Ötven milliárdból rendez vadászati világkiállítást a kormány - csak épp a "világnak" felejtettek el szólni róla

Publikálás dátuma
2019.01.11. 16:12

Fotó: Bohanek Miklós
Semjén Zsolt régi álma a 2021-es nagyszabású rendezvény, amelyre már idén 7 milliárd forintot költenek. Most pedig kiderült, hivatalosan nem is minősül világkiállításnak.
Budapest 1971-ben rendezett vadászati világkiállítást, Semjén Zsolt pedig régóta tervezi, hogy az esemény ötvenéves évfordulóját egy hasonló nagyívű rendezvénysorozattal kellene megünnepelni - derül ki a hvg.hu cikkéből. A portál szerint az esemény a hozzá tartozó infrastrukturális beruházásokkal együtt alsó hangon 50 milliárd forintba kerül majd, egy decemberi kormányhatározat például csak 2019-re 7 milliárdot rendelt az előkészítésre.  Az 50 milliárd forintos büdzsé meglehetősen soknak tűnik, de hát mégiscsak egy világkiállításról van szó, mondhatnánk. Csakhogy az igazi csavar a történetben, ahogy azt a hvg.hu többek közt egy vadászati ügyekben jártas, névtelenséget kérő olvasója segítségével feltárja, hogy 
a rendezvény valójában nem is lesz igazi világkiállítás,

az illetékes nemzetközi iroda (BIE) ugyanis nem vette fel a rendezvényt a világkiállítások hivatalos sorába. A portál érdeklődésére a BIE meg is erősítette: nem tud róla, hogy akár világkiállításra, akár speciális világkiállításra sor kerülne 2021-ben Magyarországon. És már nem is fog, a jelentkezési határidő ugyanis 2016-ban lejárt, eddig az időpontig pedig nem kérvényezett semmit hazánk.
A dolog már korábban is gyanús volt, hiszen míg az eseményre tavaly júliusban még mint a "2021. évi Egy a természettel világkiállítás (a továbbiakban: Világkiállítás)" hivatkozott a Magyar Közlöny, addig egy a kormány által novemberben kiadott határozat már a "Egy a természettel – Nemzetközi Vadászati és Természetismereti Kiállítás" nevet használja, és világkiállítás helyett következetesen "rendezvénysorozatról" beszél. A hvg.hu elemzése szerint könnyen lehet, hogy éppen ez, mármint a rendezvénysorozat-jelleg az oka annak, hogy a kormány nem is folyamodott a világkiállítás minősítésért, mert akkor speciális szabályok kötnék a rendezést – például 20 napnál nem tarthatna tovább. A kormány viszont ennél hosszabbra, a hozzá kapcsolódó tematikus programokkal majdnem az egész évre szólóra tervezi az eseményt. Elvégre azt az 50 milliárdot valahogy el kell költeni. Más kérdés, hogy könnyű belátni, ha a program nem kerül be a hivatalos világkiállítások sorába, az jelentősen visszavetheti a nemzetközi érdeklődést, vagyis
félő, hogy abból a bizonyos 50 milliárdból valami olyat rendezünk, ami rajtunk kívül senkit nem érdekel majd.

Hogy végül mi lesz a rendezvénysorozat neve, még nem dőlt el, szóba jöhet az "Expo" kifejezés, de az is elképzelhető, hogy a kormány mégiscsak megpróbálja a World Hunting Exhibition (lefordítva kb. Vadászati Világkiállítás) nevet használni, kérdés, mit szólna ehhez a korábban említett BIE.  A Magasles blog birtokába került dokumentumok szerint egyébként "Semjén álmának" csak a kommunikációjára egymilliárd forintot, marketingköltségekkel együtt pedig 2,2 milliárd forintot terveznek költeni.
Szerző

Lemondott a Jobbik gazdasági igazgatója

Publikálás dátuma
2019.01.11. 15:47

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A párt egyik fontos tisztségét betöltő Schön Péter úgy döntött, nem folytatja.
Teljes mértékben a saját elhatározásáról van szó. Magánéleti okok miatt mondott le, kevesebb elfoglaltsággal járó munkát szeretne vállalni – ezzel magyarázta Mirkóczki Ádám, a Jobbik kommunikációs igazgatója, hogy az év elejétől már nem Schön Péter a párt gazdasági igazgatója. Hasonló választ kaptunk Schön Pétertől is. Mirkóczki nyilatkozata alapján a gazdasági igazgató távozásának nincs köze az Állami Számvevőszék által kiszabott korábbi büntetéshez, sem a párt anyagi helyzetéhez vagy választási szerepléséhez. Életrajza szerint Schön Péter 1977-ben született Budapesten. 2004 óta tagja a Jobbiknak. Nevéhez fűződik egyebek mellett a jobbik.hu vagy például a magyargarda.hu honlap létrehozása. A Magyar Gárda Egyesület alapító tagja volt, 2010-ben parlamenti mandátumot is szerzett. Az új gazdasági igazgató Schön Péter egyik közeli munkatársa lett, az illető nevét a Jobbik később hozza nyilvánosságra. Tavaly decemberben Staudt Gábor, a Jobbik parlamenti képviselője szintén „nyomós magánéleti indokokra” hivatkozva vált meg mandátumától.
Szerző
Frissítve: 2019.01.11. 15:49

Havazással és ónos esővel kezdődik a hétvége

Publikálás dátuma
2019.01.11. 14:53

Fotó: Bohanek Miklós
Öt megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Néhol -10 foknál is hidegebb lehet.
Szombaton jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben. Keleten, északkeleten többfelé, máshol egyre kevesebb helyen számíthatunk havazásra, főként a Dunántúlon havas eső is lehet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik a nyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet az éjszaka első felében áll be, általában -2 és -10 fok között, de a kezdetben derült, szélcsendes, hóval borított területeken helyenként -10 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -4 és +5 fok között várható, az alacsonyabb értékekre északkeleten számíthatunk. Budapestre és PestBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.
Forrás: OMSZ
Vasárnap általában erősen felhős lesz az ég, de átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Hajnalban még több helyen, napközben inkább már csak elszórtan lehet csapadék. Többnyire eső és havas eső, északkeleten, keleten havas eső, hó várható.(Hajnalban nyugaton és délen néhol ónos eső is lehet. A nyugati, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul.
Szerző