak a mártír kormányfő emléke mellett. - Ötvenhatban a forradalom miniszterelnökeként nem menekült el, nem hagyta magára nemzetét – írta –, vállalta a sorsközösséget honfitársaival, s koncepciós perében kijelentette: sorsát a nemzet kezébe teszi. Ma önök képviselik ezt a nemzetet. Szántó László, a Nagy Imre Társaság somogyi elnöke szervezete, valamint a Nagy Imre Alapítvány tiltakozó állásfoglalását olvasta fel, majd az emlékezők mécseseket és gyertyákat gyújtottak a szobornál. Ahogyan Jánosi Katalin írta: egy igaz magyar hazafi emléke előtt tisztelegve…
Szerző
Frissítve: 2019.01.10. 19:00